Tgrt Haber
18 May 2020 07:25

İstanbul Gezi Rehberi / İstanbul’un Gezilecek En Güzel Semtleri

İstanbul, bağrında yaşam süren her insan için her zaman bir şehirden çok daha fazlası olmuştur. Örneğin, İstanbul, bir şair için şiirdir. Bir ressam için tablodur. Bir müzisyen için notadır. Bir tarihçi için tarihin ta kendisidir! Bir sanatçı için ilham kaynağının özüdür… Bu şehir, tüm Müslümanlar için peygamberin övgüsüne mazhar olmuş kutlu bir beldedir. İstanbul, gelinlik çağına gelmiş kızların tükenmez sabrı, şairin deyimiyle “sade bir semtini sevmenin bir ömre bedel olduğu” harika bir diyardır. İstanbul, idealleri olanlara “kızıl elma”, işçilere “taşı toprağı altın” bir kent, şehre alışamamışlara ise herkesi öğüten acımasız bir değirmendir. Şu bir gerçek ki İstanbul, tüm tarih ve insanlık için bir mihenk taşıdır. Bu sebeple sizlere İstanbul’un tamamını bir makalede anlatmamızın imkanı yok. Fakat İstanbul'a birkaç günlüğüne geldiyseniz size İstanbul’un en güzel 5 farklı ilçesinde gezip görebileceğiniz yerlerin mini bir listesini sunabiliriz. Umarız İstanbul gezi rehberimiz hoşunuza gider. Keyifli okumalar diliyoruz.

İstanbul Gezi Rehberi / İstanbul’un Gezilecek En Güzel Semtleri
İstanbul gezilecek en güzel yerler,istanbul 5 ilçeyi gezelim,sarıyer,beşiktaş,fatih,üsküdar,kadıköy,istanbul gezi rehberi,istanbul&tt2;da gezilecek en güzel semtler,istanbul&tt2;un en güzel mekanları,İstanbulun gezilecek en güzel beş ilçesi,İstanbulun mu

Her karış toprağında tarih, sanat ve hikâye olan İstanbul’un gezilecek yer ve mekanlarının tamamını tek bölümde anlatmak mümkün değil. Belki “İstanbul gezi rehberi” başlıklı bu yazının ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci versiyonlarını sıralayıp bölümlere ayırarak anlatmaya devam edebiliriz. Geziye şimdilik Avrupa Yakası’ndan başlayacağız... Daha sonra Anadolu Yakası’na geçip oradan da yerli yabancı turistlerin en çok merak edip uğradığı yerleri anlatmaya gayret göstereceğiz.

İlk rotamız; yüzyıllardır değişmeyen mimarisi ile adeta bir açık hava müzesi olan Fatih ilçesi... Buradan, 7/24 canlı olan Beyoğlu’na buradan da Beşiktaş’ın görkemli saraylarına, daha sonra Sarıyer’in mis gibi temiz havasını ciğerlerimize çekip Anadolu yakasında ilk Üsküdar’a daha sonra da Kadıköy’ü gezeceğiz.

İstanbul Gezi Rehberi / İstanbul’un Gezilecek En Güzel Semtleri

Evet, “İstanbul’da gezilecek yerler nereler?” diye merak ediyorsanız ya da “İstanbul’da ilk nereler gezilir” diye soruyorsanız yazımızı okumaya devam edin lütfen…

Fatih / İstanbul
 

İstanbul Gezi Rehberi / İstanbul’un Gezilecek En Güzel Semtleri

İstanbul’un en eski semti olan ve bozulmamış mimarisiyle günümüze kadar gelebilen Fatih ilçesinin hemen hemen her tarafı adeta bir açık hava müzesi gibidir. Gezimize buranın tarihi yerlerinin yoğunlukta olduğu İstanbul Surları, Sultanahmet meydanı, Beyazıd, Eminönü, Ayvansaray, Unkapanı ve Samatya sınırları içinde tur atacağız. 

İstanbul Surları 

İstanbul Surları

İstanbul’un surları 1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girdi. İstanbul’u anlamak ve tanımak için mutlaka burayı görmeniz gerektiğine inanıyoruz. Zira henüz İstanbul’un adı Ligos isminde bir köyken inşa edilen bu yapılar içinde adeta kentin tüm tarihi saklıdır diyebiliriz. Burayı mutlaka keşfetmelisiniz diye düşünüyoruz. 

