Tgrt Haber
21 Kasım 2020 13:00

Hindistan Gezi Rehberi Hindistan’da Gezilecek Yerler

Seyahat meraklıları, iş insanları ve gezginler için hazırladığımız; "Hindistan Gezi Rehberi'nde; ülkede gezilecek, görülecek yerler hakkında bilgiler verip merak edilen tüm sorularınızın cevaplarını vermeye çalışacağız. Makalede; "Hindistan'a nasıl gidilir?, Hindistan'a hangi mevsimde gidilir?, Hindistan vizesi nasıl alınır?, Hindistan’da neler yapılır, neler yapılmaz, neler yenir, neler yenilmez, Hindistan'da nereler gezilir, Hindistan gezisi için ne kadar bütçe lazım" gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını da öğrenmiş olacaksınız. İşte tüm yönleriyle "Hindistan Gezi Rehberi ve Hindistan'da Gezilecek Yerler...

Hindistan Gezi Rehberi Hindistan’da Gezilecek Yerler
hindistan,hindistan gezi rehberi,Hindistan Gezi Rehberi,Hindistan’da Gezilecek Yerler,Hindistan’da Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler,Hindistana Nasıl Gidilir?,Hindistannın İklimi,Hindistan’a Ne Zaman Gidilir?,Delhi,Agra,Jaipur,Mumbai,Kerala,Vara

Hindistan; kimileri için mistik, kimileri için renklerin ülkesi, kimileri için ise baharat kokan bir ülke... Doğrusu Hindistan, gezginlerin, iş insanlarının veya seyahat meraklılarının hakkında söylediği tüm sözleri üzerinde taşıyan büyük ve kalabalık bir ülke...

Hindistan Gezi Rehberi Hindistan'da gezilecek yerler

Dünyanın en eski yerleşim yerlerine sahip ülke hakkında söylenecek çok şey var. Türkiyede son dönemlerde seyredilen Hint dizileri sayesinde birçok insan az da olsa ülke hakkında fikir sahibi diyebiliriz. Dizilerden ziyade biz daha çok Hint sinema filmlerinin daha gerçekci senaryolarla ülke ve insanı hakkında bilgiler aktardığını düşünüyoruz. Tabii ki tanımak bir film seyretmeyle olmuyor. Zaten hiç bir şey şahsen görerek, dokunarak, gezerek yapmış olduğunuz deneyimin yerini tutamamaz...

Şimdi gezi yazımıza başlamadan önce ülke hakkında kısa kısa bilgiler paylaşalım.  

Hindistan Gezi Rehberi Hindistan'da gezilecek yerler

Hindistan;

  • Güney Asya'da yer alan dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanına ve en büyük ikinci nüfusuna sahip bir ülkedir.
  • 28 tane eyalet ve birlik bölgesinden oluşan parlamenter demokrasiye sahip Cumhuriyet ile yönetilmektedir. 
  • Resmi dilleri İngilizce ve Hintçe olsa da 22 bölgesel dilin konuşulduğu bir ülkedir. 
  • En yaygın din "Hinduizm"dir. Budizm, Jainizm ve Sihizmin gibi dinlerin de doğduğu ülkedir.
  • Zerdüştlük, Yahudilik, Hristiyanlık dinleri burada yaygınlaşarak ülke kültürünün şekillenmesine vesile olmuştur. 
  • Endonezya ve Pakistan'dan sonra en kalabalık Müslüman nüfusa sahip ülkedir.
  • Dünyanın en büyük 12. ekonomisine ve satın alma gücüne sahip dünyanın en büyük 4. ekonomisine sahip bir ülkedir.
  • Güneyinde Hint Okyanusu, batısında Pakistan, kuzeydoğusunda Çin, Nepal ve Bhutan, Doğusunda ise Bangladeş ve Myanmar ile komşudur. 
    Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya'ya da yakın bir ülkedir.
  • Dünyanın yoksulluk ve kötü beslenme oranları en yüksek, okuryazarlık oranının en düşük olduğu bir ülkedir.
  • Çin'den sonra dünyada nüfusu 1 milyar sınırının üstündeki iki ülkeden biri durumundadır. ​

Hindistan’a Nasıl ve Ne Zaman Gidilir?

Hindistan hakkında bilinmesi gereken bir diğer konuda ülkeye ne zaman gidileceği, nasıl gidileceğidir. Hindistan'a gitmenin birçok yolu var. Ancak en hızlı ve ekonomik yolun havayolu olduğunu söylemiş olalım.

Hindistan Gezi Rehberi Hindistan'da Gezilecek Yerler

Bunun için tek yapmanız gereken Delhi'ye uçak bileti almanızdır. Hindistan'a özel uçak şirketlerinin ve THY'nin; İzmir, İstanbul ve Ankara üzerinden aktarmalı uçuşları bulunuyor. Örneğin İstanbul’dan Delhi’ye aktarmalı olarak almış olduğunuz bilette uçağınız ilk olarak Bişkek'e iner. Buraya uçuş süreniz yaklaşık olarak 5 saattir. Buradan da Delhi’ye 4 saatlik uçuş yaptıktan sonra toplamda 8, 9 saat süren bir yolculukla Hindistan'a ayak basmış olursunuz. 

Hindistan'a ne zaman gidilir? Bu sorunun cevabını gidiş sebeplerinize göre belirlemenizde fayda var. Çünkü ülkenin en ünlü festivallerinin olduğu belli aylar var. Yani yıl içinde kutlanan festivallerinin olduğu zamana denk getireyim diyorsanız ona göre bir plan yapmanız gerekir. Hindistan'da yaz aylarında muson yağmurları şehrin altyapısı da olmadığı için sellerin yaşanmasına neden olmakta. 

Hindistan Gezi Rehberi Hindistan'da Gezilecek Yerler

Bu durumda ülkeye gitmek için temmuz ve ekim aylarının ideal olduğunu söyleyebiliriz. Hindistan’da hava sıcaklıkları ise haziran ayında pik yaparak 45°'lere kadar çıkıyor. Eğer aşırı sıcaklara karşı vücudunuz reaksiyon gösteriyorsa bu sefer en uygun zaman mart ve kasım aylarında gitmeniz gerekir. Ayrıca mart ve kasım aylarında hem sıcaklık değerleri ideal hem de yıl içinde kutlanan önemli tüm festivaller bu iki ay içinde kutlanıyor... 

Hindistan Vizesi Nasıl Alınır?

Hindistan vizesi alabilmeniz için öncelikle parmak izinin alındığı randevuya; Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova’da ikamet eden kişilerin İstanbul’daki konsolosluğa, diğer illerde ikamet eden kişilerin Ankara Hindistan Büyükelçiliği’nde bizzat gitmesi gerekiyor. 

Hindistan Gezi Rehberi Hindistanda gezilecek yerler

İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan Hindistan Başkonsolosluğu'nda size doldurmanız gereken birçok belge veriyorlar. Hindistan'a vize almak kolay gibi görünse de bir problem yaşamamak için size verilen formları eksiksiz ve dikkatli bir şekilde doldurmanızı tavsiye ediyoruz.

Hindistan Kaç Günde Gezilir?  

Hindistan Gezi Rehberi Hindistanda gezilecek yerler

Açıkcası yüz ölçümü ve şehrin nüfusunu göz önüne alacak olursak ülkenin tamamını gezmeniz için yıllar gerekebilir. Bu yüzden gezebileceğiniz önemli ve turistik yerleri tanıtmaya çalışacağız. Bunun için 2 haftalık bir süre size yeterli olacaktır. Ancak çok vaktiniz yok maksimum 1 hafta kalabilirim diyorsanız, iyi bir plan yapabilirseniz detaylı olmasa da önemli veya turistik çoğu yeri görme şansı yakalarsınız. 

Hindistan’da Fiyatlar Nasıl?

