Tgrt Haber
04 Nisan 2019 13:32

Hamilelikte Bebeğin Hareketleri Tekmeleri Ne Zaman Hissedilir?

Anne adaylarının en heyecanlı olduğu anlardan biri de bebeğin anne karnında attığı tekmelerdir. Anne ve bebek arasındaki özel bir iletişim olan tekmelerin gerçekte ne olduğunu merak ediyorsanız yazımız tam size göre. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Bebeğin Hareketleri Tekmeleri Ne Zaman Hissedilir?
Hamilelikte Bebeğin Hareketleri,hamilelikte Tekmeler Zaman Hissedilir

Anne Karnındaki Bebeğin Hareket Ettiği Ne Zaman Nasıl Anlaşılır?

Anne ve baba adaylarının tarifsiz bir mutluluk yaşamasına vesile olan bebek hareket ve tekmeleri bebeğin aslında dış dünya ile iletişim kurduğunun ilk adımıdır. Henüz yüzünü göremediğiniz ve saramadığınız yavrunuzun minicik bedeniyle yapmış olduğu bu hareketler anne ile bebek arasında kurulan özel bir iletişimdir.  

Normal de bir bebek, hamileliğin 12. haftasında hareketlenir. Bu hareketlerin her biri bebekten anneye gönderilen çok özel bir mesajdır. Anne adaylarının çoğunun ‘minik bir kıpırdanma’ şeklinde tarif ettiği bu hareketler öyle filmlerdeki gibi ani büyük tekmeler değildir! Bebek anne karnında elini, kolunu, bacağını oynatıyor olabilir ya da tüm vücuduyla hareket ediyor olabilir. Gebeliğin 16. haftası ila 24. haftalarında belirginleşmeye başlayan bebek hareketleri her zaman aynı şekilde olmaz. Bebekler, bazen yumuşak, bazen sert hareketlerle anne karnında gelişimini sürdürür. Eğer bebeğinizin hareketleri, tekmelemeleri ile ilgili bir sorun olduğunu hissediyorsanız mutlaka doğum uzmanı doktorunuza konu ile ilgili danışmanızı öneriyoruz.

Hamilelikte Bebeğin Hareketleri Tekmeleri Ne Zaman Hissedilir?

Anne Karnında Bebek Tekmeleri Kaçıncı Aydan İtibaren Hissedilir?

Aslında ilk hareketler anne karnında 7. haftadan itibaren başlar. Fakat 2 cm kadar olan bebeklerin bu hareketleri anne tarafından hissedilmez. Ancak bu hareketleri ultrasonografi cihazıyla görmek mümkündür. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.

İkinci hamilelik ve sonrakilerde farklı mıdır?

İkinci hamilelik sonrası anne adayları bebeklerin hareketlerini 3 hafta daha erken hissedebilirler. Daha önceki yaşadıklarından hisleri daha hassas olan anne adaylarının rahim kasları daha gevşek olduğundan bebeğin hareketlerini çok daha rahat hissederler.

Hamilelikte Bebeğin Hareketleri Tekmeleri Ne Zaman Hissedilir?

Anne Karnında Bebekler Ne Tür Hareketler Yapabilir?

Gebeliğin 7 ila 9. haftalarında bebekler tüm vücuduyla zıplama şeklinde hareket eder. Nöronların omurgadaki gelişimi ile 9. haftadan itibaren kol, bacak ve vücut ayrı ayrı hareket edebilir.
11. hamilelik haftasından itibaren ağzını açabilir ve parmağını emebilir.
12. hamilelik haftasından itibaren amnios sıvısını yutar ve yutma hareketi ultrason ile görülebilir.
Yaklaşık 12. haftada, cenin tekme atabilir, ayak parmaklarını kıvırabilir, tutabilir. Tekme gibi hareketler devam eder ve genellikle annenin ilk hissettiği harekettir. Bebek büyüdükçe hareketleri daha belirginleşir ve bisiklet çevirme, tam yer değiştirme, dönme gibi hareketler hissedilebilir.

Anneler, Bebeğin Hangi Hareketlerini Hisseder?

Anne adayları genellikle ilk bebek hareketlerini, kanat çırpma, guruldama, seğirme, çarpma ve dirsek atma şekillerinden biri olarak tanımlarlar.
Genellikle annelerin hissettiği; kol ve bacaklarla vurma ve bunları geri çekme, tekmeleme, hıçkırık ve bebeğin gerinmesidir.

Hamilelikte Bebeğin Hareketleri Tekmeleri Ne Zaman Hissedilir?

Hamilelikte Kilolar Bebek Hareketlerinin Hissedilmesini Engeller Mi?

Zayıf anne adayları, kilolu annelere göre bebeğin hareketlerini daha erken fark ederler ve daha fazla bebek hareketi hissederler.

Anne Karnındaki Hareketler Dıştan Belli Olur Mu?

Hamileliğin 6. ayından itibaren, bebek hareketleri dışarıdan da izlenebilir.

Anne Karnındaki Bebeğin Hıçkırıklarını Tekme İle Karıştırmak Söz Konusu Mu?