Ayasofya 

ayasofya

Eski Roma İmparatoru Konstantin adına 360 yılında yapılan Ayasofya, bir kez yıkıldıktan sonra yine Roma İmparatoru Jüstinyen tarafından 537 yılında tekrar yaptırılır. Ayasofya, İstanbul’da gezilecek, görülecek yerler açısından ilk sıralarda yer alır. Burası şehrin simgesidir. Ayasofya tüm Hristiyan alemi ve dünya müslümanları için oldukça önemli bir yerdir...

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı 

Ayasofya’dan çıkıp hemen yanı başındaki ikinci simge yapı Topkapı Sarayı’na geçiyoruz. Burası Osmanlı İmparatorluğunun zamanında yönetim merkeziydi. Topkapı Sarayı’nı gezmek en az 1 saatinizi gözden çıkarmalısınız. İçinde bulunan tarihi eserler, kutsal emanetler, kaşıkçı elması gibi değerleri görmeden buradan gitmeyi aklınıza bile getirmeyin. 

Sultan Ahmet Camii 

Sultan Ahmed Camii

Ayasofya ve Topkapı Sarayı’na bakan Sultan Ahmet Camii’nin, İstanbul’un siluetine ayrı bir heybet kattığı söylenir. Sultan Ahmet Camii’ni Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tasarlayıp Osmanlı sultanlarından I. Ahmet adına yapmıştır. Camii, 16 şerefelidir. Külliyesiyle birlikte İstanbul’daki en kompleks ibadethaneler arasında yer alır. Burayı gezdikten gördükten sonra meydanda soluklanabileceğiniz tarihi mekanların, kafelerin olduğunu da söylemiş olalım. 

Yerebatan Sarnıcı 

Yerebatan Sarnıcı

Sultan Ahmet camiini sırtınıza aldığınız zaman karşınızda Ayasofyayı göreceksiniz. Ayasofya'nın arkasında ise meşhur Gülhane Parkı bulunuyor. Dilerseniz hazır yürümeye ayaklarınız alışmışken Gülhane'de biraz temiz hava alıp tekrar yukarıya doğru yürüyerek Ayasofya'nın sağ tarafında kalan Yere Batan Sarnıcı’na da bir ugrayın. Burası İstanbul’un en gizemli ve mistik mekanlarından biridir. Meşhur "Medusa Başı" heykeli sarnıcın içinde bulunuyor. Burayı İmparator Jüstinyen'in emriyle 6. yüzyılda yapıldığı söylenir. İşte o tarihten günümüze kadar ayakta kalabilmiş nadir mekanlar arasında yer alır. Evet burayı da mutlaka görmelisiniz. Notçuk: Burası biraz nemlidir. Kronik rahatsızlığı olanların maske takması iyi olur diye düşünüyoruz. 

Tarihi Mısır Çarşısı 

Mısır Çarşısı

Tarihi Mısır Çarşısı bölgenin en eski alışveriş merkezidir. Çarşı da gıda ve hediyelik eşya almayı düşünenler için adeta bir alışveriş cennetidir. A'dan Z'ye herşeyi çarşıdan temin edebilirsiniz. Burada bulamazsanız Eminönü'de bit pazarından bulabilirsiniz.  

Tarihi Kapalıçarşı

kapali carsi

Mısır Çarşısı’nın hemen yanında olan Tarihi Kapalı Çarşı İstanbul’un Avrupa yakasında en merkezi noktasındadır. Burası pasajlardan oluşan devasa bir mekandır. Kapalıçarşı, İstanbul’da gezilecek noktalar arasında en eğlenceli noktalar arasında gördüğümüz yerdir. Bu arada aşırı kalabalıktan bunalacak olursanız çarşının birçok çıkış kapısı bulunuyor. Kapalı alan fobisi olanları uyarmış olalım. 

