• Piyasalar
  • up
    BIST 100
    92071
  • up
    USD
    6.7645
  • up
    EURO
    7.3101
  • up
    GBP
    8.3266
  • up
    Altın
    359.365
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 04.03.2020 - 14:26 Yorum : 0

Höşmerim peynir helvası tarifi, Balıkesir Höşmerim Tatlısı Tarifi

Höşmerim peynir helvası dendiğinde ülkemizin zengin yemek çeşitleri arasında birçok tarife rastlayabilirsiniz fakat en orijinal tarifi Balıkesir yöresine ait Höşmerim ile Adıyaman yöresine ait Peynir tatlısı tarifleri ile bulabilirsiniz. Bu iki farklı tarif aynı ismi taşıdığından siz hangisini isterseniz onu yapabilirsiniz. Bir tanesi dil veya çeçil peyniri ile diğeri ise evde yapılan kesilmiş peynir ve peynir suyu ile hazırlanmaktadır. Bu harika lezzet hem yapımı kolay hem de inanılmaz bir tada sahiptir.

Höşmerim peynir helvası tarifi, Balıkesir Höşmerim Tatlısı Tarifi

Höşmerim peynir helvası dendiğinde ülkemizin zengin yemek çeşitleri arasında birçok tarife rastlayabilirsiniz fakat en orijinal tarifi Balıkesir yöresine ait Höşmerim ile Adıyaman yöresine ait Peynir tatlısı tarifleri ile bulabilirsiniz. Bu iki farklı tarif aynı ismi taşıdığından siz hangisini isterseniz onu yapabilirsiniz. Bir tanesi dil veya çeçil peyniri ile diğeri ise evde yapılan kesilmiş peynir ve peynir suyu ile hazırlanmaktadır. Bu harika lezzet hem yapımı kolay hem de inanılmaz bir tada sahiptir.

Balıkesir Höşmerim Tatlısı Tarifi

Malzemeler

  • 1 litre süt (sütü pişirmeden kullanınız.)
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • Bir miktar peynir mayası

Hazırlanışı

  1. 1 litre sütü, kaynatmadan ılık hale getirin ve üzerine 1 tatlı kaşığı kadar peynir mayasından ilave edin. Kapağını sıkı sıkı kapatın ve üzerini sıcak kalması için iyice örterek 2 saat bekletin.
  2. Beklettiğiniz tencerenin veya tabağın kapağını açın. Artık peyniriniz hazır demektir. Suyu çıkacak ve pelte kıvamını almış olacaktır. Bu suyu ve peyniri bir tencereye alın ve ocağın altını açın.
  3. Üzerine bir yumurta sarısını ilave edin ve muhallebi yapar gibi iyice karıştırarak kaynamaya bırakın.
  4. Ilınan peynir ve yumurta sarısının üzerine 1 su bardağı şekeri ilave edin ve karıştırın.
  5. İyice ısınıp kaynama noktasına henüz gelmemiş olan tatlınızın üzerine 1,5 su bardağı irmiği ilave edin ve sürekli karıştırarak kaynamasını ve kıvam almasını sağlayın.
  6. Höşmerimin üzerinde göbekçikler çıkmaya başladığında ocağın atlını kapatın ve birkaç dakika kendini iyice çekmesini bekleyin. Ardından bir tepsiye dökün ve servis yapın. Bu tatlının içinde kesilmiş beyaz peynir parçaları kalacaktır. Bu orijinalinde de böyledir. Bunların pütürlerini kaybetmeye çalışmayın.

Adıyaman usulü peynir helvası tarifi

Malzemeler

  • 1 kg irmik
  • 1,5 kg şeker
  • 2 kg su
  • Yarım kilo veya 1 kiloya kadar kullanabilirsiniz, çeçil peynir
  • 3 silme veya 1 dolu yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

  1. 2 kg suyu bir tencereye alın ve kaynatın.
  2. Üzerine 1,5 kg şekeri ilave ederek, şeker eriyene kadar karıştırın.
  3. Kaynamaya başlayan suya, 1 kg irmiği de çok yavaş olacak şekilde ilave edin ki irmik pürelenmesin. Aynı anda hızlı bir şekilde sürekli olarak karıştırın. Üzerine 1 dolu yemek kaşığı veya 2 – 3 silme yemek kaşığı tereyağını da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  4. İyice karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.
  5. Helva tüm şerbeti çekerek toparlanmaya başlayacaktır ve ağırlaşacaktır. Artık karıştırmak zor olacaktır. Tam bu anda yarım kilo veya 1 kilo kadar çeçil peynirini ilave edin ve hızlı bir şekilde yeniden karıştırmaya başlayarak tüm peynirin tatlının içinde erimesini sağlayın.
 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber