Tgrt Haber
09 Nisan 2019 11:00

İdrar Tutukluğu Nedir? İdrar Neden Yapılamaz? İdrar Tutukluğuna Doğal Yöntemler ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?

İnsanların günlük hayatta tükettikleri içeceklerin böbreklerde süzülerek bir torbada birikmesi ve gerektiğinde vücuttan atılması işlemine idrar denir. Erkek ve kadınlarda sık sık görülen ve bir çeşit idrar yolu hastalığı olan idrar tutukluğu nedir? Neden yapılamaz? İdrar kaçırma nedenlerinin neler olduğunu bu makalemizde tüm detayları ile okuyabileceksiniz. Keyifli okumalar.

İdrar Tutukluğu Nedir? İdrar Neden Yapılamaz? İdrar Tutukluğuna Doğal Yöntemler ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?
İdrar Tutukluğu Nedir,idrar tutukluğu

İdrar yolu hastalıklarından biri olan idrar tutukluğu kısaca; mesaneyi tam olarak boşaltamamak olarak tanımlanır. Akut ya da kronik idrar tutukluğu olarak iki şekilde görülür. Akut idrar tutukluğu hiç idrar yapamama durumudur. Bu tür hastalara acil tıbbi yardım yapılması gerekir. Hastalığın bir diğer çeşidi olan kronik idrar tutukluğunda ise hasta idrara az da olsa çıkar fakat mesaneyi tam olarak boşaltamaz.

İdrar Neden Yapılamaz? 

Günlük olarak tüketilen içecekler ve kanın süzülmesi sonrasında tüm bu maddeler insan vücudunda bulunan mesane yani idrar torbasında biriktirilir. Bu torba dolaya yakın kişinin sinir sistemi ile beyne sinyal gönderilir ve kişinin en kısa zamanda idrarını yapması gerekir. Bu sistemin işlemesinde meydana gelen en küçük bir sorun kişinin idrar yapamamasına yol açar.

İdrar Tutukluğunun Nedenleri Nelerdir? 

Böbreklerden gelen bir taş parçasının idrar yolunu tıkaması veya doğuştan idrar yolunun yapısının düzgün olmaması, idrar tutukluğu sebeplerinden birkaçıdır. İdrarın dışarı atılacağı yolu ya böbrekteki taş yüzünden tıkalı ya da prostat büyümesi sebebiyle sorunludur.

İdrar Tutukluğu Nedir? İdrar Neden Yapılamaz? İdrar Tutukluğuna Doğal Yöntemler ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Erkeklerde İdrar Tutukluğu Nedenleri Belirtileri Nelerdir?

Erkekte idrar kesesinin ağzında, içinden idrar borusu geçen prostat bezi vardır. Prostat bezi genç bir erkekte ortalama 20 gramdır. 50 yaşından sonra genellikle bir çok erkekte büyüme gösterir. Bu büyüme iyi ya da kötü huylu olabilmektedir. Erkeklerde idrar yapamama durumu yaşlı erkelerde daha çok görülen bir durumdur. Erkeklerdeki idrar tutukluğunun nedenleri olarak; Psikolojik nedenler, alınan ilaçlar, enfeksiyonlar, prostatın yaşlılığa bağlı büyümesi, prostat veya idrar kanalı iltihabı, Sinir sistemi hasarları, idrar retansiyonu, anüri ve mesane ve üretranın patolojik hastalıkları olarak sayılabilir.

Kadınlarda İdrar Yapamam İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir? 

Bazı kadınlar rahat idrar yapamama ve idrarı tam boşaltamadan yakınırlar. Buna işeme bozukluğu da denir. Çok çeşitli nedenleri vardır: neden yatabilir. Mesane sarkması, idrar tutma kasının aşırı kasılı olması, menapoza bağlı vajen kuruması, multipl skleroz, Parkinson veya Alzhemier gibi sinirsel bozukluklar en sık izlenen rahatsızlıklardır.
Kadınlarda işeme bozuklukları ve idrar kaçırma durumlarında şu belirtiler gözlemlenir:
Alt taraf iyice gerginleşmiştir,
Karnın alt tarafı oldukça genişlemiştir,
Dokununca şiddetli ağrı bulunur,
İşemede zorluk başlar,
Tamamen mesane boşalmasında güçlük oluşur,
İdrar akımındaki zayıflık, damla damla gelir ya da bir salya gibi akar,
Gün boyunca idrar çok az gelir, gelse de çıkamaz,
Mesanenin dolduğu hissedilir ama boşaltılamaz,
Karın basıncı artar,
İdrara çıkmada dürtü eksikliği, yani idrara çıkma isteği yok olur,
Gece idrar dürtüsü ile sık sık uyanma gerçekleşir.

İdrar Tutukluğu Nedir? İdrar Neden Yapılamaz? İdrar Tutukluğuna Doğal Yöntemler ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?

İdrar Tutukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır? 

İdrar yapamamaktan şikayet eden herkesin Üroloji doktoruna görünmesi gerekir. İdrar testi ve ultrason ile idrar tutukluğunun tespiti yönünde bilgi verilecek ve gerekli tedavi yöntemini doktorunuz belirleyecektir. Günlük olarak 10 ila 15 bardak su içilmesinin bu rahatsızlığın tedavisine büyük katkısı olacaktır. 

Diğer bir husus ise, kullandığınız ilaçlar idrar tutukluğuna sebep olabilmektedir.

İdrar yapamama durumu antihistamikler, mide ve kas krampları için kullanılan ilaçlar, antispazmodikler, antidepresanlar ve idrar kaçırma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlardan da kaynaklanabilmektedir.

Bu durumlarda düzenli kullandığınız bu tip ilaçlarınız varsa doktorunuza başvurarak başka ilaç yazmasını isteyebilirsiniz.

İdrar Kaçıran Kadınlara Uyarı!

Bu sorunlara karşı karışıya gelen kadınlar azımsanmayacak kadar çok.. Fakat nedense utandıklarından dolayı dillendiremiyorlar. Bu bir rahatsızlıktır ve mutlaka doktora gidilmelidir. Aksi takdirde bu rahatsızlıkla hayatı boyunca bu rahatsızlığa göre kendi hayatını zor duruma sokuyor. Bu tarz rahatsızlıkların önemsenmeyecek kadar küçük şeyler olmadığını bilmekte fayda var ve mutlaka bir doktordan tavsiye alınmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...