Süleymaniye Camii 

Süleymaniye camii

Osmanlı padişahları arasında en çok sevilen ve en entelektüel padişahı olarak tüm dünya tarihçileri Fatih Sultan Mehmed'i işaret ederler... Ancak bir padişah da var ki kanunları ile ünlüdür. İşte o da Kanuni Sultan Süleyman'dır. Bu camii, işte Sultan Süleyman'ın emriyle Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Eser, klasik Osmanlı mimarisinin en nadide örneklerinden birisidir. Mimar Sinan düşünün ki bu camiyi 85 yaşındayken tasarlamıştır. Caminin mimarisi, sadeliği ve ihtişamı gerçekten insanın aklını durduruyor. Ayrıca günümüzün 85 yaşındaki insanlarının hayat ile ilgili bakışaçılarına bakarak Mimar Sinan ile kıyas ettiğimizde nasıl bir düşünce uçurumu yaşadığımızı da umarız görmüş olursunuz.  

Kariye Müzesi

Kariye Müzesi

İstanbul’un tarihini keşfetmek için şehrin en eski binalarından biri olan Kariye Müzesi’ni ziyaret etmekten iyi ne olabilir ki? Mozaiklerle ilgilenenler için adeta bir okul hükmünde olan Kariye Müzesi’ni bizce görmelisiniz.  

Yeni Camii (Eminönü Camii)

Yeni Camii

İMÇ bloklarından sağa doğru aracınızla döner dönmez minalerini gördüğünüz camii Eminönü yani Yeni Camii'dir. İstanbul’un silüetini farklı bir açıdan oluşturan camii, sahil manzarasıyla adeta sizi tarihin derinliklerine çeker. Zaten tüm turistler camiinin martılarına, güvercinlerine önce bir yem atar. Ondan sonra da camiinin içine geçip kendi ruhunu doyurur. Yeni Camii, 17. yüzyılda yapılmıştır. Hemen Galata Köprüsü’sünün dibindedir. Burası özellikle yaz aylarında turist akınına uğrar… Sahil tarafında balık-ekmek kokusu ise Eminönü'nün üzerine ince bir koku bırakır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Burası Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olarak üç bölüme ayrılır. Şehir halkının yaşam biçimini ve şehrin gerçek tarihini içerdeki eserlere bakarak keşfedebilirsiniz. Bu müzeyi es geçmeyin diyoruz. 

Rüstem Paşa Camii 

Rüstem Paşa Camii

Bursa’nın en nadide çinileri adeta Rüstem Paşa camiine monte edilmiş gibidir. Camiinin iç mimarisi Osmanlı çiniciliğinin en naif ve en muhteşem örnekleri arasında yer alır. Yeni Camii’ye de çok yakın olan Rüstem Paşa Camii'ni Kanuni Sultan Süleyman’ın da damadı olan Rüstem Paşa adına yaptırıldığı biliniyor.

Aya İrini

Aya İrini

Aya İrini adını Cüneyt Arkın filmlerinde de duymuş olmalısınız. İstanbul’un tarihi yerlerinden biri olan ve Topkapı Sarayı bünyesinde bulunan Aya İrini, Doğu Roma dönemlerinden günümüze kadar ayakta kalabilmiş az sayıdaki eserler arasında yer alır. 

Beyoğlu

Beyoğlu

Beyoğlu 7/24 canlı bir ilçe. İnanılmaz bir insan kalabalığı vardır Beyoğlu’nun. Akın akın insanlar bir o tarafa bir bu tarafa gider, gelirler… Yolda adımlarken birine çarpmamak için kendinizi hep kollarsınız. Çarpınca da “pardon” der gülümseyerek yolunuza devam edersiniz… Özellikle eğlence mekanları ile ünlü olan Beyoğlu’nun en ünlü caddesi “İstiklal Caddesi”dir. Arka sokaklarında ki eğlence merkezlerinin bir ucu Beşiktaş’a bir ucu da Karaköy’e kadar gider. Siz en iyisi buradan Karaköy’e doğru inip oradan da yavaş adımlarla Beşiktaş’a doğru yol alın zira Sarıyer bizi bekler...

Şimdi Beyoğlu’nun en çok uğranılan mekanlarını sıralayalım.

