Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Ekim 2022 11:00 - Güncelleme : 04 Ekim 2022 17:21

Uzmandan hayati uyarı: Gök gürültülü yağmurda asla bulaşık yıkamayın, ani ölümlere neden olabiliyor

Birçoğumuzu tedirgin eden gök gürültülü ve fırtınalı yağmurdan, dışardayken korunduğunuz gibi evin içinde de korunmak gerekiyor. Uzmanlar, fırtınalı bir günde evin içinde yaptığınız bazı rutinleri acilen bırakmanız gerektiğini, aksi takdirde ölümcül sonuçlar doğabileceğini belirtiyor. İşte detaylar...

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Uzmandan hayati uyarı: Gök gürültülü yağmurda asla bulaşık yıkamayın, ani ölümlere neden olabiliyor
elektrik,yıldırım,bulaşık

Sonbahar mevsiminin kendini gösterdiği bu günlerde uzmanlardan hayati önem taşıyan uyarılar geldi. Gök gürültülü yağış sırasında evdeyken kendinizi şanslı hissediyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü bazı ev rutinleri fırtınalı bir günde çok tehlikeli durumlara dönüşebiliyor. Elektrik mühendisi ve Hava güvenliği Uzmanı John Jensenius, konuyla ilgili “Gök gürültüsü duyduğunuz an bulaşık yıkamayı bırakın ve duştaysanız hemen çıkın. Bu sizin için bir son olabilir.” İfadelerini kullandı.

BULAŞIK YIKAMAYIN VE DUŞ ALMAYIN

Elektrik mühendisi ve Hava güvenliği Uzmanı John Jensenius, şimşek ve yıldırım olaylarının yaşandığı fırtınalı havalarda bulaşık yıkamanın ve duş almanın son derece tehlikeli olduğunu ve yüksek akıma çarpılarak ölme riskinin olduğunu belirtti. Jensenius “Yıldırımlı havada bulaşık yıkamak ve banyo yapmak gibi suyla ilişkili olan tüm eylemlerden kaçınmak gerekiyor. Yıldırımın plastik borularda sıhhi tesisattan geçme olasılığı metal borulardan daha az olsa da yine çarpılma riski bulunuyor. Bunu azaltmak için bir fırtına sırasında akan su ile herhangi bir temastan kaçınmak en iyisidir.” dedi.

Uzmandan hayati uyarı: Gök gürültülü yağmurda asla bulaşık yıkamayın, ani ölümlere neden olabiliyor

HER YIL 24 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Yıldırım nedeniyle her yıl ölen 24 bin kişi, yaralanan ise 240 bin kişi bulunuyor. Fırtına sırasında hareket eden bulutlar, elektrik yüküyle doluyor. Bu elektrik yükü, zıt yüklü bulutların teması ile bulutlar arası elektrik akımını yani şimşeği oluşturuyor. Şimşeğin yeryüzüne ulaşması ve topraklamanın gerçekleşmesi durumunda da yıldırım gerçekleşiyor. Fırtına sırasında yıldırım kaynaklı tek tehlike duş almak ya da bulaşık yıkamak değil. Taşıyıcı kolonların içindeki demirler, akım için iletken olabiliyor. Bunların yanı sıra prize takılı aletler kullanmak da fırtınalı günlerde tehlike barındırıyor. Uzmanlar şimşekli ve fırtınalı günlerde mümkün olduğunca suyla temas edilmemesi gerektiğini ve suyun iletkenliğinin risk taşıdığını, aksi takdirde ölümcül sonuçlar doğabileceğini belirtiyor. Fırtınada eğer dışardaysanız  elektrik direklerinin yakınında da bulunmamak gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...