Tgrt Haber
03 Temmuz 2019 16:39

İskemik Kalp Hastalığı Nedir? / İskemik Kalp Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri

Son günlerde çokça araştırılan “İskemik kalp hastalığı” TÜİK 2016-2018 yılları arasında en çok ölümlü hastalığın sebepleri arasında yer alıyor. Bu makalemizde “iskemik kalp hastalığı nedir?, İskemik kalp hastalığının nedenleri nelerdir?, İskemik kalp hastalığı için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?” gibi merak edilen sorularınıza cevaplar verdik. Keyifli okumalar.

İskemik Kalp Hastalığı Nedir? / İskemik Kalp Hastalığı Doğal Tedavi Yöntemleri
Egzersiz,koroner,hastalık,iskemi,apoptoz,miyokardiyal,reperfüzyon hasarı,İskemik kalp hastalığı nedir?,iskemik kalp hastalığının doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

İnsan kalp kasının çeşitli nedenlerden dolayı beslenememesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara iskemik kalp hastalığı denilmektedir. Yani kalbin beslenmesini sağlayan koroner damarların sertleşmesi sebebiyle tıkanma ve daralmalar yaşanır. Bu daralma ve tıkanmalar sonucu kalp ihtiyacı olan oksijeni ve besin maddelerini bünyesine alamaz. Beslenemeyen kalp bir süre sonra kronik fonksiyon bozuklukları göstererek iskemik kalp hastalığı oluşumuna sebep olur.

TÜİK verilerine göre, 2016-2018 yılları arasında en çok ölümlerin sebebi “dolaşım sistemi” hastalıklarından iskemik kalp hastalığı sebebiyle olmuştur. Özellikle bu hastalık gelişmiş ülkelerde en etken ölüm sebebidir. Gerek erkek, gerekse kadınlarda görülen bu hastalık, genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde iskemik kalp hastalığı erkeklerde daha genç yaşlarda görülürken, kadınlarda ise menopoz sonrası sık görülmektedir. 

İskemik kalp hastalığı çok ciddi bir hastalıktır ve ani ölümlere neden olmaktadır. Bu hastalık en sık kadınlarda ölümlere neden olmaktadır. 

İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

İskemik Kalp Hastası Olup Olmadığımızı İlk Nasıl Anlarız?

Çeşitli şikayetleri bulunan iskemik kalp hastalığı olan kişilerde vücut bölgelerinde çok ciddi ağrılar hissederler. Aynı zamanda enerji düşüklüğü ve sürekli yorgunlukla birlikte çarpıntı ve göğüs baskısı en belirgin bulgulardır.

Çok sinsi bir hastalık olan iskemik kalp hastalığı şikayeti olanların hiç vakit kaybetmeden doktora başvurması çok önemlidir. Bu hastalığın ani ölümlere neden olduğu unutulmamalıdır. En çok kadınların dikkat etmesi gerekmektedir çünkü kadınlarda daha tehlikeli bir hastalıktır.

İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

İskemik Kalp Hastalığının Tam Belirtileri Nelerdir?

İlk başlarda göğüste ağrı ve göğüste baskı şeklinde şikayetleri olan iskemik hastaları, daha sonra göğüste yaşanan bu baskı hissi sebebiyle vücudun birçok bölgesinde ağrılar hisseder.

İskemik kalp hastası olanların ağrılar çene bölgesinde de kendini gösterir. Bunu solum şikayetleri izler. Nefes darlığı sorunları sıklıkla görülen belirtiler arasındadır.

İskemik kalp hastalığı belirtileri kısaca;

  • Göğüste baskı
  • Boyun ağrısı
  • Kol ağrısı
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Çene ve dişlerde ağrı
  • Çarpıntı
  • Nefes darlığı
  • Yorgunluk

şeklinde kendini gösterir.

İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

İskemik Kalp Hastalığı Nedenleri

İskemik kalp hastalığının en önemli sebebi kansızlık hastalığıdır. Kalp damarlarının tıkanması, kalp kaslarının aniden kasılması sonucu oluşan spazm, kalp duvarlarının bazı hastalıklar nedeniyle kalınlaşması iskemik kalp hastalığına neden olmaktadır.

İskemik kalp hastalığı nedenleri arasında kısaca;

  • Spazm
  • İltihaplanma
  • Doğumsal bozukluklar
  • Kalp duvarlarının kalınlaşması
  • Kansızlık

gibi durumlar sebep olmaktadır.

İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

İskemik Kalp Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İki farklı şekilde tedavi yöntemi olan iskemik kalp hastalığında, hastanın şikayetlerinin azalmasına yönelik bir de hastalığın ortadan tamamen kaldırmaya yönelik tedavi yöntemi vardır.

Hasta şikayetlerinin azalması ve yine asıl amaç hastalığı ortadan tamamen kaldırmak olduğu için ilk başta uzman doktorlar ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Fakat bu hastada ve hastalığın derecesine göre etik göstermezse cerrahi müdahalede bulunulabilir.

Cerrahi tedavi yönteminde ise “isestent” ya da balon takılarak tıkalı olan damarlar açılır. Bu yöntem hastalığın tedavisinde etkili bir uygulamalıdır.

reperfüzyon hasarı

Koroner Kalp Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Kalp sağlığını korumak için tüketilen gıdaların rolü çok büyüktür. Bu yüzden kalp sağlığının korunması için herkesin uygulaması gereken temel prensipler vardır. Sağlıklı bir kalbin yolu stresten uzaklaşarak, sağlıklı beslenerek ve düzenli yürüyüş veya spor yaparak korunabilir. Burada en önemli konulardan biri de tabii ki tüketilen gıdalardır. Kalp sağlığını korumak isteyen herkesin sebze ve meyve tüketmesi gerekir. Çünkü sebze ve meyvelerde bulunan vitamin, mineral ve lif, beslenmenin temelini oluşturmaktadır. İşlenmiş hazır gıda, yağlı, şekerli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalı, sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermelisiniz.

İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

Şeker Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Şekerli besinlerin vücuda fazla alınması aşırı enerji alımına sebep olur. Bu da vücut ağırlığının artmasına, fazla kiloya, kalp damar hastalıkları için risk oluşturur. Şekerli besin tüketirken iki kere düşünmekte fayda var. Amerikan Kalp Derneği’nin yayınlamış olduğu bildiri de erkekler 36 gramı (yani 6 tatlı kaşığı), kadınlar içinse 24 gramı (yani 4 tatlı kaşığı) geçmeyecek şekilde şekerli gıdalar tüketmelidir.

Örneğin bir erkek ya da kadın, 1 kutu gazlı içecek içtiği zaman günlük şeker miktarını aşarak kalp sağlığı için risk almış oluyor.

Tuz Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Tuz = Tansiyon, kalp ve böbrek hastalıklarına yol açar. Bu nedenle sağlıklı yaşam ve sağlıklı kalp için tuzlu yemeklerden uzak durmalısınız.

Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı verilere göre sağlıklı tuz tüketimi günlük olarak 5 gr dır. 5 gr tuz, 1 silme tatlı kaşığı tuza denk gelmektedir. Bunun üzerine çıkıldığı an kalp sağlığını korumamış olursunuz.

Yağ Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Kalp sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken diğer konu ise yağ tüketimidir. Günlük alınması gereken enerjinin %30’u yağlı gıdalardan veya yemeklerden gelmektedir. Yağları iki türe ayırabiliriz. Birisi doymuş, diğeri de doymamış yağlardır. Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağlar doymuş yağ içeriği yüksek olan yağlardır. Doymuş yağlar, hayvansal gıdalardan elde edilir. Hayvansal yağların tüketilmesi kalp sağlığı için bir risktir.

Diğer taraftan, doymamış yağlarda sıvı halde bitki tohumlarından elde edilir, zeytin, fıstık, fındık, susam, ayçiçeği gibi bitki tohumlardan elde edilen yağlar iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü ise düşürür. Bu yüzden doymamış yağlar her zaman daha sağlıklıdır.

İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

Kalp ve İskemik Kalp Hastalığına Genel Bakış

Kalp hastalıkları en ciddi ölüm nedenleri arasındadır. Genellikle yaşlılarda görünüyor gibi görünse de iskemik kalp hastalığı genç kadın ve erkeklerde kalp damar tıkanıkları ve daralmaları sebebiyle majör ölüm nedenleri arasındadır.

İskemik kalp hastalığı oluşumuna risk oluşturan başlıca faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yüksek kan basıncı
  • Yüksek kolesterol
  • Tütün kullanımı
  • Fiziksel aktivite azlığı
  • Kötü beslenme
  • Şişmanlık
  • Diyabet

en önemli risklerdir.

Kalp ve Damar Hastalıkları Nelerdir?