İstiklal Caddesi

istiklal caddesi

Belki de yüzyıllardır İstanbul gece hayatının merkezi olan İstiklal Caddesi her zaman cıvıl cıvıldır. Korona virüs dolayısıyla o eski canlılığını şu an göremeyebilirsiniz ama bu süreç biter bitmez, kabalalığa karışıp şehrin bu en canlı noktasında kendinize gelebilirsiniz.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Anlatılanlara göre; Hezârfen Ahmed Çelebi’nin kanatlanıp uçtuğu yer burası. İstanbul’un önemli başka bir simgesi de Galata Kulesi’dir. Hikayeleri ile meşhurdur. Buradaki restoranının ünlü olduğunu da paylaşmış olalım.

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Osmanlı döneminin en zengin koleksiyonlarını, Galata Mevlevihanesi Müzesi’nde görmeniz mümkün. Buranın yapımı 16. yüzyıl başlarında yapılmıştır. Burada ister koleksiyonlara göz atabilir ister atölyelerde kültür sanat çalışmalarıyla yeni uğraşılar kazanabilirsin.

İstanbul Modern

İstanbul Modern

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısa adıyla bildiğimiz İstanbul Modern, Türkiye'nin ilk modern sanat müzesidir. Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından kurulan müze, 2004'te ziyarete açıldı. Çağdaş sanatın inceliklerini burada görebilirsiniz. Dilerseniz Boğaz manzarasında sıcak bir kahveyi keyfince içebilirsiniz. Takdir tamamen size kalmış.

Tarihi Galatasaray Hamamı

Tarihi Galatasaray Hamamı

Galatasaray Hamamı, İstiklal Caddesi üzerindeki Galatasaray Külliyesi içinde yer alır. Osmanlı Sultanı II. Beyazıt tarafından 1481 yılında külliye ile birlikte yapılmıştır. Buranın gizemli bir hikayesi vardır. Biz hikayenin ne olduğunu anlatmayalım burayı ziyaret ettiğiniz de nasıl olsa hikayeyi sizlerde dinlemiş olacaksınız. Ancak hikâyeye konu olan Gül Baba’nın yatırını külliye içinde görebilirsiniz.

St. Antuan Kilisesi

St. Antuan Kilisesi

St. Antuan Katolik Kilisesi İstanbul'un en büyük ve en geniş Katolik Kilisesi'dir. Burası da İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan Tünel'e doğru giderken sol tarafta kalır. Sent Antuan, 13. yy’de ünlü mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlanıp yapılmıştır.

Rahmi Mustafa Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi

Eski arabalara ilginiz varsa Rahmi M. Koç Müzesi’ni de mutlaka gezmelisiniz. Hatta çocukların ilgisini çeken çok öğretici şeyleri de burada görme şansına sahipsiniz. Müzenin ailece gezilecek en güzel müzeler arasında yer aldığını düşünüyoruz. Takdir sizlerin…

Madame Tussauds İstanbul Balmumu Müzesi

Madame Tussauds İstanbul Balmumu Müzesi

Buraya girmeden önce saatinizi kontrol etmelisiniz. Çünkü mekânda vaktin nasıl geçtiğini hiç anlamıyorsunuz... Sizi tarihin sayfalarında gezdirmekten öte tarihi yaşamış, geçmiş ünlü isimlerin ve günümüzün popüler isimlerinin balmumu heykellerini Madame Tussauds Balmumu Müzesi’nde görebilirsiniz...

Fransız Sokağı

Fransız sokağı

Beyoğlu’nu bir günde iki günde gezmenin mümkünü yok. Ancak biz yine de gezmeye devam edelim. Yine İstiklal Caddesi’nin tam ortasında bulunan Galatasaray Lisesi’nin arkasında yer alan Fransız Sokağı’nın içine dalıyoruz. Burası da birçok ünlü kafenin ve eski binaların bulunduğu renkli bir mekân. Daha çok gençler için uygun olan yeri görebilir bir kafede oturup iki okkalı kahve yudumlayabilirsiniz.

Miniatürk

Miniatürk

Dünyada hiçbir örneği olmayan ve en geniş arazi üzerine kurulmuş Miniatürk, tarihin en önemli Türk yapılarının maketlerini görebileceğiniz harika bir yer. Burayı da ailenizle gönül rahatlığıyla gezebilirsiniz. Özellikle çocukların görmesi gerekir diye düşünüyoruz.

Pera Müzesi

Pera Müzesi

Tepebaşı’nda yer alan Pera Müzesi, sadece bir müze değil, burada film etkinliklerine katılabilir, içinde yer alan atölyelerde dersler alarak kültür ve sanat alanında aktif hale gelebilirsiniz.