Hindistan ekonomisi geçen her gün büyüyor olsa da kişi başına düşen milli gelir neredeyse yok gibi. Ancak bazı kişilere düşen geliri ölçmek veya saymanın da mümkünü yok... Ülkede konaklama, yeme ve içme, ulaşım, iletişim gibi masrafların fiyatları Türkiye’dekine oldukça benziyor. Örneğin su, 15 rupiye satılıyor. Bu da yaklaşık 1 TL yapıyor. Kaliteli bir yerde konaklama ücretleri ise 50 ila 100 TL’den başlıyor. Yine global bir fasd-food lokantasında bir kişilik menü 300 rupi civarında, yani 20 TL civarı... 

Hindistan Gezi Rehberi Hindistanda gezilecek yerler

2020 12. ayı itibariyle 1 TL 9,56 Hindistan Rupisi ediyor. Hindistan'da Türk parası bozdurabileceğiniz yer bulma şansınız oldukça az olduğu için yanınızdaki TL'yi geziye çıkmadan önce ABD dolarına çevirmenizi öneriyoruz. Bu ülkede hırsızlık, dolandırıcılık, kapkaç gibi olaylar oldukça fazla. Gezi öncesi güvenlik konusunda bireysel tedbirlerinizi mutlaka almalısınız. Özellikle üzerinizde çok fazla para taşımamaya gayret gösterin. Zaten 100 dolar bozdurmuş olsanız krallar gibi vakit geçirebilirsiniz.   

Hindistan'ı Tanımak ve Anlamak İçin Film Önerileri

Hindistan'ı ve halkını tanımak için film öneri listemize 5 film aldık.

Hindistan Gezi Rehberi Hindistanda gezilecek yerler

Bunlar da sırasıyla:

  • Slumdog Millionaire
  • Dangal
  • Peekay
  • Lion 
  • Pink

Hindistan Gezisinde Çantada Bulundurmanız Gerekenler

Hindistan gezisine çıkmadan önce sırtçantanızda olması gereken malzemelerin listesini verelim. 

Hindistan Gezi Rehberi Hindistan'da Gezilecek Yerler

  • Pasaport ve nakit paranız için giysinizin içinden giyebileceğiniz bir cüzdan bulundurun.
  • Sıtmaya yakalanmamak için sıtma tabletleri alın.
  • Hindistan’da üçlü prizler olduğundan güç adaptörünüz yanınızda taşıyın. 
  • Küçük bir kilit ve İsveç çakısı taşıyın.
  • Kullandığınız ilaçları yanınıza alın. 
  • El temizleme jeli, kolanya, ıslak mendili çantanıza koymayı ihmal etmeyin.  
  • Kurutulmuş meyve püreleri
  • Termal içgiyim malzemeleri
  • Diş macunu ve diş fırçası
  • Güneş kremi
  • Çantanızın açılmasını önlemek için küçük bir kilit
  • Sinek kovar
  • Pasaport fotoğrafınız
  • Hindistan şehir haritası

gerekli bilgileri kısa kısa vermeye çalıştık.

Şimdi de ülkede nerelere gidilir, nereler gezilir, gezerken nelere dikkat edilir, ülkedeki önemli festivaller, yeme içme ve son olarak hediyelik neler alınır gelin hep birlikte göz atalım. 

Hindistan’da Gezilecek Yerler

Hindistan Gezi Rehberi Hindistanda gezilecek yerler

Evet yazımızın başında da dediğimiz gibi ülke büyük ve nüfus yoğunluğu bakımından Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Eğer bir haftalık gezi planı yaptıysanız bizim öneremiz; Delhi, Agra ve Jaipur şehirlerini keşfetmenizdir. Tabi ki ilk durağınız Yeni Delhi İndira Gandhi Uluslararası Havalimanı olacaktır. Dolayısyla gezi planınıza buradan başlayabilirsiniz.  

