Tgrt Haber
06 Kasım 2020 15:07

Hız Nedir? Sürat Nedir? Hız ve Sürat Arasındaki Fark Nedir?

Hız ve sürat terimleri birbirine benzerlik gösterseler de aslında bu iki hareket birimi birbirinden farklı iki terimdir. Son günlerde öğrencilerin arama motoru Google'da araştırma yaptığı "Hız nedir, Sürat nedir?, Hız ve sürat arasındaki fark nedir?, Ortalama hız nasıl hesaplanır?, Sürat nedir nelere bağlıdır?, Anlık sürat nasıl bulunur, Sporda sürat ne demektir?, Fizikte hız nasıl hesaplanır?" gibi terimleri araştıran öğrencilerimize bir katkımız olması için hız ve sürat arasındaki farkın ne olduğunu anlatmaya çalışacağız. Tüm öğrenci kardeşlerimize iyi dersler, üstün başarılar diliyoruz...

Hız Nedir? Sürat Nedir? Hız ve Sürat Arasındaki Fark Nedir?
hız nedir,sürat nedir,hız ile sürat arasındaki fark nedir?,ortalama hız nedir?,ortalama hız nasıl hesaplanır?,Sürat nedir nelere bağlıdır?,Anlık sürat nasıl bulunur?,Sporda sürat ne demek?,Hız Nasıl Hesaplanır Fizik?

Hız ve sürat terimleri birbirlerine oldukça benzerlik gösterirler. Ancak bu ikilinin her ikisi farklı hareket birimi olarak kabul edilirler. Aslında hız ve sürat arasında oldukça belirgin farklar vardır. Hız, bir cismin yönü olmadan aldığı mesafenin birim zamanda aldığı yol, sürat ise yönü olmayan bir cismin sürat ile aldığı zamanın oranıdır.

Hız nedir sürat nedir farkları

Yani, hız, bir hareketlinin birim zamandaki yer değiştirmesi; sürat, birim zamanda almış olduğu yoldur. diyebiliriz.

Sürat = Yol / Zaman şeklinde gösterilir. 

Birimi SI birim sisteminde yolun birimi olan metre(m) ve zaman birimi saniye (s) olduğu için sürati ifade ederken metre / saniye şeklinde gösteririz.

Demek ki haraketi tanımlamak için konumda meydana gelen değişikliğin yanı sıra, değişikliğin ne kadar sürede gerçekleştiğini de ifade etmek gerekiyor.

Bunun için de "hız" ve "sürat" terimlerini ya da kavramlarını kullanıyoruz. 

Hız Zaman Grafiği

 Yukarıdaki konum-zaman grafiğinin eğimi hızı bulmamızı sağlar. Bu eğime göre de cismin hızı 5 m/s olarak buluruz.

Fizikte ölçülen en büyük hız "ışık hızı" En küçük hız ise bir insanın saç telinin uzama hızıdır. (3.10–9 m/s)

Günümüz fiziğinde yukarıdaki hızlar arasındaki tüm hızlar ölçülebilmektedir.

Sürat Nedir? Sürat Nasıl Hesaplanır?

Herhangi bir haraketlinin birim zamanda aldığı yola sürat diyoruz. Sürat de skaler bir büyüklüktür ve SI'da birimi metre / saniye dir. 

Sürat = Alınan yol / Zaman formülü ile hesaplanır. 

Sürat Nedir Sürat nasıl Hesaplanır

Otomobilin hız göstergesi aracın saatte kaç km süratte gittiğini gösterdiği için sürat ölçer

Örneğin bir otomobil saatte 70 km süratle yol alıyorsa, 70 onun yolda almış olduğu süratidir. Aracın 70 km ile Doğuya doğru gitmesi ise onun hızıdır. Yani hız aynı zamanda sürati de kapsayan bir bilgidir.

Hız ve Sürat Arasındaki Farklar

  • Hakaretli her şeyin birim zamanda almış olduğu yola Sürat denir.
  • Hız ise birim zamandaki yer değiştirmeye denir.
  • Süratın formülü sürat = yol / zaman dır.
  • Süratte doğrultu ve yön belirtilmez.
  • Sürat skaler, Hız ise vektöreldir.
  • Hız vektörel olduğu için başlangıç noktası bir konuma bitiş noktası bir konuma karşılık gelir.
  • Hızda ve Süratte bir vektördür.
Ortalama Hız
 

Sporda Sürat Ne Demek?

sporda sürat ne demek

Sporcunun en önemli motorik özelliklerinden birisi olan sürat değişik biçimlerde tanımlanabilir. Sürat, “sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği” ya da “Hareketlerin mümkün olduğu kadar yüksek bir hızla uygulanması yeteneği” olarak tanımlanabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cezmi 25 Ocak 2024 00:53

Yazarı belimi

Sonraki Haber Yükleniyor...