Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Kasım 2019 18:38

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Ülkemiz, güneş zengini ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ülkemizde yapılan, son yasal düzenleme ile birlikte artık her vatandaş kendi evinin çatısına güneş enerjisi panelleri kurarak şahsi elektrik üretmesine hatta ürettiği elektriğin fazlasını satma imkâna sahip. Kendi kurduğunuz güneş enerjisi panellerinden satacağınız elektrikten aylık 800 ila 3000 TL arasında ek gelir imkânına sahip olabilirsiniz. Bizlerde sizler için makalemizde: “Güneş enerjisi nedir? Güneş enerjisi teknolojileri nelerdir?, Güneş enerjisi sistemleri, Güneş enerjisi su ısıtma sistemleri nelerdir?, Güneş enerjisi santralleri, Güneş enerjisi faydaları nelerdir?, Güneş enerjisi su deposu, Güneş enerjisi kullanım alanları nelerdir?” sorularına cevaplar bulacaksınız. Bu bilgilerin işinize yarayacağınızı düşünüyoruz. Keyifli okumalar.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri
Güneş enerjisi nedir? ,,Güneş enerjisi teknolojileri nelerdir?,,Güneş enerjisi sistemleri,,Güneş enerjisi su ısıtma sistemleri nelerdir?,,Güneş enerjisi santralleri,,Güneş enerjisi faydaları nelerdir?,,Güneş enerjisi su deposu,,Güneş enerjisi kullanım ala

Güneş enerjisi, hidrojen gazının helyuma dönüşmesi sırasında açığa çıkan ışıma enerjisidir. Dünyanın dışında güneş enerjisi tahmini olarak 1370 W/m² değerinde hesap edilmiş, fakat bunun yeryüzüne ulaşan kısmı ise 0-1100 W/m2 değerleri arasındadır.

Dünya da güneş enerjisinden yararlanma ile ilgili projeler 1970'li yıllarda artmış güneş enerjisi ve güneş enerji sistemlerinin teknolojik ilerlemesi ile maliyetlerde düşme meydana geldiği için adını sıkça duyurmaya başlamıştır.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Güneş Enerjisi Nedir?

Yeryüzündeki en temiz enerji kaynaklarından biri olan Güneş enerjisinde herhangi bir zararlı gaz salınımı yoktur ve yenilenebilir enerji kaynaklarından en temiz, en güvenilir kaynaklardan biridir. Türkiye güneş enerjisi bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Günümüzde tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de nüfus artışı ve ağır sanayileşme sebebiyle yenilenebilir enerji ihtiyacı büyük oranda artış göstermiştir. Çünkü doğalgaz ve petrol kaynakları yüzyıllardır kullanıldığı ve tükenmek üzere olduğu için özellikle petrol ürünlerine sahip olmayan ülkelerde enerji ihtiyacına cevap vermek sıkıntılı bir durum oluşturmaktadır. Bu nedenle, daha temiz ve daha az maliyetli olan yenilebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisine yönelmek bu sıkıntının giderilmesine katkı sağlamaktadır.

Tüm dünyada güneş enerjisinden elektrik üretiminin oranı artış göstermiş boş tarla ve arazilere güneş enerjisinden elektrik üreten paneller yerleştirilerek elektrik enerjisi elde edilmektedir.

Elektrik enerjisini güneş enerjisinden elde etme yöntemine “solar panel sistemi” veya “güneş paneli sistemi” denilmektedir.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Peki bu sistem nasıl kuruluyor? Nasıl güneş enerjisini elektriğe çeviriyor?

Temel olarak güneşten gelen fotonların taşıdığı enerji güneş panellerinin bunu toplaması ve sonrasında ısı veya elektrik enerjisine çevirerek gerçekleşmektedir.

Şöyle ki: güneş ışınlarında bulunan fotonların güneş piline çarpması ile birlikte, elektronlar panel yüzeyine çekilerek güneş panelinin en üst ve en alt katmanları arasında voltaj oluşturmaktadır.

Panelin üstü ve altında bulunan elektrik devresi de elektrik teçhizatına bir güç akışı sağlar. Örneğin bir binaya elektrik enerjisi sağlamak için binanın büyüklüğüne ve tüketici sayısına göre, güneş paneli takılarak elektrik enerjisi karşılanabilmektedir.

Burada herkesin merak ettiği enerjiyi sağlayan yani güneş ışınlarını elektrik haline çeviren güneş pilleri dediğimiz “fotovoltaik” hücreler gerçekleştirmektedir.

Güneş enerjisi panellerinin bileşenleri, inverter, panel taşıyıcı sistem ve BOS diye kısaltılan (Balance of System) oluşturmaktadır.

İnverterlerin buradaki görevi de hayatidir. Çünkü güneş panellerinden gelen doğru akım elektriği alternatif akıma çevirerek şebekelerin kullanabileceği duruma getirmektedir. Alt yapısında AG – OG kablo, konnektör, paralelleme panoları, şalt ekipmanları, alçak gerilim pano ve salt, trafo postası, orta / yüksek gerilim pano ve salt, inşaat işleri, tel çitler, aydınlatma, kamera sistemleri ile güneş enerjisi kullanılabilir enerji haline getirilmektedir.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Şimdi kısa kısa güneş enerjisinin kullanım alanlarına bakalım.