Diğer taraftan, iki haftalık bir tatil planı yaptıysanız önerimiz; Mumbai, Kerala, Varanasi, Amritsar, Goa, Udaipur şehirleriyle beraber Hindistan’ın bilinen merkezi Madhya Pradeş'i gezilecek şehirler listenize ekleyebilirsiniz.

Hindistan’da genel olarak gezilen turistik yerler sırasıyla;

  • Delhi
  • Agra
  • Jaipur
  • Mumbai
  • Kerala
  • Varanasi
  • Amritsar
  • Udaipur
  • Goa
  • Haydarabad

eyaletleridir. 

Şimdi ülkede mutlaka görmeniz gereken yerlere bir gözatalım... 

Tac Mahal

Tac Mahal

Hindistan'da İslam mimarisinin en güzide, en nadide eseri olan Tac Mahal, Agra şehrinde bulunuyor. Zamanında burayı yirmi bin kişi çalışarak yapmış. Tamamı mermerden yapılma eseri, Şah Cihan’ın, genç yaşlarda ölen eşi Ercümend Banu Begüm için yaptırdığını biliyoruz. Bu şaheser günümüzde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Tac Mahal, aynı zamanda Hindistan'ın simgesidir. Gezinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Tac Mahal'i görmenizi tavsiye ediyoruz.

Amber Kalesi

Amber Kalesi

Hindistan’da mutlaka görülmesi gereken yerler listemizin ikinci sırasında Jaipur şehrinde bulunan Amber Kalesi'dir... 16. yy’den kalma Amber Kalesi, mermer ve kum taşından yapılma; iç tasarımdaki ince işçiliğiyle herkesi kendine hayran bırakan muhteşem bir yapıdır. Kale'ye gelen turistlerin fil sırtında buraya gelmesi de ayrı bir ilgi çekicilik katıyor desek realist bir tespitte bulunmuş oluruz... 

Kızıl Kale

Kızıl Kale

Listemizin üçüncü sırasında bu sefer Kızıl Kale var. Hindistan'ın Delhi şehrinde bulunan Kızıl Kale. 17. yy’de Babür imparatoru Şah Cihan tarafından inşa ettirilmiş muhteşem bir yapı... Burası iki asır hanedanın evi olarak kullanılmış. Kırmızı kum taşından yapılmış olan yapı, Delhi’de mutlaka görülmesi gereken bir eser olduğunu düşünüyoruz.

Hawa Mahal

Hawa Mahal

Listenin döndürcü sırasında rotayı Jaipur’a çeviriyoruz. Hindistan’da mutlaka görülmesi gereken bir diğer yer de Hawa Mahal... Hintçe "Rüzgarların Kalesi" olarak çevrilen yapı Kachhwaha Rajput Hanedanlığı yöneticisi Maharaja Sawai Pratap Singh tarafından inşa ettirilmiş. Lal Chand Ustad isimli mimar tarafından tasarlanmış 5 katlı ilginç yapı, kırmızı ve pembe kum taşından yaptırılmış. Hindistan gezinde Jaipur’a yolunuz düşerse Hawa Mahal’ı görmeden gelmeyin diyoruz... 

Kutub Minar

Kutub Minar

Hazır Delhi'deyken yine bir İslam eseri olan Kutub Minar'ı da görün isteriz. Burası, zamanının en yüksek mimariye sahip yapısı olarak biliniyor. Tam olarak 13. yy’de bir zafer anıtı olarak inşa edilmiş. 

Altın Tapınak

Altın Tapınak

Hindistan ile Pakistan'ın sınırında yer alan Amritsar şehri içinde yer alan Altın Tapınak'ı da mutlaka görmelisiniz. Hindular tarafından Harmandir Sahib olarak bilinen tapınak, Sih inancının en kutsal yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu yapıyı görmek için tek yapmanız gereken Amritsar şehrine rotanı çevirmek olacak... 