Anne karnındaki bebeğin hıçkırması ile tekmesi ya da herhangi bir hareketi farklıdır. Bebekler hıçkırırken daha ritmik ve uzun süre hıçkırırlar. Fakat tekme veya başka bir hareket kısa sürer.

Hamilelikte Bebeğin Hareketleri Tekmeleri Ne Zaman Hissedilir?

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketlerini Hissetmek İçin Ne Yapabilirim?

Annenin yediği her şey bebeği de etkiler. Bu sebeple akşamları yatmadan önce anne adayının bir bardak süt ya da rahatlatıcı bitki çayı içtikten sonra bir saat uzanıp dinlenmesi bebek hareketlerini iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Anne Karnında Bir Bebek Kaç Tekme Atar? Tekmeleri Hesap Etmek Mümkün Mü?

Anne karnındaki bir bebeğin hareketlerini matematiksel olarak hesap etmek mümkün değil. Ancak 12 saatlik bir zaman diliminde 10 ve daha fazla belirgin hareketi hissetmelidirler. 34. hamilelik haftasından sonra yeri daralacağı için çok büyük dönme, yer değiştirme gibi hareketler hissedilmeyebilir.

Hamilelikte Yorgun Anne Adaylarının Bebek Hareket ve Tekmelerinin Sıklığını Etkiler Mi?

Bebeklerin anne karnındaki hareketleri çoğunlukla anne adayının yaptığı hareketle doğru orantılıdır. Dışarıda bebek beşikte sallanınca nasıl uyuyorsa, rahmin içinde de bebekler sallandığında uyurlar. Bu nedenle annenin hareketi artarsa bebek sallandığını düşünüp uyuyacak, anne dinlendikçe bebek anne karnında hareketlenmeye başlar. Ayrıca yemekte ya da öğün arasında bir şeyler yiyince, kandaki şeker miktarının artışına tepki olarak bebeğin hareketliliği de artar. Yine anne adayı çok stresli ve gergin olduğunda adrenalin üretimi arttığından bebek hareketleri de artacaktır.

Anne Karnındaki Bebekler En Çok Hangi Saatlerde Hareket Eder?

Anne karnındaki bebekler 21:00 ila 01:00 arasında yani annenin dinlendiği vakitlerde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Anne adayının istirahatte olduğu zamanlarda bebekler daha hareketlidir.

Bebek Tekme ve Hareketleri Aslında Bize Ne Anlatıyor?

Bebeğin yaptığı hareketler anne adayının fetüsünün iyilik hali hakkında bize bilgi verir. Bebeğin hareketi vücut ve uzuvlarının iyi olduğunu sinir sisteminin sağlıklı olduğuna işarettir. Bebeğin hıçkırığının hissedilmesi bebeğin solumun sisteminin, çalıştığını bu da bizlere yutabildiğini, çişini yapabildiğini gösterir.
Bebek hareketlerinin azalması fetüste gelişme geriliği ve suyunda azlık gibi durumların habercisi olabilir.

Anne Karnındaki Bebekler Dış Sesi Algılar Mı? Işığı Hisseder Mi?

Kesinlikle doğru evet hisseder. Çünkü ultrason muayenelerinde gönderilen seslerden bebekler kaçmaya çalışır ve elleri ile yüzlerini kapatırlar. Anne adayı korktuğunda veya stresli olduğunda bu sebeple bebekler daha çok hareket eder.

Anne Karnında Bebek Ne Kadar Süreyle Hareketsiz Kalırsa Sorun Olmaz?

Anne karnındaki bebeklerin hemen hemen hepsinin 24 ila 28. haftalar arasında en hareketli dönemlerini yaşarlar, fakat bu dönemdeki hareketler düzensiz ve genellikle kısa süreli olur. Çoğu hareket anne tarafından fark edilmez bile. 28 ila 32. haftalar arasında daha düzenli ve sürekli hale gelir. 32. hamilelik haftasına kadar tok karna ve istirahat halinde sabah veya akşam saatlerinde anne adayının günde en az 2-3 hareket hissetmesini gerekir.
Özellikle 32. hamilelik haftasından 12 saat içinde hiç hareket hissedemeyen anne adaylarının mutlaka doktoruyla görüşmesi gereklidir.

Anne Karnında Bebeğin Az veya Çok Hareketli Olması Bize Neyi Anlatıyor?

Bilimsel olmayan verilere göre anne karnındaki bebeğin çok tekme ya da hareket yapması bebeğin hareketli, az hareketli olması bebeğin sakin olacağı işareti olarak algılanır.
Ortalıkta dolaşan bu söylentilere çok fazla kulak asılması taraftarı değiliz. Kimse bir çocuğun anne karnındayken ileride hiperaktif olabileceğini hiçbir bilim dalı ispat edememiş, izah etmemiştir.
Biz bebeğini dünyaya getirecek anne adaylarına sakin olmalarını, stresten uzak durması gerektiğini, iyi beslenmesini, yürüyüş ve spor yapması gerektiğini söyleyebiliriz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...