Beşiktaş

Beşiktaş

Beyoğlu’ndan çıktık artık. Şimdi İstanbul’un Beşiktaş ilçesine giriş yapalım ne dersiniz? İsmini verdiği futbol takımıyla da ünlü olan Beşiktaş, İstanbul’un en ünlü saraylarına ev sahipliği yaptığını duymuşsunuzdur. Şimdi hem müzelerini, hem tarihi mekanlarını birlikte turlayalım…

İstanbul Deniz Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi

Türkiye’nin en büyük ve en nadide denizcilik müzesini görmek istiyorsanız burası tam size göre bir yer. Özellikle denizcilik alanında eğitim gören öğrencilerin uğrak yeri olan müze, sahile konumlanmış, gemicilik alanında enteresan bilgi ve objelerin olduğu bir mekandır.

Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı

İstanbul’un boğaz manzarasını en iyi görebileceğiniz Yıldız Sarayı, 18. yüzyılın başlarında III. Selim tarafından, annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmıştır. Geçen zaman içinde yeni yapılan eklemelerle günümüzdeki halini almıştır.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı Osmanlı sultanlarından Abdülmecit tarafından 19. yüzyılın ortalarında yaptırılmıştır. Saray Beşiktaş sahili boyunca görülebilecek en görkemli yapılar arasında yer alıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı konutu olarak da kullandığı Saray, günümüzde “müze saray” olarak tarih tutkunu misafirlerini ağırlamayı bekliyor…

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı

Burası günümüz de hem otel hem restoran hem de büyük toplantılar için hizmet veriyor. Çırağan Sarayı, İstanbul’un tarihi yerlerinden belki de en güzeli. Osmanlı sultanlarından Abdülaziz döneminde yapımı bitirilmiştir. Boğaz manzarası sizi alıp başka diyarlara götürecektir.

Yıldız Parkı

Yıldız Parkı

Beşiktaş’ın iki doğal parkı var. Bunlardan biri Maçka Parkı diğeri de Yıldız Parkı’dır. Aralarında ki mesafe öyle çok da uzak değildir. Burası yemyeşil ve huzurlu bir ortamdır. Soluklanıp dinlenmek ve ciğerlerinize oksijen almak isterseniz parkın içindeki banklardan birine oturup çantanızdaki sevdiğiniz kitabınızı okuyabilirsiniz.

Maçka Parkı

maçka parkı

Beşiktaş’ın resmen ciğerleri olan Yıldız Parkı ve Maçka parkı, yeşilliği ve dinlenebileceğiniz alanların başında geliyor. Maçka parkı ise Nişantaşı ve Harbiye arasında kalıyor. İki büyük otelin yamacında kalan mekân denize nazır bir yer. Parkın içinde doğal bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı betonlar arasında kalmış gizli yapay bir cennet gibi karşılıyor insanı. Burası da Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alıyor. Burası zamanında Sultan Abdülmecit (1839-1861) tarafından Nigoğos Balyan'a “Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” olarak yaptırılmıştır. Yüksek bir subasman üzerine tek kattan oluşan dikdörtgen planlı köşk, kesme taştan inşa edilmiştir. Ihlamur Kasrı da kahvaltı yapabileceğiniz mekanlar arasında yer alıyor.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren sanat müzesi olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı ve sanat tarihine geçmiş sanatçıların eserlerini sergiliyor.

Feriye Sarayı

Feriye Sarayı

Boğaz manzarasını görebileceğiniz nadide saraylardan bir diğeri de Feriye Sarayı’dır. Günümüzde burada düğün, toplantı gibi organizasyonlar yapılıyor.

Sarıyer

Sarıyer

Evet geldik Avrupa yakasındaki son durağımız Sarıyer’e… Bölge yeşil, deniz ve az katlı yapıları, tarihi yerleri ile adeta gözlerinize sürme çekecek ki bundan hiç bir kuşkunuz olmasın. Sarıyer’in ayrıca midenize hitap edebilecek böreği, muhallebisi ve balığını da söylemezsek üzerimizde hakkı kalır. Sarıyer’de güzel olan herşeyi bulabilirsiniz. Buna havası da dahil…

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi'nde bulunduğu semte adını veren hisardır. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından İstanbul'un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir. Boğazın en dar bölgesi olan Rumeli Hisarı İstanbul’da gezilecek yerler arasında yer alır. Tarih tutkunlarının bu açık hava müzesini mutlaka görmesi gerektiğine inanıyoruz.

