Tgrt Haber
13 Ekim 2020 14:38

Gestapo Ne Demek? TDK'ya Göre Gestapo'nun Anlamı

Son günlerde sık sık kullanılan "Gestapo" kelimesini ilk defa duyup ne anlama geldiğini merak eden okuyucularımız Google arama motorunda "Gestapo ne demek, Gestapo'nun anlamı nedir?" gibi sorular sorup kelime hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Bu makalemizde "gestapo ne demek, gestapo kelimesinin kökeni, gestapo kelimesinin anlamı, gestapo kimdir?, gestapo ne demek TDK, tıpta gestapo ne demek, gestapo şefi" ne anlama geliyor gibi merak edilen kelime hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İşte tüm yönleriyle gestapo kelimesinin anlamı…

Gestapo Ne Demek? TDK'ya Göre Gestapo'nun Anlamı
Gestapo,Gestapo ne demek,Gestapo&tt2;nun anlamı nedir,gestapo kelimesinin kökeni,gestapo kimdir,gestapo ne demek TDK,tıpta gestapo ne demek,gestapo şefi,gestapo polisi

Kısa adı: "Gestapo" olan (Gizli Devlet Polisi), Nazi Almanyası ve Alman işgali altındaki Avrupa'da gizli bir polis teşkilatı olarak bilinir. 1933 yılında Hermann Göring tarafından Prusya'nın çeşitli güvenlik polisi kuruluşlarının tek bir organizasyonda birleştirilmesiyle kurulan örgüt, 20 Nisan 1934 yılanda Schutzstaffel (SS) lideri Heinrich Himmler'in yönetimine geçmiş Reinhard Heydrich ve Heinrich Müller'e ise örgüt üzerinde tam yetki verilmişti.

Gestapo Ne Demek?

İlk olarak Fırtına Birlikleri'nden (SA) ve Alman polisinden seçkin görülenlerin alandığı örgüt, sivil üniformayla polis birliklerinden ayrı tutulmuşlardır. İlk adı "Geheime Polizei Amt" yani GPA olarak düşünülmüş olsa da bu ismin basit kaçtığı düşünülüp "Gestapo" olarak değiştirilmiştir.

Kelimenin Almanca açılımı ise: "Die Geheime Staatpolizei" olarak bilinmektedir.

II. Dünya Savaşı sırasında 45.000 üyesi olan ögrütün ofislerine ise "Gestapoleitstellen" denirdi. Günümüzdeki istihbarat teşkilatlarına örneklik teşkil eden örgüt, II. Dünya Savaşı sırasında önemli komutan ve generallerin korumalığını üstlenerek bir nevi askeri inzibat görevi yaparak Nazi subaylarıyla birlikte çalışmışlardır. Gestapo örgütü, II. Dünya Savaşı'nda Almanya'da bulunan müttefik casusların etkisiz hale getirilmesini de temin etmişlerdir. 

Gestapo Ne Demek?

Gestapo askerleri veya polisleri önemli binaların giriş kapılarında nöbetçi olarak da görev yapmışlardır. Toplama kamplarında aktif rol oynamış gestapo üyeleri savaş sonrası yakalananlar suçlu sayılarak kurşuna dizilmiş, birçoğu ise kaçmayı başarmıştır.

Gestapo Ne Demek?

II. Dünya Savaşı'nı anlatan birçok filmde bu örgüt üyelerine de yer verilmiş, filmlerde ise genel olarak halkı dolduruşa getirerek, onların düşman kuvvetlerine karşı sivil bir güç olarak kullanımını sağlamak için provoke etmeleri ile ünlenmişlerdir. 

Gestapo üyeleri SS

1945 yılında sivil kıyafetler içindeki Gestapo ajanları "Beyaz Otobüs" operasyonu öncesi durum değerlendirmesi yaparken

Günlük hayatta, televizyon programlarında, arkadaş ortamlarında bu sıralar çokca kullanılan Gestapo kelimesinin TDK'ya göre ne anlama geldiğine gelin hep birlikte bakalım... 

Gestapo Ne Demek?, TDK'ya Göre Gestapo'nun Anlamı Nedir?

Gestapo kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Gestapo kelimesinin kökeni Almanca'dır. Gestapo kelimesinin Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre anlamı: "Almanya'da Hitler döneminde kurulan gizli, siyasi polis örgütü" olarak tanımlanmıştır. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...