  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Kalp ritim bozukluğu
  • Hipertansiyon
  • Hipotansiyon, fonksiyonel kalp yetmezliği
  • Angina pectoris, arterioskleroz ve hiperlipidemi
  • Periferal yetmezlik
  • Venöz yetmezlik

Konjestif Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalbin periferal dokularına yeterli miktarda kan pompalayamaması sonucu oluşan hastalıktır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yarım milyon insan konjestif kalp yetmezliği hastasıdır. Bu hastaların beş yıl daha yaşamlarına devam etme şansları ise % 50’den daha azdır.

Kalp Hastaları İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Her hastada kalp yetmezliğinin şiddetine göre farklı bir tedavi gereklidir ancak genel olarak tedavi prensipleri aynıdır. Genel olarak kalp yetmezliği kalp fonksiyonlarında yavaş ilerler, aylar hatta yıllar sürebilir, azalma ile karakterize edilir ve genellikle pek çok hasta ayakta tedavi edilebilir.

Kalp hastalıklarında tedavide temel amaç hastanın semptomlarını ve hastaneye yatma oranının azaltmak, hastalığın ilerleme seyrini yavaşlatmak ve hayatta kalma süresini uzatmaktır. Öncelikle yapılacak olan kalbin iş yükünü, fiziksel ve duygusal yükü ve varsa obeziteyi düzeltmek suretiyle azaltmaktır.

Diğer bir yöntem ise doğal tedavi yöntemidir.

Kalp Sağlığı İçin ALIÇ (Hawthorn) Tüketin

İskemik Kalp Hastalığı Nedir? Aluç

Alıç meyvesinin çiçekleri ve yaprakları konjestif kalp yetmezliğinde erken dönemde ve minör aritmilerde kardiyoaktif glikozitlerin kullanılmadığı safhada destekleyici olarak yaygın bir biçimde kullanılan güvenilir bir drog (tedavi özelliği olan bütün ham maddelere verilen genel isim)dur.

Alıç meyvesi kalbin kanı pompalama kapasitesini arttırdığı gibi, kalp hastalarının kardiyak anjinaya duyarlılığını da ciddi manada azaltmaktadır. Doğrudan kalp kası üzerinde etkili olan kardiyak glikozitlerin tersine alıç hem miyokardiyal hem de periferal olarak vasküler direnci azaltmaktadır.

Kalp Sağlığı İçin SARIMSAK (Allium sativum) Tüketin

İskemik Kalp Hastalığı Nedir? Sarımsak Kalp Krizi

%65’i su olan sarımsağın, kalan kısmında karbonhidratlar, kükürtlü bileşikler, protein, lif ve aminoasitler bulunmaktadır. Diğer taraftan saponinler, fosfor, potasyum, çinko, sülfür, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, A ve C vitaminleri ile B kompleks vitaminleri ve fenolik maddeleri içeren sarımsağın etki alanı hiperlipidemi ve arteriosklerozdur.

Bunun haricinde hipertansiyon, kolon ve mide kanserine karşı koruyucu olarak, öksürük, soğuk algınlığı, nezle ve rinitte de etkin olarak kullanılabilir.

Bir diş sarımsak, günlük dozdur (4 g) İnfüzyon da 4 g’lık sarımsak 150 ml sıcak su ile hazırlanır.

Diğer Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Bitkisel tedavi olarak kalp hastalığına iyi gelen şifalı bitkilerden zencefil ve çörekotu gelir. Bu bitkiler kalp kaslarının güçlenmesini sağlar.
  • Kedi otu ve yavşan otundan eşit miktarda alınıp 20 dakika kaynatılıp demlenmeye bırakılır. Karışımı şerbet ya da şurup kıvamına gelinceye kadar bal ile tatlandırılması sağlanır. Bu şuruptan yemekten sonra iki çorba kaşığı içilmesi tavsiye olunur.
  • Eşit miktarda oğul otunu suda kaynatıp süzün. Elde ettiğiniz sıvıya bir miktar sirke ve saf su ilave edin elde ettiğiniz karışımdan yemek arası bir fincan için.
  • Eşit miktarda karabaş otu, kekik, hayıt tohumu, çoban çökerten, alıç çiçeği ve ısırgan yaprağını toz haline getirerek birbirine karıştırın. Günde üç kez 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı bu karışımdan ekleyin ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzerek aç karnına için.

Dikkat! : Kan inceltici ilaçlar kullanan kişilerin bu bitkisel tedavi yönetimin kullanması önerilmez.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...