Tgrt Haber
03 Ekim 2019 15:51

HGS Mi, OGS Mi? Hangisi Daha Avantajlı? 2019

Bu makalemizde İstanbul ve şehirlerarası yollarda kullanılan otoban giriş ve çıkışlarında görmüş olduğunuz HGS ve OGS’nin ne olduğunu, hangisinin daha uygun olduğunu? HGS ve OGS’nin nereden ve nasıl alındığını, kartlar arasındaki artı ve eksileri sizler için derledik. Keyifli okumalar diliyoruz.

HGS Mi, OGS Mi? Hangisi Daha Avantajlı? 2019
HGS ve OGS ve KGS Mini Bir Tarihçesi,,HGS,,OGS,,KGS,,Kara Yolları,,ogs nedir,,hgs nedir?,,OGS nereden alınır?,,HGS nereden alınır?,,HGS alma,,HGS kart,,HGS, OGS arasındaki fark,,HGS mi OGS mi?

HGS ve OGS ve KGS Mini Bir Tarihçesi

Günlük kullandığımız otomobillerle köprü ve otoyol gişelerinden geçerken HGS ve OGS denilen iki sistem sayesinde direk geçiş yapıyoruz.

Otoyollar ve köprü geçişlerinde ilk başlarda nakit gişeleri vardı. Burada bir memur, geçiş yapacak aracı durdurur, plakasını sisteme girer, nakit parayı alır, daha sonra paranın üstünü araç sahibine teslim eder ve nihayetinde bariyeri kaldırır aracın geçişi sağlanırdı. Bu işlem ortalama olarak araç başına en az 3-5 dakika kadar zaman alabiliyordu. Büyükşehirlerde ki özellikle İstanbul gibi büyük metropollerde bu durum resmen bir ıstıraba dönüşüyor, kilometrelerce araç kuyruğu oluşmasına neden oluyordu.

KGS HGS OGS

İşte bu vetire ilk OGS ile daha sonra İstanbul’da KGS denilen kartlı geçiş sistemi sayesinde atlatılmaya başlandı. Yine nakit gişelerinin olduğu ve bir taraftan da insanların KGS’ye yönlendirilmesi için büyük bir çaba sarf ediliyordu…

Yıllar geçtikçe tüm araçlar hem OGS’li hem de mecburiyetten KGS’li olmuştu. Yıl 2012’yi gösterdiğinde HGS denilen yeni sistem KGS’den bayrağı devir almaya hazırlanıyordu. Bir taraftan da büyük kardeşi OGS ile otoban gişelerinden geçişler hızlı ve otomatik bir şekilde yapılıyordu.

KGS’nin kalktığı, HGS’nin geleceği dönem OGS’nin de kalkacağı söylense de buna izin verilmedi. Çünkü OGS’yi halk çok seviyordu. Bunun nedeni, OGS’nin bariyersiz geçiş sistemine olanak sağlaması ve her araç geçişinde %25 indirim sağlıyor oluşundandı.

Şimdi gelin HGS ve OGS’nin açılımlarına artı ve eksilerine bakalım.

HGS Nedir? Nereden, Nasıl Alınır?

HGS Mi, OGS Mi? Hangisi Daha Avantajlı?

Hızlı Geçiş Sistemi olarak bilinen HGS yukarıda da bahsettiğimiz gibi hayatımıza 2012 yılında girdi. OGS sisteminden daha hızlı olan HGS’ye sahip olmak için herhangi bir bankaya veya PTT’ye plakanızı tanıtmanız yeterli oluyor.

Gerçekten hızlı bir geçiş sistemi sağlaması ve sadece plakaya göre geçiş imkanı sağlaması sebebiyle OGS’den daha fazla aracın kullanıyor oluşu HGS’nin popüliterisini azalttı diyebiliriz. Çünkü çok fazla HGS gişelerinde bu durum yoğunluk yaşanmasını ve yavaş geçmesine neden oluyor.

Kart ve etiket olmak üzere iki farklı şekilde kullanılabilen HGS sisteminde, HGS etiketinin ücreti 5 lira iken HGS kartının ücreti ise 15 lira civarı. PTT ve anlaşmalı bankalar üzerinden alınabilen HGS etiket ve kartları yine OGS cihazları gibi bazı dönemlerde kampanyalar dahilinde ücretsiz olarak dağıtılabiliyor.

OGS Nedir? Nereden, Nasıl Alınır?

HGS Mi, OGS Mi? Hangisi Daha Avantajlı?

Otomatik Geçiş Sistemi olarak bilinen OGS ise başta PTT olmak üzere birçok anlaşmalı kamu ve özel bankadan temin edilebiliyor. OGS almak için başvurduğunuz bankadan OGS cihazını da temin edebiliyorsunuz. Bu cihazın bedeli 40-60 TL arasında bankadan bankaya farklılıklar gösterebiliyor. Her elektronik cihaz gibi OGS cihazının da bir garanti süresi var. Garanti süresi dolan cihazların yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca bu cihazların pille çalıştığını unutmamak gerek. Tıpkı HGS de olduğu gibi OGS cihazlarında da bankalar kampanyalar kapsamında OGS cihazlarını ücretsiz olarak verebiliyorlar.

HGS mi Yoksa OGS mi Daha Avantajlı?

HGS Mi, OGS Mi? Hangisi Daha Avantajlı?

HGS ve OGS sistemi kıyas edilecek olursa OGS'nin HGS’ye göre daha pahalı ve daha zahmetli bir sistem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Her ne kadar OGS sistemi HGS’ye göre %20 daha indirim sağlıyor olsa da OGS cihazınız bozulursa tekrar ücret ödemek şartıyla yeniden almanız gerekiyor.

HGS’de böyle bir durum söz konusu değil.

Diğer taraftan, OGS gişelerinde trafik yoğunluğu az iken,

HGS gişelerindeki yoğunluk ve zaman kaybı bu iki sistemin artı ve eksilerini bizce dengeler nitelikte.

Sonuç olarak eğer günlük olarak köprü geçişi yapıyorsanız, OGS yüzde 20'lik indirim avantajı ve daha sakin geçiş imkanı sağlaması açısından avantajlı.

Eğer köprüleri daha az kullanıyorsanız HGS hem daha ekonomik hem de kolay bir yöntem olarak tercih edilebilir diyebiliriz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...