Sadberk Hanım Müzesi

Sadberk Hanım Müzesi

Müze, Vehbi Koç Vakfı tarafından, 1980 yılında Sarıyer’de bulunuyor. İstanbul'daki Azeryan yalısında kurulan müze, Ülkemizin ilk özel müzesidir. Müze, Vakfın kurucusu Vehbi Koç'un eşi olan koleksiyoner Sadberk Koç'un adını taşır. Müzenin içinde yer alan çini ve seramik eserlerini mutlaka görmelisiniz.

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu, Sarıyer’de yer alır. Bölgenin akciğeri burasıdır. Boğazın hemen kıyısında yer alan korunun tamamı 50 hektara yakın bir alana yayılmış çevresi yüksek duvarlarla çevrilmiş durumdadır. Buranın muhteşem manzarası, mis gibi havası, doğası ve rengarenk çiçekleri ile özellikle bahar ve yaz aylarında dinlenmek isteyenlerin buluşma noktası burasıdır.

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı İstanbul’un tamamının akciğeri hükmündedir. Çünkü burası İstanbul’un oksijenini sağlayan en yakın ve en büyük ormanlık alandır. Orman, Çatalca Yarımadası'nın en doğu uç bölgesinde yer alır. Belgrad Ormanı’nın içinde eski su kemerleri de bulunur. Endemik bitki türleri arasında bölgenin tüm florasını görebileceğiniz orman, İstanbul’a özgü tüm bitki türünü gözlemleyebileceğiniz mekân burasıdır.

Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi

Zengin bir hat ve resim koleksiyonunu içinde barındıran Sakıp Sabancı Müzesi’nde, geçici sergiler düzenlenmektedir. Müze de birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Tam bir sanat müzesidir. 2002 yılında açılan müze, en eski yerleşim mekanları içinde yer alır.

Rumeli Feneri ve Rumeli Kalesi

Rumeli Feneri ve Rumeli Kalesi

Rumelifeneri Rumeli Kalesi İstanbul Boğazı'nın Rumeli tarafının en kuzeyinde yer alır. Bir balıkçı köyü olan Rumeli Feneri adını da içinde bulunan Feneri'nden alır. Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na geçişin ilk noktası da burasıdır. 19. yüzyıldan bu zamana kadar 30 km uzaklıktan tüm geçiş yapan gemilere yol gösteren fener de burasıdır.

Garipçe Köyü

Garipçe Köyü

Garipçe köyü, Rumelikavağı ve Rumelifeneri'nin arasında yer alan şirin bir köydür. Yöre halkının geçim kaynağı balıkçılık ve hayvancılıktır. Sarıyer'e 10 km uzaklıkta yer alır. Köyün içinde bir bakkal, bir kahve ve üç balıkçı restoranı bulunuyor. Burada taze balıkların enfes tadına varabilirsiniz. Üstelik, harika doğası ve manzarası eşliğinde.

Sait Halim Paşa Yalısı

Sait Halim Paşa Yalısı

Yalı, İstanbul'un Yeniköy semtindedir. Rıhtımında sizi karşılayan iki arslan heykeli yalıya ismini vermiştir. Yapı klasik tarzda inşa edilmiştir. Manzarasına doyulmayan,  Sait Halim Paşa Yalısı’nı günümüzde toplantı ve düğünler için kullanılmaktadır.

Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu’da Sarıyer ilçesinde yer alır. Burası, Kemerburgaz- Bahçeköy yolu üzerinde, ağaç ve odunsu bitkilerin sergilendiği geniş bir yeşillik alandır. Mutlaka görülmesi gerekenler listesine burayı da ekliyoruz…

Kilyos

Kilyos

Kilyos, Karadeniz kıyısında, Sarıyer’in en güzel bölgesinde yer alır. İstanbul’da gezip görebileceğiniz en güzel alanlar arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında deniz tutkunlarının akınına uğrayan Kilyos’a da uğramanızı öneriyoruz.

