Tgrt Haber
17 Kasım 2020 14:44

İnternet Hız Testi Nedir Ne için Yapılır? İnternet Hızı Mbps Olarak Nasıl Öğrenilir?

Öğrencilerin "Bilişim" dersi aldığı yeni müfredatta merak edilip araştırılan konulardan biride "Mbps" ile ilgili... Biz de katkımız olması açısından öğrenci kardeşlerimize bu makalemizde: "Mbps ile ilgili merak edilenleri, internet hız testi nedir?, İnternet test hızı ne için yapılır?, İnternet hızı Mbps olarak nasıl öğrenilir?, Download, Upload, Jitter değeri, Ping nedir" gibi başlıkların ne anlama geldiğini ve ne için kullanıldığını açıklamaya çalışacağız. Keyifli okumalar diliyoruz...

İnternet Hız Testi Nedir Ne için Yapılır? İnternet Hızı Mbps Olarak Nasıl Öğrenilir?
İnternet Hız Testi Nedir,İnternet Hız Testi Ne için Yapılır?,Mbps Ne Demek,İnternet Hızı Mbps Olarak Nasıl Öğrenilir,İndirme (Download) Hızı,Megabit,Upload,Yükleme (Upload) Hızı,Jitter Değeri,Ping

İngilizce açılımı; "Mega Bits Per Second" olan ve kısa adı Mbps'nin saniyede aktarılan veri sayısının megabit cinsinden ifadesidir. Bu kısaltma internetin standart hız birimi olarak adlandırıldığı gibi, 1 saniyede kaç mbps veri aktarıldığını da göstermektedir. Megabit ise kısaca"Mb" olarak da gösterilir.

İnternet Hız Testi Nedir ve Ne için Yapılır?

Bazı kişilerin internet hızı ve indirme hızı kavramlarını birbirlerinden farklı olsa da karıştırıldığını görmekteyiz. Oysa internet hızı, Mbps olarak ifade edilirken, dosya boyutu ise KB/s ve MB/s şeklinde gösterilmektedir.

İnternet Hızını Ne İçin Test Ederiz? 

Kullanıcılar internet tarifesi satın alırken internet şirketleri de kullanıcılara belirli bir hıza kadar internet hizmet vermeyi taahhüt eder. Burada tüketici taahhüt edilen hızın net olarak bir rakamla mı sunuluyor yoksa "-'e kadar" gibi bir ifadenin geçip geçmemesini dikkat etmesi gerekiyor. Tüketiciye verilen bu değer verilebilecek en yüksek hızın ne olduğunu gösterir. Tüketici yaptığı hız testi ile kendisine sunulan hızın ne olduğunu öğrendikten sonra sunulan sözleşmeyi kabul ederek imzayı atar.

internet hız testi nedir?

Download (İndirme Hızı) 

Mbps (Mega Bit Per Second) birimi ile ölçülen dowload (indirme hızı) esasen internet hızının düşük olduğunun ve düşürüldüğü durumlarda bakılması gereken en önemli değerdir. Zaten şirketlerin tüketicilere satış yaparken sunduğu rakam da buna göre belirleniyor. Bir internet hattının hızını internetten veri çekme ve internete upload (veri yükleme) belirler. Yükleme ve indirme hızını ise kullanıcıların internette gezinmesi ve online video izlemesi gibi aktiviteler belirler. Bu rakam ne kadar yüksekse internet hızınız da o kadar iyi demektir.

İnternet hız testi nedir?

Upload (Yükleme) Hızı

İnternet hızının belirlenmesinde diğer bir yolda Dowload (indirme) işleminin tam tersi olan Upload (yükleme) işlemidir. İnternetten eğer bir dosya ya da program indirmek değil de herhangi bir şey yüklemek isterseniz Upload (yükleme) hızına bakmak gerekir. Çoğu şirket genel olarak Upload hızını Download hızına göre düşük olacak şekilde sunarlar. Şayet bu değerler yüksekse bu internet sağlayıcınızın hem hızlı hem de iyi olduğunu gösterir.  

internet hız testi nedir

Jitter (Gecikme) Değeri 

Kısa adı PDV olan açılımı "Packed Delay Variation" olarak da anılan Jitter (gecikme) değeri ne kadar düşükse bu internet sağlayıcınızın iyi olduğunu gösterir. Milisaniye cinsinden ölçülebilen bu değer yüksekse bağlantınızın iyi olduğu anlamına gelir ve video seyretme, videolu görüşme gibi aktivitelerde internetinizin kesilme ve düşme ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir. 

İnternet hız testi nedir?

Ping

İnternete bağlandığınızda şayet ping değeri yüksek görünüyorsa bu internet hızınızın oldukça kötü olduğunu gösterecektir. İnternet hızınızı video oyunu oynarken performansını ölçebilirsiniz. İndirme ya da yükleme değerlerinin çok da önemli olmadığı bu gibi durumlarda Ping'e bakarak internet hızınız hakkında yorum yapabilirsiniz. İnternet bağlantınızın ne kadar duyarlı olduğunu gösteren bu değer eğer 100 ve üzerindeyse kullandığınız bazı uygulamalarda yeterli verimi alamayabilirsiniz.

İnternet hız testi nedir?

İnternet Hızınızın İyi Olması Ne Demektir?

İnternet sağlayıcınızın kullanımınıza sunduğu internet hızının yüksek olup olmadığını aşağıdaki değerlerle ölçebilirsiniz. 

internet hız testi nedir?

Bunlar sırasıyla: 

  • Yüksek download hızı
  • Yüksek upload hızı
  • Düşük jitter ve gecikme değerleri
  • Düşük ping değeri (100 Ms ve altı olmalıdır)

saydığımız bu değerlerden sadece biri bile olması gerekenden daha düşük veya yüksekse internet hızınızın düşük olduğunu gösterir. Bu da internetinizin hızının yavaş olmasına ve kesilmesine yol açacaktır.

İnternet Bağlantı Hızını Neler Etkiler? 

İnternet bağlantı hızını etkileyen faktörler sırasıyla: 

  • Modem ile cihazın birbirinden çok uzak olması sebebiyle sinyallerin karışması
  • Modemizine birden fazla kullanıcın aynı anda bağlı olması
  • İnternet şirketinizin hatlarında olan bir sorun nedeniyle tam kapasiteye ulaşılamaması
  • Binanıza gelen bağlantı kablolarının internet şirketinin sokaktaki hatlarına olan uzaklığı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...