Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Kasım 2018 10:06

Guatr belirtileri nelerdir? Guatr hastalığı? Guatr nedir?

Guatr tiroit bezinin genişlemesi sonucu boyunda meydana gelen şişmedir. Guatr belirtileri neler ve guatr hastalığı teşhisi, tedavisi ve ameliyatı

Guatr belirtileri nelerdir? Guatr hastalığı? Guatr nedir?
guatr,tiroid

Guatr tiroit bezinin genişlemesi sonucu boyunda meydana gelen şişmedir. Tiroit bezi 20 gram ağırlığında boynun ön tarafında ve nefes borusunun her iki yanında bulunan birbirine bağlı lob şeklinde bulunur.  Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen guatr büyüklüğüne göre elle muayenede rahatlıkla saptanır.

Guatr türleri çeşitleri nelerdir?

Guatr türleri olarak kolloid guatr, zehirsiz guatr, toksik nodüler ve multinodüler guatr sayabiliriz. 

Guatr belirtileri nelerdir? 

Tiroit bezi büyüdüğü zaman boyun tabanında şişlik ile kendini belli eder. Elle hissedilir şekilde belirgindir ve boğazda baskı hissi oluşabilir. Öksürük ve yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve nefes darlığı gibi belirtiler görülür. Normalden fazla salgılanan tiroit hormonunda baş ağrısı ve baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma, ishal görülebilir. Normalden az salgılanan tiroit hormonunda ise kilo alımı, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma ve saç dökülmesi gibi durumlar görülebilir. 

Guatr teşhisi nasıl konur?

Tiroit ultrasonografisi, fiziksel muayene, kanda tiroit hormonları ile teşhis kolay bir şekilde konulur.

Guatr ameliyatı nedir nasıl yapılır tehlikeli mi?

Uzmanlar guatr ameliyatının sonucunda  ses kalitesinde değişiklik, ses tellerinde felç, nefes darlığı gibi risklerin bulunduğunu fakat bu risklerin engellenebileceğini söylemekte. Hastaların bu riskler sebebi ile tedaviyi ertelememesi gerektiğini söylemektedir. Geç müdahale risklerin daha çok artmasına neden olmakta.

Guatr değişik yöntemler ile tedavi edilebilir. Ameliyat öncesi geniş kapsamlı muayene ve testler sonucunda kesin tanı konulur. Tanı sonucu hastalığın nedeni ve derecesine göre tedavi yöntemine karar verilir. 

Gelişen teknoloji sonucu ameliyat sırasında kullanılan özel sinir bulucu cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar sayesinde ameliyatların daha güvenli ve başarılı geçmesi sağlamaktadır. 

Guatr da ameliyat düşünülecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Guatrın aşırı büyük olması ve estetik olarak rahatsız ediyor olması.
  • Solunum güçlüğüne neden olması.
  • Yapılan biyopsiler sonucu nodüllerde şüpheli ve kötü huylu bulgular bulunması.
  • Aktif nodüller ameliyat dışında başka tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınamıyorsa.

Uzmanlar gereksiz guatr ameliyatından kaçınılması gerektiğini özellikte belirtmektedir. Guatr ameliyatı olmadan önce iyice düşünülmesi gerekir. Ameliyat komplikasyonları göz önüne alınmalı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...