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Müze de her döneme ait klasik arabaları görmeniz mümkün. Müzenin hemen yanında ise 1950'li yılı tarzında bir restoran bulunur.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Baltalimanı Japon Bahçesi

Baltalimanı Japon Bahçesi, Sarıyer ilçesindeki son durağımızdır. Bahçe, Japon bahçe sanatlarından esinlenerek oluşturulmuştur. İstanbul’un Sarıyer ilçesinde gezebileceğiniz en sakin ve mükemmel yer burasıdır.

Üsküdar

Üsküdar

Artık Anadolu yakasına geçtik. Durağımız Üsküdar. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı camileri, sahil boyunca mükemmel manzarasına doyamayacağınızı biliyoruz.

Kız Kulesi

Kız Kulesi

Üsküdar denilince hemen Kız Kulesi’nin o eşsiz manzarası hafızanızda canlanıverir. Burası da İstanbul’un simgeleri arasındadır. Muhteşem boğaz manzarasını Avrupa yakasındaki saydığımız yerlerden bir de Anadolu yakasından görmek istersiniz diye düşünüyoruz. Kuz Kulesi MÖ 500 yılında yaptırılmıştır. Rivayete göre, burası önceden kıyının bir parçasıymış, ancak zamanla burası bulunduğu yerden koparak bir adacığa dönüşerek şimdiki halini almış. Diğer taraftan, Kız Kulesi’nde, yer alan restoran da sevdiklerinizle birlikte enfes yemeklerin tadına varabilirsiniz…

Çamlıca Tepesi

Çamlıca Tepesi

İstanbul’un tüm manzarasını adeta kuşbakışı görebileceğiniz en güzel nokta Çamlıca Tepesi’dir. Buradan tüm İstanbul adeta ayaklarınızın altında gibi hissedeceksiniz. Ayrıca tepede yapılan dünyanın en büyük Çamlıca Camii’ni de gezip görme imkânı bulmuş olacaksınız.

Fethipaşa Korusu

Fethipaşa Korusu

Koru, Üsküdar’ın hemen Paşalimanı mevkiinde denize nazır yerde bulunur. Kuzguncuk ile Sultantepe mahalleleri arasında yer alan bu harika koru adını, Osmanlı vezirlerinden Fethi Ahmet Paşa'dan almıştır.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Saray, Üsküdar’ın Beylerbeyi semtinde bulunuyor. Burayı Sultan Abdülaziz 1861-1865 yıllarında ünlü mimar Sarkis Balyan'a yaptırtmıştır. Zamanında bu saray Osmanlı sultanlarının dinlenme yeri yabancı devlet adamları için de konukevi olarak kullanılmıştır. Saray günümüzde ziyaretçilere açıktır.

Mihrimah Sultan Camii Külliyesi

Mihrimah Sultan Camii Külliyesi

Üsküdar’da gezilecek tarihi yerlerden biri diğeri de Mihrimah Sultan Camii ve Külliyesi’dir. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı adına Mimar Sinan’a yaptırılan Mihrimah Sultan Camii ve Külliyesi, Üsküdar’da Osmanlı eserleri arasındaki görülebilecek en nadide eserler arasında yer almaktadır. Mutlaka gezip görmelisiniz diye düşünüyoruz.

Hababam Sınıfı Müzesi

Hababam Sınıfı Müzesi

Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri, yediden yetmişe herkesin hayranı olduğu Hababam Sınıfı’nın çekimlerinde kullanılan yeri görmek ister misin? Günümüzde öğretmen evi olarak da kullanılan Hababam Sınıfı Müzesi, filmin atmosferini solumak isteyenler için mükemmel bir durak.

Çinili Camii / Orta Valide Camii / Mahpeyker Kösem Valide Sultan Cami

Çinili Camii

Aslında bu camiinin üç ismi var. 1. Çinili Camii, 2. Orta Valide Camii, 3. Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii siz hangisini uygun görüyorsanız onu kullanın. I. Ahmet'in eşi olan Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı çiniciliği ile ilgilenenlerin özellikle içindeki çinileri görmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Surp Garabet Ermeni Kilisesi

Surp Garabet Ermeni Kilisesi

Surp Garabet Kilisesi Üsküdar’da bulunuyor. Kilise bir Ermeni kilisesidir. 1593'ten önce inşa edilen kilise 1617 ve 1727 tarihlerinde yenilenmiş daha sonra sırasıyla, 1844, 1887, 1888'de çıkan yangın ve felaketlerde tekrar yapılmıştır. En son 2006 yılında restore edilerek ziyarete ve Ermeni vatandaşları için ibadete açılmıştır.