  • Fabrikalar, endüstriyel firmalar, soğuk hava depolarının çatıları, 
  • Organize sanayi bölgeleri, çatı üzeri GES projeleri, tarım, hayvancılık, depolama alanları, AVM, otel, hastane, akaryakıt istasyonları,
  • Normal evler için elektrik ihtiyacını karşılamada çatı tipi güneş enerjisi santralleri kullanılarak enerji elde edilebilmektedir.
  • Elektrik olmayan veya elektrik enerjisinin ulaşamadığı yerleşim yerleri için güneş enerjisi kullanılmaktadır. Özellikle bu yerleşim yerlerine yakın boş tarla ve arazilere güneş enerjisi panelleri kurularak tüm enerji ihtiyacı giderilebilmektedir.
  • Tarım alanlarında sulamada, sıcak su üretiminde güneş enerjisi kullanılmaktadır.
  • Seralarda sebze ve meyveleri ısıtmakta güneş enerjisi kullanılabilmektedir.
  • Trafik lambaları, işaret lambaları ve sokak lambaları da güneş enerjisinin kullanım alanları arasında yer almaktadır. Bu sistemde elektrikler kesilse de aküler devreye girerek herhangi bir karmaşanın ve kargaşanın oluşmasına engel olunmaktadır.

Güneş Paneli Nedir, Güneş Paneli Ne İşe Yarar?

  • Güneş Paneli, yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade etmek için kullanılır demiştik. Güneş panelinde bulunan silikon hücreler üzerine düşen güneş ışınları burada elektrik enerjisine dönüşür.
  • Bulunduğu bölge, aldığı güneş enerjisine göre elektrik üretimi yapan paneller güneş ışınlarından neyi alıyorsa onu doğru akıma yani elektrik enerjisine çevirir.
  • Bu panellerin ürettiği elektrik enerjisinin miktarı ölçülerek seri veya paralel bir düzenek yardımıyla ev ya da iş yerlerine bağlanarak enerjinin kullanılması sağlanır.
  • Bu enerji ile evde aklınıza gelen elektrikli tüm aletler çalışır.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Güneş Paneli Neyden ve Nasıl Yapılır?

Güneş enerjisini elektriğe çeviren güneş panelleriaz miktarda kum güneş ışığını elektriğe çevrilebilir güneş panellerinin yapımında yüzde yüz silikon kullanılır. Tabii ki bu silikonun pozitif kutup oluşturması için bor maddesi kullanılmaktadır.

Silikon külçeler testerelerle ince levhalar halinde getirildikten sonra soğumaya ve dinlenmeye bırakılır. Levhanın yüzeyinde minik minik piramitler yapılarak yansıtma özelliği azaltılarak güneş ışınlarının tutulması sağlanır.

Daha sonra yüksek sıcaklıkta fosfor, silikon levhaya enjekte edilerek yine kalan fosfor levhanın arka yüzeyinden temizlenir. Buradaki amaç + ve – kutuplar oluşturmak ve bu iki kutup arasında “elektron akımı”nı “doğru akım” haline getirip enerji elde edebilmek içindir.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Kaç Çeşit Güneş Paneli Vardır?  / Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Dört çeşit panel bulunmaktadır.

Bunlar sırasıyla:

  1. Monokristal güneş paneli,
  2. Polikristal güneş paneli,
  3. İnce film güneş paneli,
  4. Esnek güneş paneli

Güneş Panellerinin Temizliği Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • En büyük risk yüksek gerileme maruz kalmasıdır.
  • Endüstriyel veya OSB’lerin çatılarında şayet panel temizliği yapılacaksa yüksekten düşme riskine karşı tedbirler almalı ve mutlaka uzatma boruları kullanılarak, en uçtaki PV panele ulaşarak temizliği yapılmalıdır.
  • Panellerin, üzerine basılmamalı ve yürünmemelidir.
  • Temizliği kimyasal deterjanlarla ve yüksek basınçlı su kullanarak yapmamalıdır.
  • Temizlik için kullanılan suyun “kuyu ve taşıma suyu” ile yapılmaması gerekir. Çünkü bu suda bulunan maddeler panellerde korozyona neden olarak ömrünü kısaltır.
  • Güneş enerjisi panel temizliği yapılırken; suyun soğuk, panelin sıcak veya suyun sıcak, panelin soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Bu durum termal şoka sebep olup, panellerin zarar görmesine yol açmaktadır.
  • Güneş enerjisi santrali, her mevsim başlangıcında De İyonize Saf Su ve solar fırçalar ile yıkanmalı ve temizlenmelidir.
  • Güneş enerjisi panel temizlik ve bakımları düzenli periyodlarda ve aynı zamanda yapılmalıdır. Temizlik periyoduna uyulmalı ve atlanmamalıdır.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Çatı Güneş Enerjisi Nedir? Nasıl Üretilir?

