Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ocak 2020 12:55

Haşhaşlı çörek nasıl yapılır, Haşhaşlı çörek tarifi ve Haşhaşlı çörek yapımı

Memleketimizin her yeri ayrı her köşesi ayrı kıymetlidir. Yine kıymetli yerlerinden Amasya’nın güzel adetlerinden biri de Bayram sabahları yapılan haşhaşlı çörektir. Çocukların bu nefis kokuyla uyandığı bayram sabahlarının tadını almak isteyenler bu harika tat ile tanışabilirler. İlk defa yapacakların da başarıyla hazırlayabileceği bu çörekleri evdeki herkes veya misafirleriniz çok beğencektir.

Haşhaşlı çörek nasıl yapılır, Haşhaşlı çörek tarifi ve Haşhaşlı çörek yapımı
Haşhaşlı çörek nasıl yapılır, Haşhaşlı çörek tarifi ve Haşhaşlı çörek yapımı,

Memleketimizin her yeri ayrı her köşesi ayrı kıymetlidir. Yine kıymetli yerlerinden Amasya’nın güzel adetlerinden biri de Bayram sabahları yapılan haşhaşlı çörektir. Çocukların bu nefis kokuyla uyandığı bayram sabahlarının tadını almak isteyenler bu harika tat ile tanışabilirler. İlk defa yapacakların da başarıyla hazırlayabileceği bu çörekleri evdeki herkes veya misafirleriniz çok beğencektir.

Tam tadında tam ölçüleri ile haşhaşlı çörek tarifi

Malzemeler

  • 7 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya ya da 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı ılık su (maya için)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2,5 su bardağı ılık su (yaklaşık olarak)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin;

  • 2 su bardağı ezilmiş haşhaş (hazır satılıyor)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Dilerseniz haşhaşın içine 1 su bardağı dövülmüş cevizde koyabilirsiniz

Üzeri için;

1 adet yumurta (üzeri için)

Hazırlanışı

  1. İlk olarak, mayalanmak üzere hamurumuzu hazırlayalım; bir karıştırma veya yoğurma kabına, 7 su bardağı unu alın ve parmağınızla ortasını havuz gibi açarak, havuzun içine şekeri ve ılık suyu alın. Tam olarak burada hiçbir işlem yapmadan 5 dakika bekleyin ki maya aktifleşmeye başlasın.
  2. 5 dakika bekledikten sonra 1,5 tatlı kaşığı tuzu ekleyin ve iyice yoğurmak üzere başlayın. Hamurun üzerine yavaş yavaş ılık suyu da ilave ederek yumuşacık bir hamur haline gelene kadar iyice yoğurun.
  3. Üzerine bir miktar streç film kapatın ve içinde bulunan kapla birlikte 1 saat mayalanması için dinlendirin. Dilerseniz 50 derecede yarım saat kadar da dinlendirebilirsiniz.
  4. İç harcı hazırlamak için; bir karıştırma kabında, 2 su bardağı haşhaşı, 1 su bardağı sıvı yağı ve 1 su bardağı da cevizi ekleyerek karıştırıp beklemeye alın.
  5. Haşhaşlı çöreği hazırlamak için; bir zemini yağlayın ve mayalanan hamurunuzu üzerine alın. Hamuru dört eşit parçaya bölün.
  6. Hamurları elinizle açıp genişletin. Üzerine haşhaşlı iç harçtan sürün. Haşhaşı iyice hamurun üzerine yayın. Kalan diğer üç parçaya da aynı şekilde işlemi yapın ve üst üste yerleştirin.  Tam burada hamuru tek parça halinde kocaman yaparak da haşhaşlı iç malzemeden sürüp hazırlayabilirsiniz.
  7. Üst üste dizdiğiniz hamuru elinizle çekerek büyütün. Elinizle büyütürken hamuru yuvarlak değil de dikdörtgen şekline getirmeye çalışın. Tam olmasa da benzeyecektir. Ardından ortadan ikiye bölün ve sonrasında ikiye böldüğünüz hamurun tek tarafında 4 cm kadar şeritler kesin.
  8. Kestiğiniz şeritlerin iki ucunu da ellerinizle tutarak ayrı ayrı yönlere kıvırarak şeker sarar gibi sarın. İşte haşhaşlı burgu çörekleriniz hazır.
  9. Fırın tepsisine haşhaşlı çörekleri dizin üzerine yumurta sarısını sürün. Bu şekilde 10 dakika bekletin. Tepsi mayası yapın. Sonra da 180 derecede altı ve üstü kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığının gitmesini bekleyin ve servise hazır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...