Meenakshi Amman Tapınağı

Meenakshi Amman Tapınağı

1. yy’da yapımına başlanılan ve 1500 yıl boyunca geliştirilen Meenakshi Amman Tapınağı, rengarenk heykellerle kaplanmış oldukça komplike bir yapı. Hindistan'ın Madurai şehrinde yer alan bu esrarengiz tapınak, Hindu inancında bir tanrıça olan Meenakshi’ye adanmış. Gezi listenize burayı mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. 

Hümayun Türbesi

Hümayun Türbesi

Babür Krallığının ünlü imparatorlarından biri olan Hümayun Şah'ın anısına yaptırılan Hümayun Türbesi, Tac Mahal örnek alınarak Moğol mimari tekniğiyle 1572 yılında tamamlanmış. Yeni Delhi’nin en turistik yerlerinden biri olan Hümayun Türbesi, bu tarihten itibaren Hümayun Şah’ın türbesi olarak ziyaret ediliyor. 

Charminar

Charminar

Hint dilinde "Dört minare" anlamı taşıyan Charminar, Hindistan’ın en büyük şehirlerinden Haydarabad'da bulunuyor. Muhteşem bir İslam eseri olan Charminar, 1591 yılında Kutbşahlar hanedanından Sultan Muhammad Quli Qutb Shah tarafından, başkentin Golkonda’dan Haydarabad şehrine taşınması üzerine yaptırılmış. Mutlaka görmelisiniz diyoruz. 

Lotus Tapınağı

Lotus Tapınağı

Hindistan’da gezilecek yerler listesine Lotus çiçeği baz alınarak yapılan Bahai Tapınağı, 1986 yılında tamamlanarak dünyanın çeşitli yerlerinden yüzbinlerce ziyaretçi çekiyor. 9 girişi olan ve 9 dini sembolize eden Bahai (Lotus) Tapınağı, Yeni Delhi’de mimar Fariborz Sahba tarafından tasarlanmış. 

Evet ülkenin gezilecek yerlerinin tamamını buraya sığdırmamız mümkün değil... Biz şimdilik en önemli ve en bilindik turistik yerlerini sizler için derlemeye çalıştık.  

Hindistan Ünlü Festivalleri Hangileri?

Hindistan Ünlü Festivalleri Hangileri?

Ülkede yıl içinde düzenlenen festivaller dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin gelmesine neden oluyor. Hindistan’ın en ünlü festivalleri ise sırasıyla: 

  • Diwali (Işık Bayramı) 
  • Holi (Her sene bahar ayının ilk dolunayında kutlanan festival tıpkı nevruz bayramı gibi)
  • Dussehra (Dussehra, Dasara veya Dashain olarak da adlandırılan feltival her yıl Navaratri'nin sonunda kutlanan büyük bir Hindu festivalidir. Genel olarak Eylül ve Ekim aylarının Gregoryen aylarına denk gelen Hindu Luni-Solar Takviminin yedinci ayı olan Ashvin'in Hindu takvim ayının onuncu gününde düzenlenir.
  • Navratri (Her yıl dokuz gece farklı nedenler için kutlanan Hindu festivalidir.
  • Durga Puja (Durgotsava olarak da adlandırılan Durga Puja festivali Hindu tanrıçası Durga'ya saygı duyan ve duyulan yıllık bir Hindu festivalidir.)

festivalleri olarak biliniyor.

Hindistan'da Hangi Yemekler Yenilir? 

Hindistan'da yemeklerin çoğunda baharat bulunuyor. Baharat tüketimi ülkede oldukça fazla. İstanbul'da da artık Çin lokantalarından sonra Hint lokantaları görmeye başladık. Genel olarak bu yemeklere bizim insanımızın ısınması mümkün değil gibi görünse de dileyen Hint yemeklere bir şans verebilir.  

    Chicken Biryani

    Yapmış olduğumuz araştırmada Hindistan yemekleri arasında insanımızın sevebileceğini düşündüğümüz yemek listelerini sizlerle gönül gönüle paylaşıyoruz.