  • Güneş ışığının enerjiye dönüştürülmesini sağlayan elektrik enerjisi teknolojisidir.
  • Panellerde elektriğin kullanılabilmesi için doğru akımın alternatif akıma dönüşmesi gerekmektedir. Bunun için devreye “AC/DC” dediğimiz dönüştürücü ile yapılmaktadır.
  • Güneş panelleri aracılığı ile biriktirilen enerji, doğru akımdan alternatif akıma dönüştürülür ve kamusal elektrik şebekesine verilir.

Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Santrali Kullanım Alanları Nerelerdir?

TEK’e üye ya da elektrik hizmeti alan her yurttaş, kendi evinin çatısına güneş enerjisi fiyatlarını kendisi karşılayarak kendi elektrik üretimini gerçekleştirebilir.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Santrali Kurulum Süreçleri

Uyulama süresi:

  • Kurulacak santralin büyüklüğüne ve bölgenin durumuna göre değişiklik gösterir.
  • Enerji üretimi yapılacak yer hakkında fizibilite yapıldıktan sonra proje çizilir ve onaylatılır.
  • Güneş enerjisi panellerini ister çatı üzerine ister zemine monte etmek isteyen yatırımcıların santral kurulurken; güneş paneli, şarj kontrol cihazı, evirici, akü gibi çeşitli ekipmanlarını toplanması, elektrik firmasının kurulum için gelmesi ve gerekli lisansların çıkarılmasından sonra enerjisini dilediği gibi kullanabilir.​

Güneş Enerjisi Santralinin Avantajları Nelerdir?

  • Evin çatısında kullanılmayan alan değerlenmiş olur,
  • Yenilenebilir enerji olması diğer enerji türlerine göre daha etkin ve sağlıklıdır.
  • Güneş enerjisi ile doğaya ve canlılara asla zarar verilmemiş olur.
  • Güneş enerjisi sınırsız olduğu için enerjinin kullanımı sürekli ve garantili olur.
  • Elektrik enerjisinde yaşanan fiyat değişimlerinden etkilenilmez.
  • Yurttaş kendi elektriğini ürettiği için büyük bir maliyet avantajı sağlanmış olur.
  • Enerjiye ihtiyaç duyulan bölgelerde enerji nakli veya taşıma gerektirmediğinden herhangi bir enerji kaybı yaşanmaz ve maliyet sıfırlanmış olur.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Güneş Panelleri Projeleri İçin Hangi Firma Neden Seçilmelidir?

  • Firmanın daha önce çatı üzeri güneş enerjisi paneli ya da çatı tipi enerji üretimi, çatı kaplama güneş enerjisi kapsamında daha önce gerçekleştirdiği projelerin olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Solar çatı fiyatları, seçilen panelin markasına ya da panelin türüne göre de değişiklik gösterdiği için kullanılacak paneller, güneş ışıklarını enerjiye dönüştüren %15 ile %20 arasında verimlilik aralığına sahip olup olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Güneş enerjisi panellerinin ekipmanlarından olan sıra evirici, akü ya da DC/AC dönüştürücüsünün kalitesi de oldukça önemlidir.
  • Güneş enerjisi panellerinin daha üretim aşamasından kurulum sistemine varıncaya kadar maliyetleri farklı farklıdır. Bu sebeple sistemde kullanılan malzemeden, elektrik dağıtım şebekesinin altyapısına, arazi tipinden, günlük güneşlenme süresine, GES kurulumu yapılacak yapının fiziki yapısına kadar maliyetlerde değişim gösterildiğini aklınızdan çıkartmadan net bilgiler alınmalıdır.

Bu uygulamalar için gerekli koşullar sağlandıktan sonra, elektrik dağıtım firmasının abone başvurusu onaylandıktan 90 gün sonra resmi kurumlarca onaylanır. Bu nedenle, onay sürecinde yapılan denetimlerde verilen puan da fiyatlandırmada önemli bir etkendir.

Güneş Enerjisi Nedir? / Güneş Enerjisi Teknolojileri

Solar Çatı Uygulamaları İle İlgili Mevzuatta Neler Değişti?

Son olarak 1 Ocak 2018 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan mevzuat değişikliğine göre artık 3 kW’a kadar çatı üzeri güneş enerjisi sistemi kurmak ve kurulan düzenekten enerji üretimi sağlamak yasallaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 3 kW’ya kadar olan enerji üretim taleplerinde, konut ve iş yeri elektrik faturalarına destek olmak amacıyla, trafodan kaynaklanan enerji kısıtlamalarını kaldırma kararı aldı. Konut veya işyeri abonelerinin çatılarına 10 kW’ya kadar koyacağı solar panel talep etmesi ile, elektrik dağıtım şirketleri trafodan 5 kW’lık megavat trafo kapasitesi doluncaya kadar tüm talepleri karşılayacak. Yatırımcılar da aynı zamanda, üretilen elektriğin fazlası da satılabilecek.

Hangi Güneş Panelini Satın Almalıyım?

Güneş paneli (güneş pili) seçimi yaparken en önemli unsurlardan bir tanesi ges panel verimliliğidir. Ayrıca projenin olduğu konum itibariyle kullanılacak panel seçimi de ayrıca önem arz etmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...