Tgrt Haber
23 Kasım 2021 15:12

İslam Memiş'ten dolar uyarısı: Alım zamanı değil, '15 lira propagandası' algı oyunu

Dolar 12,69 seviyesini, euro 14,20 lirayı aşarken, gram altın da 724 liranın üzerine çıktı. Yatırımcılar “Dolar ne kadar yükselir? Altın ne kadar yükselir?” sorularına cevap ararken uzmanlardan son dakika altın ve dolar tahminleri geliyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş TGRT Haber'de yatırımcıları uyardı: ‘Dolar 15 TL olacak’ diyerek yapılan paylaşımlar Türkiye para piyasası için bir algı oyunu. Alım zamanı değil...

İslam Memiş'ten dolar uyarısı: Alım zamanı değil, '15 lira propagandası' algı oyunu
DOLAR,altın,döviz,euro,gram altın,İslam Memiş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ve Ekim aylarında 300 baz puan indirim yapmasının ardından, Perşembe günü de 100 baz puan indirimi ile politika faizinin yüzde 15’e çekmesi sonrasında Türk Lirası’ndaki değer kaybı hızlanmıştı. Ancak piyasalarda bugün olağandışı bir gün yaşanıyor. Dolar 12,69 seviyesini, euro 14,20 lirayı aşarken, gram altın da 724 liranın üzerine çıktı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar ve altın fiyatlarında piyasalarda yaşanan hareketliliğe ilişkin değerlendirmede bulundu.

İslam Memiş'ten dolar uyarısı: Alım zamanı değil, '15 lira propagandası' algı oyunu

“DOLAR ALIMI İÇİN UYGUN BİR SEVİYE DEĞİL”

İslam Memiş yukarı yönlü hamlelerin nereye kadar gideceği ile alakalı şu anda bir öngörü yapmanın şu anki koşullarda zor olduğunun altını çizerek, “TL’deki değer kaybının yüzde 60’lara yükseldiğini söyleyebiliriz. Hem dolar hem de euro kurunda yüzde 10’a varan bir değer artışı var bugün. Ancak bir köpük oluştuğunu, bundan sonraki süreçte yatırımcının dikkat etmesi gerektiği söyleyebilirim. Çünkü agresif yükselişlerde biraz daha teknik boyutuna bakmak gerekiyor. Yani düzeltme hareketleri gerçekleştirmeden yükseliş trendine devam etmesi mümkün görülmüyor. Ara ara kar satışları ve geri dönüşler olacaktır. Bu seviyeler özellikle alım yapmak için çok uygun değil” dedi.

İslam Memiş'ten dolar uyarısı: Alım zamanı değil, '15 lira propagandası' algı oyunu

“MERKEZ BANKASI MÜDAHALE ETMEZSE DOLAR YÜKSELİŞİ SÜRER”

İç piyasanın Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’na odaklandığını ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Buralardan bir açıklama gelirse tansiyon düşer. Ama burada herhangi bir açıklama gelmezse yukarı yönlü hamlelerin devam edeceğini görebiliriz. Merkez Bankası en azından Aralık ayı faiz kararı ile ilgili bir mesaj verebilir. Veya farklı enstrümanlarla müdahalesi söz konusu olabilir. SWAP işlemleri burada önemli bir etken oluyor. Altın rezervlerinde de müdahale noktasında ciddi bir miktar var. Ancak yapılan açıklamalar genelde faizin biraz da gerileyeceği açıklaması piyasası körüklüyor. Ama bunun zamanlaması biraz yanlış oldu. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dolar varlıklarındaki değer artışı, ki uzun bir aradan sonra dolar endeksi 96 seviyesine yükseldi, tüm dünyada doların değer artışı yaşanması sürecine destek verdi. Haliyle içeride de faiz indirimi süreci olunca da 12,5 lira seviyesi kaçınılmaz oldu” şeklinde değerlendirmede bulundu.

İslam Memiş'ten dolar uyarısı: Alım zamanı değil, '15 lira propagandası' algı oyunu

DOLAR 15 LİRA OLACAK MI?

“Dolar fiyatı için 13 Lira olacak mı?” Sorusuna da cevap veren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Şu anda ekonomistler bir öngörüde bulunamaz. Afaki rakamlar konuşuluyor ama bu tamamen sosyal medyanın bir algısıdır. Türkiye zaten jeopolitik anlamda ve seçimler öncesinde köşeye sıkıştırılmak isteniyor. Bu da çeşitli kişiler tarafından Türkiye para piyasası onların manipülasyon ve algı yönetimi yapması için bulunmaz bir fırsat oldu. O yüzde sosyal medya algısı ile yatırımlarınıza yön vermeyin. Ciddi bir köpük oluştu. Bunun geri dönüşü hızlanırsa daha ciddi sonuçları olacak. Panik alımı yapmamaları konusunda bir kez daha uyarılarımı yapmak isterim” dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş dolar fiyatlarını yorumladı:

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...