Tgrt Haber
01 Kasım 2018 14:22

idrarda ve kanda gebelik testi kaç günde belli olur?

Bebek isteyen her anne adayının aklını kurcalayan ilk soru acaba hamile miyim ve hamilelik acaba kaç günde belli olur. idrarda ve kanda gebelik testi kaç günde belli olur?

idrarda ve kanda gebelik testi kaç günde belli olur?
gebelik testi,hamilelik testi

Bebek isteyen her anne adayının aklını kurcalayan ilk soru acaba hamile miyim ve hamilelik acaba kaç günde belli olur. Gebeliğin varlığı farklı gebelik testi yöntemleri ile belli olur. Tabi sonuçların doğru alınması için gebelik testinin doğru zamanda yapılmasıdır. Bu müjdeli haberi almak tabi ki çok heyecan verici ama burada biraz sabırlı olmanız gerekli.

Gebelik durumunun çeşitli belirtileri vardır. İlişkiden belli bir zaman sonra hamilelik belirtileri başlar. Hamilelik belirtilerinin görülmesi için hamilelik hormonlarının yüksek seviyelere ilerlemesi gerekir. Döllenmiş yumurtanın endometrium içine yerleşmesine implantasyon denir. Gebelik testi hem kan hem de idrar ile yapılmış olsun sadece implantasyon sonrası pozitif hale gelir. Bu durum yumurtlama ve döllenme den yaklaşık 9 gün sonra gerçekleşir.  

Cinsel ilişkinin tarihine bakılarak gebeliğin ne zaman meydana geldiği bilinmez. Spermler vajina içerisindeki canlılığını birkaç gün korur ve doğurganlık oranının yüksek olduğu günlerin herhangi birinde, döllenme gerçekleşebilir. 

Hamilelik kaç günde belli olur

Gebeliğin ne zaman belli olacağı yapılacak testin türüne göre farklılık gösterir. Hamilelik testlerinde aşağıdaki yöntemler kullanılır;

  • Kanda gebelik testi kaç günde belli olur
  • idrarda gebelik testi kaç günde belli olur

Daha erken ve daha güvenilir sonuçlar için en çok tercih edilen test kan testidir. İdrar ile yapılan idrar testi ise kan testine göre daha yavaş sonuç verir. 

Kanda gebelik testi kaç günde belli olur ? 

Kan testi ile gebelik kaç günde belli olur? Bu yöntem ile yapılan hamilelik testi hem kolay hem de çabuk sonuç veren bir işlemdir. Embriyonun rahime yerleşmesinden 3-4 gün sonra kandaki hCG oranı gebeliği tespit edecek seviyeye ulaşmış olur. Zaman olarak adet gününden 5-6 gün öncesine denk gelir. Kan testi yaptırmak isteyenler için bu günler doğru sonuçlar almak için uygun zamandır. Kan testi yapılırken anne adayından alınan kan laboratuvar ortamında incelenir ve hCG hormonunun miktarı ölçülür. HCG hormonu hamile olmayan bir bayanda 5 ml den azdır. Sonuç 5 ml ve üzerinde ise hamilelik tanısı konulur.

İdrarda gebelik testi kaç günde belli olur ? 

İdrar testi gebelik tespitinde yapılabilecek kolay ve ekonomik bir yöntemdir. Anne adayının vücudunda salgılanan hCG miktarı embriyonun rahime yerleşmesinden sonra ilk birkaç haftada her 48- 72 saatte 2 katına çıkar. Buda gebe bir kadında hCG seviyesinin çok yüksek hızda arttığını gösterir. Gebe kadını kanında dolaşan hCG oranı ovulasyondan 7 gün sonra 50 ml ye ulaşabilir. HCG hormonu kandan sonra idrara geçtiği için idrar testinde sonucun görülmesi biraz daha fazla zaman alır. İdrar testi evde kolaylıkla yapılabilir. İdrar testi adet gününden 3 gün önce yapılırsa doğruluk oranı % 51, beklenen adet tarihinin üzerinden 10 gün geçtikten sonra yapıldığında ise doğruluk oranı % 99 olur. İdrar testinde doğru sonuç almak için beklenen adet gününün üzerinden birkaç gün geçmesini beklemek daha doğru sonuçlar gösterir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...