Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Temmuz 2021 09:40

Gizemli hastalık Havana Sendromu CIA'yi sardı: 100 kişi hasta

Küba'da baş gösteren Viyana'da etkisini artıran gizemli hastalık Havana Sendromu CIA'yi çemberine aldı, 100 kişi hastalandı.

Gizemli hastalık Havana Sendromu CIA'yi sardı: 100 kişi hasta
havana sendromu,hastalık,amerika

İlk olarak 2016 ve 2017 yıllarında Küba'da görülen Havana Sendromu, geçtiğimiz günlerde CIA'yi harekete geçirdi. Bir radyo yayınında migren benzeri bir baş ağrısı ve mide bulantısıyla baş gösteren hastalık üzerine CIA Başkanı Burns, açıklama yaptı. Burns, açıklamada hastalığın nedeninin belirlenmesi için derinlemesine bir araştırma başlatıldığını duyurdu. Hastalık nedeniyle Rusya'nın sorumlu tutulmasının ise henüz doğru olmadığını, araştırmaların ilerlemesi gerektiğini belirtti. Rusya ise hastalığın sorumluluğunu üstlenmeyi reddediyor. 

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, 100 CIA çalışanının, Havana sendromu olarak anılan rahatsızlığı yaşadığını söyledi.  Amerikalı yetkililerin yakın aişle üyeleri dahil 200 kişi daha hastalandı. İlk olarak Küba'da ortaya çıkan Havana Sendromu, 2016-2017 yıllarında Küba'nın ''Sonik saldırısı'' olarak düşünülmüştü. Küba ise bu iddiaları reddetmişti.

Öte yandan  William Burns, Havana sendromu ile ilgili araştırma ekibinin başına, Osama bin Laden'i takip eden üst düzey CIA yetkilisini getirdiğini de duyurdu. Araştırma ekibindeki sağlık uzmanı sayısının da üçe katlandığı açıklandı.

Göreve geldikten sonraki ilk röportajında NPR radyosuna konuşan Burns, "Liderler, çalışanlarına sahip çıkmalı. Ben de bunu yapmaya kararlıyım" dedi. Burns, ABD Ulusal Bilim Akademisi'nin Aralık ayında, "yönlendirilmiş enerji ışınları" teorisini akla yatkın bulduğunu da hatırlattı. 

EN FAZLA VAKA VİYANA'DA 

BBC Türkçe'nin haberine göre, hastalık yaşayan ABD'li yetkililerin bir bölümü Avusturya'nın başkenti Viyana'da görev yapıyor. Viyana, uzun yıllardır Avrupa'nın diplomatik faaliyet merkezi olarak biliniyor. Aynı zamanda Soğuk Savaş yıllarından bu yana casusluk ve istihbarat ajanlarının görev merkezi olarak da tanınıyor.

ABD gibi küresel güçlerin de çok geniş diplomatik misyonları Viyana'da bulunuyor. Şu an da şehirde, İran ve ABD arasında, 2015'teki nükleer anlaşmaya geri dönülüp dönülemeyeceğini görmek üzere dolaylı görüşmeler sürüyor.

ABD'li diplomatların bildirdiği semptomlar, dünyanın farklı yerlerindeki diplomatik temsilciliklerde de bildirildi. Ancak ABD yetkilileri, lokasyonlar ve sayılarla ilgili detayları vermemekle birlikte, en fazla vakanın Viyana'da görüldüğünü söylüyor. Haziran ayında da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hastalığın sebepleriyle ilgili çok detaylı bir araştırmaya başlandığını duyurmuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...