Gelinim Mutfakta yarışmasında haftanın dördüncü gününde şenlik böreği tarifi güne damgasını vurdu. Gelinlerin mutfağa girerek el lezzetleriyle yarıştıkları günün sonunda yemekler puanlanırken, hazır yufkayla kısa sürede, patatesli, kıymalı ve peynirli yapılabilen şenlik böreği tarifinin nasıl yapıldığı üzerine yoğun bir araştırma yapılmaya başladı. Peki şenlik böreği nasıl yapılır? İşte yedikçe bir daha yemek isteyeceğiniz şenlik böreği tarifi, malzemeleri ve püf noktaları…
Kanal D’nin sevilen yarışması Gelinim Mutfakta’da gelinler tarafından yapılan şenlik böreği tarifi malzemeleri aşağıdaki gibidir:
Malzemeler:
Öncelikle iç harç hazırlanır. Peynir bir tabak içerisine alınarak ufalanır. Ardından maydanoz ayıklanarak yıkanır ve ince ince kıyılır. Peynirle bir araya getirilerek karıştırılır. Diğer tarafta bir karıştırma kabı içerisine yumurtalar kırılır ve yağın üçte ikisi ilave edilerek bir çatal yardımıyla karıştırılır. Üzerine süt eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Kalan yağ ile böreğin yapılacağı tepsi yağlanır. Ardından ilk yufka hafif bir şekilde buruşturularak tepsinin yarısına yerleştirilir. Diğer yufka da aynı şekilde diğer yarısına yerleştirilir.
Yerleştirilen yufkaların üzerine peynirli harcın yarısı serpiştirilir ve ardından sütlü harçtan bir kaşık yardımı ile yufkanın her yerine gelecek şekilde azar azar dökülerek ıslatılır. Diğer iki yufka da aynı yöntem ile harcın üzerine yerleştirilir ve kalan peynirli harç bu yufkaların üzerine serpilir. Yine aynı şekilde sütlü harçtan yufkanın her yerine gelecek şekilde dökülür. Son kalan iki yufka da yine buruşturularak en üste yerleştirilir. Sütlü harcın kalan kısmı da her tarafa eşit miktarda gelecek şekilde böreğin en üstüne dökülür. Üzerine susam ve çörek otu serpiştirilir.
Hazırlanan börek, önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında pişirilmeye bırakılır. Fırının ısı ayarına, yufkanın kalınlığına ve büyüklüğüne göre karar verilebilir. Aynı şekilde fırının ısıtma seviyesi de bu konu da yönlendirici olabilir. Börek kızarana kadar pişirilir ve servis edilir. Afiyet olsun…
Lezzeti yerinde ve kıvamında çıtır çıtır şenlik böreği için bazı püf noktaları bulunuyor. Öncelikle hazırlayacak olduğunuz şenlik böreğinin tam kıvamında bir lezzete ulaşabilmesi için hazırlamış olduğunuz süt harcının yufkanın her yerine dökülmesine ve yufkayı ıslatmasına özen göstermelisiniz. Bu yöntem, böreğinizin daha kıvamlı olmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra fırınınızı önceden ısıtmayı unutmayın. Böylece böreğiniz daha çıtır bir kıvam alacaktır.