    İşte o yemekler:

    • Chicken Biryani (Tavukla birlikte değişik baharatlarla servis edilen pilav)
    • Rice (Hoş kokulu pirincin sadece su ve biraz tuz ile pişirilmiş hali)
    • Dal (Mercimekle harmanlanan zerdeçal, zencefil ve sarımsağın sulu yemek hali, pilavla tüketilmesi iyi olur.)
    • Cotta Cheese (Domates sosu ile ya da ızgarada pişirilen bir tür peynir),
    • Chicken Tikka (Özel baharatlarla ızgarada pişirilen şiş tavuk  baharatsız yerseniz daha iyi olur.),
    • Chicken Meatball (Tavuk kıymasından yapılan bir tür köfte),
    • Malabar Paratha (Tandırda pişirilen hafif yağlı bir ekmek türü; sade, peynirli ve patatesli seçenekleri var. )
    • Dosa (Kahvaltıların vazgeçilmesi olan pirinç ezmesinden yapılan harika bir krep; özel patatesli içi ve hindistan cevizli sosu ile deneyebilirsiniz.)
    • Kulfi (Hindistan’a özgü; safran, gül ve kakule gibi baharatlarla taçlandırılmış ilginç bir tür dondurma)

    Hindistan’da Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Hindistan’da Dikkat Etmeniz Gerekenler

    • Sadece taze pişmiş yemekleri tercih edin!
    • Salata yemeyin, meyve suyu içmeyin genel olarak pişmemiş her şeyden uzak durun!
    • Yemek için özellikle lüks restoranları tercih edin.
    • Ülke oldukça pis. Bu yüzden Sıtma tabletleri (Karbon Tabletleri) ya da mide koruyucularınızı yanınıza almayı ihmal etmeyin. 
    • Acı ve baharattan kaçının ki mideniz bozulup ishal olmayın.
    • Ülke genelinde akan hiç bir çeşmeden su içmeyin. Mümkünse paketlenmiş su tercih edin.
    • Elinde rengarenk boya tozları ile ortalıkta gezen kadınların alnıza nokta koymasına müsaade etmeyin. Size bu bir hediye deseler de sizden para talep ederler dikkat edin. 
    • Alışveriş yaparken pazarlık edin. Çünkü turist olduğunuzu bildikleri için fiyatı üç dört kat arttırıyorlar.
    • Dilencilere ve çocuklara asla para vermeyin!
    • Tuktuk denilen motosiklet bozması araçlara bindiğinizde şöförlerin sizi alicengiz oyunana getirmesine karşı uyanık olun. Araçta (Auto ricksaw) yani taksimetre yoksa binmeyin. 
    • Hizmet almadan kimseye ödeme yapmayın. 
    • Çocuklara süt, ekmek, çikolata gibi herhangi bir şey alıp vermeyin. 
    • Tapınaklara gittiğiniz zaman oralara hediyeler götürmeyi ihmal etmeyin. Bir çiçek olabilir örneğin... 
    • Ayakkabı veya terliklerle tapınaklara girmemeniz gerekiyor. Bu oldukça ayıp karşılanıyor. 
    • Bir yerden başka bir yere ya da şehre gidiyorsanız mutlaka bir saat önce hareket edin. Hindistan trafiğinde başınız ağrıyabilir. 
    • Hindistan iç hatları uçuşları, kişi başı bagaj hakkı 15 kg kabin bagajı ise 7kg dir unutmayın. 
    • Havalimanında asla yemek yemeyin. 
    • Yanınızda her zaman nakit para olsun. 
    • Hintlilerin ünlü kafa sallaması iki anlam taşır. Birincisi "Evet" eğer bir adres sorduysanız "Anlamadım" anlamına da gelir. Zaten orada olumsuz hiç bir şey konuşmazlar. 
    • Bir kaç kelime Hintçe öğrenmeye çalışın. 
    • Hindistan'da trafik İngiliz usulü soldan akar.
    • Kuytu köşeye hatta bazen sokağın ortasına tuvaletini yapan insanları görmeye kendinizi alıştırın. 
    UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
    Sonraki Haber Yükleniyor...