Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Kasım 2020 13:23

İslam Dininde 7 Büyük Günah Nedir? Büyük Günahlar Nelerdir?

Kur'an-ı Kerim'de her Müslümanın uyması gereken emir ve yasaklar yer almaktadır. Dinin gerçek sahibi Allah Teala'nın kesin olarak yasakladığı bazı günahlar var ki bunlara "7 büyük günah" denilmektedir. Bu günahları önemsemeyen kullarına azap edeceğini bildiren Allah Teala'nın azabından korunmak için bahsi geçen günahlardan her Müslüman'ın uzak durması, bilmeyerek yaptı ise de hemen tövbe etmesi gerekmektedir. İşte bu makalemizde Allah'ın kullarına yasakladığı; "7 büyük günah nedir? İslam dininde yasaklanan günahlar hangileridir, En büyük günahlar ve cezaları nelerdir?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. İşte tüm yönleriyle; 7 büyük günah...

İslam Dininde 7 Büyük Günah Nedir? Büyük Günahlar Nelerdir?
büyük günahlar,islam dininde 7 büyük günah,İslam dininin yasakladığı büyük günahlar,7 büyük günah,İslam dininin men ettiği günahlar,İslam dininin emir ve yasakları

İslam dininin emir ve yasaklarının yer aldığı yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de her müslümanın uyması ve uzaklaşması için emir ve yasaklar vardır. Son günlerde özellikle öğrenci kardeşlerimizin internette Google arama motorunda araştırdığı "7 büyük günah"ların neler olduğunu sizlerde merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin... 

7 büyük günah nelerdir?

Her müslümanın büyük günahlardan uzak durması, bilmeyerek işlediğinde ise tövbe etmesi imanın bir gereğidir.

İslam Dininde Büyük Günahlar Nelerdir?

Allah'ın tüm insanlık için uygun gördüğü son ve tek din İslam'da büyük günahlar türlere ayrılmıştır. Söz konusu yedi türe ayrılan bu günahlar Allah-u Teala'nın huzurunda en büyük günahlar olarak sayılmıştır.

Bunlar: 

Kalple Yapılan Büyük Günahlar

  • Allah'a şirk koşmak,
  • Yapılan günahta ısrar etmek ve tövbe etmemek,
  • Allah'tan ümidini kesmek

Dil ile Yapılan Büyük Günahlar

  • Birine zina iftirası atmak,
  • Yalancı şahitlik yapmak,
  • Sihir ve büyü işleri uğraşıp birine büyü yapmak,
  • Yalan yere yemin etmek

Mide ile Yapılan Büyük Günahlar

  • Alkollü içki içmek,
  • Yetim ve öksüz malı yemek,
  • Faiz yemek

Cinsel Organ ile Yapılan Büyük Günahlar

  • Zina yapmak

El ile Yapılan Büyük Günahlar

  • Hırsızlık yapmak,
  • İnsan öldürmek

Ayakla Yapılan Büyük Günahlar

  • Vatan savunması esnasında savaşı terk etmek

Beden ile Yapılan Büyük Günahlar

  • Anne ve babanın sözünü dinlememek, onlara karşı saygısızlık yapmak, itaat etmemek

İslam Dininde 7 Büyük Günah Nedir?

İslam Dininde 7 Büyük Günah Nedir?

Allah'ın hiç sevmediği ve kesinlikle yasakladığı dinimizin çok çirkin olarak saydığı büyük günahlar bulunmaktadır.

Allah'a Şirk Koşmak

Allah'ın sevmediği en büyük günah O'na şirk koşmaktır. Yani Allah'a şirk koşmak demek O'nu yaratıcı olarak kabul etmemektir ve ona ortak koşmak demektir. Bir insanın Allah Teala'ya şirk koşması kişi için en büyük zulümlerden biri olduğu gibi kişinin cehenneme girmesine neden olmaktadır. 

Zina Yapmak

Dinimiz İslam'da zina yapmak 2. büyük günah olarak bilinmektedir. Zina yapmak demek evlilik dışında cinsel birlikteliğe girmek demektir. Allah Teala'nın katında bu davranış hem yanlış hem de çirkindir. Zina yapmak ayrıca kişiye maddi ve manevi zarar vermektedir. Kulun kalbinin kararmasına, Allah Teala'dan uzaklaşmasına neden olmaktadır.

Alkollü İçki İçmek

Allah insana zarar veren ve sarhoş eden kişinin mantıklı düşünmesini engelleyen her türlü alkollü içeceği kullarına yasaklamıştır. Dinimiz İslam'da 3. büyük günah olarak bilinen alkollü içki içmek Allah Teala'nın "şeytan işi" diye buyurduğu çirkin işlerden biridir. Bu sebeple Cenab-ı Allah, içki içmeyi tüm kötülüklerin anası olarak görmektedir. Dolayısıyla içkinin her türlüsü Müslümanlara büyük günah olarak sayılmış, yasaklanmıştır.

Faiz Yemek

İslam dininde faiz hem çirkin bulunmuş hem de 4. büyük günah olarak bilinmektedir. Bir Müslüman'ın haksız yere kazanç elde etmesini Allah Teala tüm kullarına haram kılmıştır. Allah, kullarının kazançlarını helal ve meşru yoldan kazanmalarını istemektedir. Alın teri dökmelerini ve çalışmalarını dilemektedir. Allah katında faiz ile yapılan her türlü iyiliğin ve sevabın da herhangi bir hükmü yoktur. Faiz yemek her insanı ekonomik olarak da yıpratır. Kişiyi tembelliğe sürükler ve çalışma isteğini yok eder. Bu sebeple faiz büyük günahlar arasında yer almaktadır.

Büyü Yapmak

Allah Teala'nın 5. büyük günah olarak nitelediği büyü, kesin olarak tüm insanlara yasaklamış ve çirkin davranışlardan görülmüştür. Allah müminlerin ilim öğrenmesini istemekte, ilim yolculuğunda araştırma yapmayı ise sakıncalı görmemiştir. Buna rağmen bir başkasının kötülüğü için ilim öğrenip büyü yapmak, yaptırmak, fitne fesat çıkarmak en büyük günahlardan sayılmıştır. 

Yalancı Yere Şahitlik Yapmak

İslam dininin 6. büyük günah olarak gördüğü yalancı şahitlik yapmak kişinin hakkına girmek demektir. İslam'a göre bir olayda şahitlik yapabilmek için en az o olayı 3 defa görmek gerekir. Dolayısıyla herhangi bir olayın yaşanmasına şahitlik etmeden yani görmeden o konu hakkında boş yere gördüm deyip veya şahitlik yapmak büyük günahlar arasında sayılmıştır.

Adam Öldürmek, Kendi Canına Kıymak veya İntihar Etmek

Allah Teala her canlının hayatını aziz kılmıştır. Bu yüzden inancımıza göre bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş sayılmaktadır. Diğer taraftan kişinin kendi eliyle kendi canına kıyması veya intihar etmesi de en büyük günahlar arasında yer almaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...