Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Haziran 2019 15:49

Hazımsızlığa ne iyi gelir | Hazımsızlık nedir? Hazımsızlığa ne iyi gelir?

Bazen en sevdiğimiz yiyecekler bize sıkıntı verebilir. Ne kadar lezzetli olursa olsun yiyecekleri çok hızlı yerseniz veya çok fazla yemek tüketirseniz hazımsızlık yaşabilirsiniz. Hazımsızlık belirtilerinin ilk görülenleri, rahatsız edici ve kuvvetli bir karın ağrısı, üst midede ağrı ve yanma hissidir. Hazımsızlık bir hastalık değil; ülser, gastrit veya asit reflü gibi diğer gastrointestinal bir sorun belirtisidir.

Hazımsızlığa ne iyi gelir | Hazımsızlık nedir? Hazımsızlığa ne iyi gelir?
hazımsızlık,,hazımsızlığına ne iyi gelir,,hazımsızlık problemleri,

Birçok insan hazımsızlık yaşayabilir ve bunu ilaç almak yerine evde yapabileceğiniz birkaç yöntemle kontrol altına alabilirsiniz. Bunu mutfağınızdaki malzemelerle yapabilirsiniz.

  1. Nane çayı

Nane, çoğunlukla ağız spreylerinde kullanılır fakat nane, bundan çok daha fazla yararları olan bir bitkidir. Vücut üzerinde antispazmodik bir etkiye sahip olup, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi mide sorunlarını gidermek için mükemmel bir seçimdir. Yemeklerden sonra midenizi hızlı bir şekilde yatıştırmak için bir bardak nane çayı içiniz ya da birkaç nane parçasını cebinizde veya çantanızda taşırsanız ve yemek yedikten sonra şeker emiliminizi yaptırmış olursunuz.

Nane hazımsızlığı iyi gelse de hazımsızlığa, asit reflü neden olduğu zaman nane içmemelisiniz. Nane alt özofagus sfinkterini- mide ve özofagus arasındaki kası gevşetir, içmesi veya yutulması durumunda, mide asidinin özofagusa geri akmasına ve asit geri akışını kötüleştirmesine neden olabilir. Nane çayı, GÖRH veya ülseri olan kişiler için önerilmez.

  1. Papatya çayı

Papatya çayının, uykuya ve sakinleşmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu bitki aynı zamanda bağırsak rahatsızlıklarını da hafifletebilir ve gastrointestinal kanaldaki mide asidini azaltarak hazımsızlığı giderir. Papatya aynı zamanda ağrıyı durdurmak için iltihap önleyici olarak da işlev görür.

Papatya çayı hazırlamak için, bir veya iki çay poşeti kaynar koyun ve 10 dakika boyunca bekletin. Bir bardağa dökün ve isterseniz bal ekleyin.

Kan inceltici bir ilaç kullanıyorsanız, papatya çayı içmeden önce doktorunuza mutlaka danışın. Papatya, kanın pıhtılaşmasını önleyici olarak işlev gören bir bileşen içerir, bu yüzden kan inceltici ile birleştirildiğinde kanama riski artabilir.

  1. Elma sirkesi

Elma sirkesinin sağlığımıza faydaları, cilt iyileştirmekten, kilo vermeye kadar uzanmaktadır. Ayrıca hazımsızlığı kolaylaştırmaya da yardımcı olur. Çok az miktarda mide asidi hazımsızlığı arttırabilir. Bu yüzden vücudunuzun mide asidi üretimini azaltmak için elma sirkesi için. Bir bardak suya bir ila iki çay kaşığı çiğ, pastörize edilmemiş elma sirkesi ekleyin ve için ya da yemekten 30 dakika önce karışımı içerek hazımsızlık oluşmadan önce önlem alabilirsiniz.

Elma sirkesi güvenli olsa da fazla veya sulandırılmamış olarak içilmesi diş erozyonu, bulantı, boğaz yanması ve düşük kan şekeri gibi yan etkilere de neden olabilir.

  1. Zencefil

Zencefil, hazımsızlık için başka bir doğal ilaçtır, çünkü mide asidini azaltabilir. Aynı şekilde çok az mide asidi hazımsızlığa neden olur, çok fazla mide asidi aynı etkiye sahiptir.

