Tgrt Haber
30 Haziran 2020 18:38

İğne oyası yapılışı, İğne oyası nasıl yapılır

El emeği göz nur el örgülerimiz, geleneksel Türk kültüründe önemli bir yer teşkil etmektedir. Senelerden beridir süre gelen bu zarif örgülerin ilk sıralarında yer alan iğne oyaları nasıl yapılır, hiç merak ettiniz mi? Peki siz de yapmak isteyip ama nasıl yapılacağını bilmeyenlerden misiniz?

İğne oyası yapılışı, İğne oyası nasıl yapılır
İğne oyası yapılışı, İğne oyası nasıl yapılır

El emeği göz nur el örgülerimiz, geleneksel Türk kültüründe önemli bir yer teşkil etmektedir. Senelerden beridir süre gelen bu zarif örgülerin ilk sıralarında yer alan iğne oyaları nasıl yapılır, hiç merak ettiniz mi? Peki siz de yapmak isteyip ama nasıl yapılacağını bilmeyenlerden misiniz? O halde kolay bir anlatım ile bir makale hazırlamak istedik. Rengarenk iplerle hazırlayabileceğiniz bu harika el işini, en sevdiklerinize hediye edebilir veya sizler de dilediğiniz zaman veya misafir yanlarında rahatlıkla kıyafetinizle uyumlu olacak şekilde kullanabilirsiniz.

İğne oyası ipleri genellikle biraz farklı ve parlak, naylonsudur. Herhangi bir tuhafiye veya hobi markete gittiğinizde iğne oyası ipi isterseniz size rengarenk sıralanmış ipleri gösterecektir. Bununla birlikte iğne oyası yapmak için sadece birkaç malzemeye daha ihtiyacınız olacaktır. Başka hiçbir şeye ihtiyacı olmayan iğne oyası için gerekli malzemeler, iğne, makas, çakmak ve örneğinize göre bazı başka materyaller.

Normalde iğne oyası yaparken yemeninin üzerinde, kenar bir iki kez kıvrılır, daha sonra da örnekteki gibi, oya yapılmaya başlanır.

Eğer bir u teli ile iğne oyası yapacaksanız o zaman telin tam ortasına ipin ucunu getirin ve iki parmağınızla her iki taraftan ipi tutun. O ucu, kaymadan, ipi u telinin etrafından döndürün. Bu döndürme işlemine, size yeterli gelecek dolgunluk kadar devam edin. Ortalama ise 20-25 tur çevirmeniz yeterli olacaktır. İpi sardıktan sonra, en alt kısımda kalan ipi ise iki defa dolayıp düğüm attıktan sonra kapatmış olacaksınız.

Altta kalan ipi, yine iki kez dolayın ve bu şekilde ikinci düğümü de tamamlayın. Diğer, üç ve dördüncü düğümleri de aynı yöntemle tamamlayın. Beşinci düğümü is attıktan sonra ipi iğneden çıkartın, beşinci düğümü atın ve geride sarkan ve fazlalık olan ipleri kesin. Eğer uçları çözülecek gibi ise o zaman bir az yanan çakmak yardımı ile bunların uçlarını kapatın. Kullandığınız ip naylonsu bir ip olduğundan çok çabuk yanacaktır. Bu nedenle çakmağın sadece ucundan ipe yaklaştırmanız yeterli olacaktır. Tamamen ipi, ateşin içine kesinlikle sokmayın. Yoksa bütün motifinize yakabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...