Tgrt Haber
04 Mart 2021 13:00

Hepatit B Nedir Belirtileri Nelerdir? Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?

İnsanlığın son yıllarda sağlıkla imtihanı her geçen gün hastalık çeşitlerindeki artışa oranla artarak devam ediyor... İşte o hastalıklardan biri de "Hepatit B"dir. Hepatit B, daha çok etnik köken, coğrafi konum gibi durumlara bağlı olarak kendini gösteren bir hastalıktır. Bu haberimizde: "Hepatit B nedir belirtileri nelerdir?, Hepatit B aşısı kimlere yapılır?, Hepatit B tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir?, Hepatit B nasıl bulaşır?" gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevaplar vermeye çalışacağız.

Hepatit B Nedir Belirtileri Nelerdir? Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?
Hepatit B Nedir Belirtileri Nelerdir?,,Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?,,Hepatit B Enfeksiyonu Olanlar Ne Yapmalı?,,Hepatit B Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?,,Hepatit B Olmamak İçin Alınacak Tedbirler Nelerdir?,,Hepatit B nedir belirtileri nelerdir,,H

HBV virüsünün sebep olduğu ve tedavisi henüz bulunamayan bir karaciğer hastalığı olan Hepatit B, çoğu zaman belirti olmaz veya iştahsızlık, bulantı gibi hafif olan belirtilerle kendini gösterir. Bu enfeksiyon hayat boyu devam eder ve karaciğer kanseri, karaciğer sirozu, karaciğer yetersizliği sebebiyle ölüme kadar götüren ciddi bir hastalık olarak bilinir. HBV virüsüne karşı en etkin korunma yöntemi, bu sinsi virüsün vücuda bulaşmasını önlemektir. 

Hepatit B Nedir Belirtileri Nelerdir? Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?

Hepatit B Virüsünün HBV Bulaşma ve Korunma Yolları:

HBV virüsü, virüsü taşıyan kişinin kanı veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas etme halinde bulaşır. Ayrıca enfekte olan anneden bebeğine de bu yolla geçer.

Hepatit B İçin Alınacak Tedbirler Nelerdir?   

  • Eşinizde beya sizde hepatit B virüsü varsa, cinsel birleşme sırasında prezervatif kullanmalısınız ve hala virüs bulaşmadıysa aşı olmalısınız.
  • HBV enfeksiyonu olan biriyle aynı evde yaşıyorsanız, test yaptırarak, henüz enfekte olmadıysanız hemen aşı vurdurmalısınız.
  • Hamileyseniz, HBV enfeksiyonuna karşı tarama yaptırıp, enfeksiyon görüldüğü durumunda çocuğa doğumu izleyen bir kaç saat içinde HBV ye karşı aşı yaptırmanız gerekir.
  • Hepatit B virüsü olan kişilerle herhangi kan ve diğer vücut sıvılarıyla temasta bulunmamalısınız.

Hepatit B Nedir Belirtileri Nelerdir? Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?

Hepatit B Enfeksiyonu Olanlar Ne Yapmalı?

Hastalığa bir şekilde yakalananların da alabileceği bir takım tedbirler vardır. 

Bunlar;

  • Vücudunuzun herhangi biryerinde açık duran yara ve kesik izlerinin pansuman yapılıp kapatılması, 
  • Kendi kanınıza veya diğer vücut sıvılarınıza dokunduysanız hemen ellerinizi sabunla güzelce yıkayın. 
  • Kağıt mendil, adet pedleri tamponları kullandıktan sonra kağıt torbalara koyup öyle çöpe atın. 
  • Gelişmeleri izlemek için 6 ay veya 1 yıl içinde doktorunuza kontrole gidin. 

Hepatit B Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Kullanmış olduğunuz iğne ve şırıngaları başkalarıyla paylaşmayın.
  • Bebeğinize çiğnediğiniz yiyecekleri asla vermeyin.
  • Diş fırçası, jilet, havlu vb eşyaları başkalarıyla ortak kullanmayın.
  • Organ, kan,doku, plazma veya sperm bağışında bulunmayın.

Hepatit B Nedir Belirtileri Nelerdir? Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?

Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?

Hepatit B aşısı toplum sağlığı ile ilgili kurumlar tarafından, hastalık veya ölümün önlenmesi için güvenli ve etkili bir yöntemdir. Hepatit B aşısı içeriğinde bulunan timerosal (aşıdaki koruyucu madde) içinde az miktarda civa bulunması, aşı uygulanan yeni doğan bebeklerde oluşturabileceği risk konusunda farklı tartışmalar yapılmıştır. Fakat günümüze timeresol içermeyen aşılar üretilmiştir. Araştırmalar bu aşının güvenli olduğunu göstermiştir. ABD’de bulunan bir çok sağlık örgütü, bu aşının çocuklara rutin olarak uygulanması gerektiğinde hemfikirlerdir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...