Midenizi yatıştırmak ve hazımsızlıktan kurtulmak için normal şekilde demlenmiş bir bardak zencefil çayı içebilirsiniz. Bunun yanı sıra zencefil şekeri emebilir, zencefilli gazoz içebilir veya kendi zencefil suyunuzu da yapabilirsiniz. Dört bardak suya bir ya da iki zencefil kökü kaynatın. İçmeden önce limon veya bal ile lezzetlendirin.

Zencefil tüketiminizi sınırlı sayıda tutmaya özen gösterin. Günde 3 ila 4 gramdan fazla tüketmek; gaz, boğaz ve mide yanmasına neden olabilir.

  1. Rezene tohumu

Bu antispazmodik bitki, yemeklerden sonra hazımsızlığı giderir. Ayrıca mide krampı, bulantı ve şişkinlik gibi diğer gastrointestinal problemleri yatıştırır.

1/2 çay kaşığı ezilmiş rezene tohumunu suya koyun ve içmeden önce 10 dakika kaynatın. Bunu, her hazımsızlık yaşadığınızda demleyerek tüketebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise, hazımsızlığa neden olan bazı gıdaları tükettikten sonra rezene tohumunu çiğnemektir.

Rezenenin olası yan etkileri mide bulantısı, kusma ve güneş hassasiyetidir.

  1. Kabartma tozu

Kabartma tozu, mide asidini hızlı bir şekilde nötralize edebilir ve yedikten sonra hazımsızlık, şişkinlik ve gazı hızlı bir şekilde tahliye eder. Bu ilaç için, yarım çay bardağı ılık suya 1/2 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin. Sodyum bikarbonat, genellikle güvenli ve toksik değildir. Ancak büyük miktarlarda kabartma tozu içmek, kabızlık, ishal, sinirlilik, kusma ve kas spazmları gibi istenmeyen bazı yan etkilere neden olabilir. Hazımsızlık için 1/2 çay kaşığı kabartma tozu içeren bir solüsyon içerseniz, en az iki saat boyunca tekrar içmeyin.

  1. Limon suyu

Limon suyu alkali etkisi de mide asidini nötralize etmesi ve sindirimi geliştirmesidir. Bir çorba kaşığı limon suyunu sıcak veya ılık suda karıştırın ve yemekten birkaç dakika önce için.

Hazmı kolaylaştırmanın yanı sıra limon suyu da mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Ancak çok fazla limon suyu diş minesini aşındırabilir ve idrarın artmasına neden olabilir. Dişlerinizi korumak için, limon suyunu içtikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.

  1. Meyan kökü

Meyan bitkisinin kendisi de kökü de hazımsızlığı tetikleyebilen gastrointestinal sistemde kas spazmlarını ve iltihabı yatıştırabilir. Şişkinlik için meyan kökü çiğneyin veya kaynar suya meyan kökü ekleyin ve karışımı için.

Hazımsızlık için etkili olmasına rağmen, meyan kökü, büyük dozlarda sodyum ve potasyum dengesizliklerine ve yüksek tansiyona neden olabilir. Hızlı rahatlama için günde 2,5 gramdan fazla kurutulmuş meyan kökü tüketmeyin. Meyan kökü yemekten 30 dakika önce veya yemek yedikten bir saat sonra tüketin.

Ne zaman doktora görünmeli?

Hazımsızlık yaygın bir sorun olsa da yaşanan sıklık derecesi göz ardı edilmemelidir. Sık sık hazımsızlık yaşamak; asit reflü, gastrit ve hatta mide kanseri gibi kronik bir sindirim probleminin bir belirtisidir. Bu nedenle, hazımsızlık iki haftadan daha uzun bir süre devam ediyorsa veya aşağıdaki gibi şiddetli ağrı veya başka semptomlar yaşarsanız bir doktora görünün:

  • Kilo kaybı
  • İştah kaybı
  • Kusma
  • Siyah dışkı
  • Yutma sıkıntısı
  • Yorgunluk
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...