Tgrt Haber
25 Ekim 2019 15:37

İçli köfte tarifi, Kıymalı içli köfte nasıl yapılır, kolay içli köfte tarifi

İçli köfte 1700’lü yıllardan bu yana Ortadoğu’nun önemli yemeklerinden birisidir. Özellikle Arabistan topraklarında dana, keçi ve koyun etleriyle de yapıldığı bilinen bu yemek, patatesli çeşitleri ile de denenmiştir. Yapımı orta zorlukta olan içli köfteyi, kızartarak veya haşlayarak da yapabilirsiniz.

İçli köfte tarifi, Kıymalı içli köfte nasıl yapılır, kolay içli köfte tarifi
İçli köfte tarifi, Kıymalı içli köfte nasıl yapılır, kolay içli köfte tarifi,

İçli köfte 1700’lü yıllardan bu yana Ortadoğu’nun önemli yemeklerinden birisidir. Özellikle Arabistan topraklarında dana, keçi ve koyun etleriyle de yapıldığı bilinen bu yemek, patatesli çeşitleri ile de denenmiştir. Yapımı orta zorlukta olan içli köfteyi, kızartarak veya haşlayarak da yapabilirsiniz.

İçli Köfte Tarifi

Bu tariften 18 ile 20 adet arasında içli köfte çıkacaktır. Kızarttıktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz. Haşlamak isterseniz de aynı tarif ile haşlama yöntemini sizlerle paylaştık. Ayrıca içli köfteyi buzluğa, pişirmeden de poşetleyerek koyabilirsiniz fakat bunu yapmadan önce bir tepside önce köfteleri dondurun ve ardından poşetleyin. Yoksa hepsinin şekilleri bozulacaktır.
Dışı için malzemeler
•    1.5 su bardağı ince köftelik bulgur
•    1 çay bardağı irmik
•    1 tatlı kaşığı biber salçası
•    1 su bardağından biraz az un
•    1 su bardağı soğuk su
•    1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
•    1 çay kaşığı tuz
İçi için malzemeler
•    300 gr kıyma
•    2 yemek kaşığı sıvı yağ
•    3 orta boy soğan
•    Yarım tatlı kaşığı salça
•    Yarım demek maydanoz
•    1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz
•    Tuz, pul biber, karabiber
Kızartmak için malzemeler
•    Sıvıyağ

Hazırlanışı
1.    Soğanı ince ince doğrayın. Tavayı ısıtın ve içine sıvıyağı ekleyerek, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
2.    Üzerine kıymayı ekleyin ve suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun.
3.    Suyunu çeken soğan ve kıymaya salçayı ekleyerek birkaç dakika daha kavurun. Üzerine biraz da su ekleyebilirsiniz. Bu malzemenin yumuşak olmasını sağlayacaktır. Kuru olmamasına dikkat edin.
4.    Baharatları, tuzu, cevizi ve ince ince kıydığınız maydanozu ekleyerek ocağı kapatın ve güzelce karıştırın. Bir kenara soğumaya bırakın.
5.    İnce bulguru, 1 su bardağı ılık su ile kapağı kapalı şekilde veya streç ile kapatarak şişmesini sağlayın.
6.    Bulgur suyunu çektikten sonra, irmiği, salçayı ve baharatları ve tuzu ekleyerek yaklaşık 15 dakika kadar azar azar suyunu eleyerek yoğurun.
7.    Üzerine unu ekleyin ve 5 dakika kadar yoğurun. Elinize bir parça hamurdan alın ve eğer hamur dağılmıyorsa olmuş demektir. Elinize yapışabilir. Ellerinizi güzelce yıkayıp tekrar hamurdan elinize alırsanız yapışmayacaktır.
8.    İlk iş olarak, ceviz büyüklüğünden daha büyük bir parça alın. Bir kaba su koyup bu suya ara sıra ellerinizi ıslatın. Bu şekilde baş parmağınızı yuvarlağın içine iterek kenarlarını biraz bastırarak içli köftenin şeklini vermeye çalışın. İlk denemelerde bozuk şekiller ortaya çıkabilir fakat sonrasında daha düzgün içli köfteler yapacaksınızdır.
9.    Şekil verdiğiniz içli köftelere, hazırladığınız harcı koyarak limon şekli verilerek ucu kapatılır.
10.    Sonrasında tüm içli köfteler bittiğinde sıvı yağda kızartın.
11.    Eğer kızartma değil de haşlamak istiyorsanız, bir tencerede su kaynatın ve birkaç adet liom tozu ekleyin. Bir tatlı kaşığı da tuz ekleyerek biraz karıştırın ve ardından tencerenin içine içli köfteleri bırakın. İçli köfte haşlandığında suyun üstüne çıkar. Buradan haşlandığını anlayabilirsiniz.

İçli Köftenin Püf Noktaları
İçli köfte hamurunun ince olması gerekir.
Eğer hamurunuz olduysa, hamurdan bir parça aldığınızda dağılmayacaktır fakat elinize yapışabilir bu normal.
İçli köfteyi haşlayacaksanız, tencereye attığınızda asla karıştırmayınız.
İçli köfteyi kızartacaksanız, yağ bol ve kızmış olmalıdır.

İçli Köfte Nasıl Şekillendirilir
Elinizle ilk yaptığınız içli köfteler elbette çok iyi durumda olmayacaktır fakat zamanla verdiğiniz şekiller çok daha iyi olacaktır.
Buna rağmen eğer şekil vermekte zorlanıyorsanız, bir parça streç alın ve limon sıkacağına sarın. Ardından cevizden büyük aldığınız içli köfte hamurunu bu sıkacağa bastırarak yerleştirin.  En son orta kısmına harcını koyup kapatın.
Herhangi bir salatalığı güzelce yıkayın ve ardından içli köfte hamurundan bunun etrafına sararak şekil verin.
İçli Köfte Kaç Kalori
Bir adet içli köfte, 350 kalori kadardır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...