Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Temmuz 2019 11:51

Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler, Halilelikte bebek nasıl kilo alır

Hamilelikte sağlıklı ve iyi beslenmek çok önemlidir. Hamilelik boyunca vücudun ek besinlere, vitaminlere ve minerallere ihtiyacı vardır. Buna göre üçüncü aydan sonra ve 5. Aydan sonra her gün fazladan 350-500 arası kaloriye ihtiyaç duyarsınız. Bu süreçte eksik beslenme, bebeğinizi olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra, kötü beslenme alışkanlıkları ve aşırı kilo alımı, aynı zamanda gebelik diyabetini ve hamilelik veya doğum komplikasyonları riskinizi de artırabilir.

Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler, Halilelikte bebek nasıl kilo alır
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler, Halilelikte bebek nasıl kilo alır,

Hamilelikte sağlıklı ve iyi beslenmek çok önemlidir. Hamilelik boyunca vücudun ek besinlere, vitaminlere ve minerallere ihtiyacı vardır. Buna göre üçüncü aydan sonra ve 5. Aydan sonra her gün fazladan 350-500 arası kaloriye ihtiyaç duyarsınız. Bu süreçte eksik beslenme, bebeğinizi olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra, kötü beslenme alışkanlıkları ve aşırı kilo alımı, aynı zamanda gebelik diyabetini ve hamilelik veya doğum komplikasyonları riskinizi de artırabilir.

Buradan da anlaşılacağı gibi sağlıklı ve besleyici yiyecekler seçerek tüketmek, sizin ve bebeğinizin sağlığınızı doğrudan etkiler. Ayrıca doğumdan sonra da, anne adayının hamilelik kilolarını vermesi daha kolay olacaktır.

Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler

Süt ürünleri

Hamilelikte, büyüyen bebeğinizin, gereksinimlerini karşılamak için ekstra protein ve kalsiyum tüketmeniz gerekir. Süt ürünleri iki çeşit yüksek kaliteli protein içerir: kazein ve peynir altı suyu. Süt, en iyi diyet kalsiyum kaynağıdır ve yüksek miktarda fosfor, çeşitli B vitaminleri, magnezyum ve çinko sağlar. Özellikle ev yapımı yoğurt kadınlar için çok faydalıdır. Diğer süt ürünlerinden daha fazla kalsiyum içerir. Bazı çeşitlerde sindirim sağlığını destekleyen probiyotik bakteriler de vardır. Laktoz intoleransı olan kişiler de yoğurt, özellikle probiyotik yoğurtlar tüketilebiliyor.

Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler, Halilelikte bebek nasıl kilo alır

Baklagiller

Bu yiyecek grubuna mercimek, bezelye, fasulye, nohut, soya fasulyesi ve yerfıstığı dahildir. Vücudunuzun hamilelik sırasında daha fazlasına ihtiyaç duyduğu mükemmel bitki bazlı lif, protein, demir, folat (B9) ve kalsiyum kaynaklarıdır. Folat, B vitaminlerinden biridir (B9). Özellikle ilk üç ayda anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Ancak, çoğu hamile kadın yeterli miktarda folat tüketmiyor. Bu durum, artan nöral tüp defekti riski ve bebek kilolarının düşük olması ile ilişkilendirilmiştir.

Folat alımının yetersiz olması, çocuğunuzun daha sonra enfeksiyon ve hastalığa daha yatkın olmasına neden olabilir. Baklagiller yüksek miktarda folat içerir. Bir fincan mercimek, nohut ya da siyah fasulye BKA'nın%65-90'ını sağlayabilir.

Ayrıca, baklagiller genellikle lif bakımından çok yüksektir. Bazı çeşitler demir, magnezyum ve potasyum bakımından da yüksektir.

Tatlı patates

Tatlı patates, vücudunuzda A vitaminine dönüşen bir bitki bileşiği olan beta-karoten bakımından çok zengindir. Hamile kadınların genellikle A vitamini alımları %10–40 artırmaları önerilir. Bununla birlikte, aşırı miktarda yenildiğinde toksisiteye neden olabilecek çok fazla miktarda hayvansal kaynaklı A vitamini kaynağından da kaçınmaları önerilmektedir. Bu nedenle, beta-karoten hamile kadınlar için çok önemli bir A vitamini kaynağıdır.

Tatlı patatesler mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Yaklaşık 100-150 gram pişmiş tatlı patateste, tüm günlük A vitamini gereksinimi karşılanabilir.

Ayrıca, tatlı patatesler; dolgunluğu artırabilen, kan şekeri oynamalarını azaltan ve sindirim sağlığı artıran lif kaynağıdır.

Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler, Halilelikte bebek nasıl kilo alır

Somon balığı

Somon, esansiyel omega-3 yağ asitleri bakımından çok zengindir. Hamile kadınlar da dahil olmak üzere çoğu insan diyetlerinde neredeyse omega-3'ü yeterince alamıyor. Omega 3 yağ asitleri, deniz ürünlerinde yüksek miktarda bulunur ve bebeğinizin beyninin ve gözlerinin sağlıklı gelişimi için iyi birer sebeptir.

Bununla birlikte, hamile kadınların, yağlı balıklarda bulunan civa ve diğer kirletici maddeler nedeniyle, genellikle deniz ürünleri alımlarını haftada iki kez ile sınırlamaları önerilmektedir. Araştırmalara göre haftada 2-3 öğün balık tüketen anne adaylarının, omega üç ihtiyaçlarını karşıladığı belirtilmiştir.

Somon balığı, en doğal D vitamini kaynaklarından biridir. Vücudunuzdaki kemik sağlığına ve bağışıklık sistemine dahil olmak üzere birçok faydası bulunur.

Yumurta

Yumurtalar, ihtiyacınız olan hemen hemen her besin maddesinin bir kısmını içerirler. Büyük bir yumurta 77 kalori, kaliteli protein ve yağ içerir. Aynı zamanda birçok vitamin ve mineral içerir. Yumurtalar harika bir kolin kaynağıdır. Kolin, beyin gelişimi ve sağlık dahil, vücudumuz için oldukça gereklidir. Hamilelik sırasında düşük kolin alımı, nöral tüp defekti riskini artırabilir ve bebeğinizin beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler.

Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler, Halilelikte bebek nasıl kilo alır

Brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzeler

Brokoli ve koyu, lahana ve ıspanak gibi yeşil sebzeler, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin çoğunu içerir. Bunlar lif, C vitamini, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, folat ve potasyum içerir. Ayrıca, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler antioksidanlar bakımından zengindir. Bununla birlikte bağışıklık sistemi ve sindirime fayda sağlayan bitki bileşikleri içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı, bu sebzeler ayrıca hamile kadınlar arasında çok yaygın bir sorun olan kabızlığın önlenmesine de yardımcı olabilir.

Yağsız et

Sığır eti ve tavuk, yüksek kaliteli protein kaynaklarıdır. Ayrıca, sığır eti; demir, kolin ve diğer B vitaminleri bakımından zengindir. Bu vitaminleri hepsi, vücudunuza, hamilelikte normalden daha çok gerekir. Demir ihtiyacınızı kırmızı et ile karşılayabilirsiniz.

Balık yağı

Balık yağı, balık kadar vücuda faydası olan mineraller ve vitaminler içerir. Özellikle beyin gelişimi için çok faydalıdır.

Meyve

Meyveler veya taze olarak sıkılmış meyvelerin suları, sağlıklı karbonhidrat, C vitamini, lif ve antioksidanlarla doludur. Genellikle vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini içerir.

Tam tahıllılar

Tam tahıllı gıdaları tüketmek, hamile kadınların, özellikle dördüncü ve yedinci aydan itibaren artan kalori gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olabilir. Rafine tahılların aksine, kepekli tahıllar lif, vitamin ve bitkisel bileşiklerle doludur. Yulaf ve kinoa da hamilelikte önemli miktarda protein içermektedir.

Avokado

Avokado, sıra dışı bir meyvedir çünkü çok fazla tekli doymamış yağ asidi içerirler. Ayrıca lif, B vitamini (özellikle folat), K vitamini, potasyum, bakır, E vitamini ve C vitamini bakımından da yüksektir. Yüksek sağlıklı yağ, folat ve potasyum içeriği nedeniyle avokado hamile kadınlar için mükemmel bir seçimdir. Sağlıklı yağlar, bebeğinizin; cildinin ve beyninin sağlıklı bir şekilde oluşmasına sebep olur.

Kuru meyveler

Kuru meyve genellikle kalori, lif ve çeşitli vitamin ve minerallerde yüksektir. Bir parça kurutulmuş meyve, sadece susuz ve çok daha küçük bir formda taze meyve ile aynı miktarda besin içerir. B u nedenle, bir porsiyon kurutulmuş meyve; folat, demir ve potasyum dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral alımının büyük bir yüzdesini sağlayabilir.

Su

En önemli besin kaynağınızdır. Hamilelik sırasında en az 1,5 litre su tüketmeniz gerekir. Düzenli su içmeyi ihmal etmeyin. Susuz kalma riskiniz hamileyken daha da artar. Baş ağrısı, kaygı, yorgunluk, hafıza da zayıflama gibi belirtiler su kaybı yaşadığınıza işaret edebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...