Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Ağustos 2020 14:13

Hibrit eğitim nedir? Hibrit Eğitim Modeli Nedir?

31 Ağustos pazartesi günü itibariyle tüm öğrenciler EBA TV üzerinden uzaktan eğitime başladı. 21 Eylül'de ise okulların yüz yüze eğitim yapabilmek için çalışmaları devam ediyor. Okullardaki eğitim sürecinde uzaktan mı veya hibrit ve karma eğitim tarzında mı olacağı veli ve öğrencilerin merak konusu oldu. Peki nedir bu hibrit eğitim? Hibrit eğitim modeli nasıl uygulanır? Tüm detayları haberimizden okuyabilirsiniz.

Hibrit eğitim nedir? Hibrit Eğitim Modeli Nedir?
hibrit eğitim,hibrit eğitim nedir?,hibrit eğitim modeli,online,yüzyüze,Ziya Selçuk,Milli Eğitim Bakanlığı,Ders Saatleri

Yeni eğitim-öğretim yılı planlamaları çerçevesinde okullarda şimdiden hibrit eğitim modeli görüşülüp konuşulmaya başlandı. Harmanlanmış bir öğrenme şekli olarak bilinen hibrit eğitim modelinde; çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders alma imkanı da sağlanacak. Uzaktan eğitim sistemiyle geçtiğimiz dönemi kapatan birçok üniversitelerde de hibrit eğitim modeli olabileceği konuşuluyor. Bazı üniversiteler eğitime online devam etme kararı alırken henüz bu çerçevede hazırları bitmemiş üniversitelerde mevcut. Hibrit eğitim modeli uygulamalı derslerin işleyişini mümkün hale getirirken diğer taraftan salgın döneminde sosyal izolasyonun kontrollü bir şekilde devam ettirilmesini de sağlayabilir.

Hibrit Eğitim Nedir?

Koronavirüs (Covid-19) salgınında okullar uzaktan eğitime toptan geçiş yapmıştı. Normalleşme sürecinin ardından yeni öğretim yılı için yapılan planlamalarda hibrit eğitim modeli yer alıyor. Üniversitelerde güz dönemi için işleyişin nasıl olacağı görüşülmeye devam ederken hibrit eğitim de uygulanabilir seçenekler arasında yer alıyor. Hibrit eğtiim modeli hem uygulamalı derslerin işleyişini kolaylaştıracak hem de öğrencilerin motivasyonunu dengeleyecek.

Hibrit Eğitim Ne demek? / Hibrit Eğitim Modeli Nasıl Uygulanacak?

Hibrit Eğitim Nedir

Karma öğrenme, hibrid öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme; en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.
Buna göre bu üç aşama şeklinde yürütülen sistem: 

Online Eğitim: Daha çok öğrenmeye yönelik ilk kısım olan online eğitim bilgiyi kavrama olarak düşünülebilir. Bu yöntemle bilginin kazanılması, tekrara ve bilgiye yönelik egzersizlere bağlı olarak değişim gösterebileceği düşünülüyor. 

Hibrit Eğitim Nedir

Yüz yüze eğitim: Bu bölüm de öğrenmeye yönelik daha ileri basamaklar yer almakta. Öğrencinin sentez, analiz ve değerlendirme öğrenmenin ileri basamakları olarak gösterilen kısım etkileşimlerle de desteklenecek.

Harmanlanmış Öğrenme: Bu bölümde geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak düşünülmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülmelidir.

Üniversitelerde Hibrit Eğitim Olacak mı?

Hibrit Eğitim Nedir

Hibrit eğitim modeli üniversiteler için de düşünülüyor. Bazı üniversiteler uzaktan eğitim ile dersleri yürüteceğini açıklarken, bazıları henüz planlamalarını tamamlamış değil. Gidilen üniversitenin kendi internet sitesinde veya sosyal medya hesaplarında konuya ilişkin bilgilendirmeleri rahatlıkla bulabilirsiniz.

Ders Saatleri Kısalıyor mu? 

Hibrit Eğitim Nedir

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtlamış ve hibrit eğitim modelinin uygulanabilirliğini detayları ile paylaşmıştı. Ders saatlerinin kısaltılmasına ilişkin planlamaların devam ettiğini söyleyen Bakan Selçuk; "Daha önce açıkladığımız hibrit modele göre, yüz yüze ve uzaktan eğitim bir arada verilecek. Haftalık 40 saat olan ders saatleri düşürülecek. Ders saatlerinin 20 saat olması üzerinde duruluyor. Matematik, Türkçe, Fen gibi temel dersler okulda, yüz yüze verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi, sanat gibi dersler ise uzaktan eğitim olacak. Sınıflar ikiye bölünecek. Bir grup pazartesi, çarşamba, cuma bir diğer grup ise salı, perşembe, cumartesi günleri okula gidecek." demişti.
Ders saatlerinin bir kısmı okulda bir kısmı ise evde olmak üzere saat düzenlemesine tabi tutulması bekleniyor. 40 dakika olan ders sürenin 30 dakikaya düşürülmesi ve sınıfta kalma süresinin ise azaltılması yönünde çalışmalar devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...