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Her çocuk bir dünyadır. Her dünyanın da kendine ait masmavi bir gökyüzü vardır elbet. Kendi gökyüzünde uçurtma uçurmak isteyen çocukların hayali de olsa özgürce rengarenk uçurtmalarını uçurabilecekleri bir müze olan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ni özellikle çocuklu ailelerin ziyaret etmesini öneriyoruz. Bu deneyimi çocuklarınızın unutmayacağını düşünüyoruz.

Kuzguncuk

Kuzguncuk evleri

İstanbul Boğazı’nın Üsküdar tarafının sahili boyunca uzanan ve eski tarihi rengarenk ahşap evlerle sıralı olan Kuzguncuk’u gezmemek olmaz. Burası son durağımızdı. Şimdi Kadıköy ilçesine uğrayalım.

Kadıköy

Kadıköy

Kadıköy İstanbul’un Anadolu yakasında en çok bilinen ilçeleri arasında yer alır. Hatta Şükrü Saraçoğlu stadı Kadıköy’de bulunduğu için adını dünya biliyor desek realist bir tespitte bulunmuş oluruz. Gerek gece hayatı gerekse doğası ve eski mimari yapısını görmeye hazırsanız ilk başta bir Haydarpaşa Garı’na uğrayalım.  

Haydarpaşa Garı

Haydarpaşa Garı

Şimdilerde tadilatta olan Haydarpaşa Garı, şimdi Kadıköy’e vapurla gelenleri karşılıyor… Haydarpaşa garı Alman mimarlar ve İtalyan işçiler tarafından yapılmıştır. Kadıköy’ün en eski mimarisini burada görebilirsiniz. Gar’ın “dili olsa da konuşsa” deseniz kim bilir size ne ayrılık ne de kavuşma hikayeleri anlatacaktır… Evet Kadıköy’de ilk buraya uğrayıp birkaç fotoğraf çekebilirsiniz.

Boğa Heykeli

Boğa Heykeli

Kadıköy’üm tam ortası, Boğa Heykeli. Herkes burada buluşur, Kadıköy’de tüm yollar Boğa Heykeli’ne çıkar. Yolunuzun buraya çıkacağını peşin peşin söyleyelim. Siz fotoğrafınızı en güzel hangi açıdan çekeceksiniz onu düşünün.

Süreyya Operası

Süreyya Operası

Opera binası 1924 yılında milletvekili Süreyya İlmen tarafından yaptırılmış. Kadıköy’de kültür sanat tutkunlarının uğrak yerine de mutlaka uğramalısınız.

Moda Sahili

Moda Sahili

İstanbul’da gezilecek doğal yerlerden biri de Moda Sahili. Caddebostan’a kadar ilerleyen bu sahil, inanılmaz manzaraları, keyifli sohbetleri ve mutlu insanlarıyla ünlü.

Caddebostan Sahili

Caddebostan Sahili

Moda sahilinin bittiği yerde Caddebostan sahili başlar… Caddebostan sahilinin mavi ve yeşilin tonlarının her ikisini bir arada görebilirsiniz.

Kalamış Parkı

Kalamış Parkı

Kadıköy’de gidilecek en doğal yer burası. İyot kokulu bir atmosfer eşliğinde, ağaç gölgeleri altında dinlenip serinlemek isterseniz en güzel mekân burası.

Barış Manço Müzesi

Barış Manço Müzesi

Moda Sahili’ne gitmişken Caferağa Mahallesi’nde usta sanatçımız ve çocukların Barış abisi rahmetli Barış Manço’nun tanıtıldığı Barış Manço Müzesi’ne mutlaka uğrayabilirsiniz.

İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi’nde bir sürü nostaljik oyuncaklar bulunuyor. Özellikle çocuklu aileler diyoruz ama öyle oyuncaklar var ki 50 yaşında da olsanız inanın siz de çocukluğunuza şöyle bir gidip geleceksiniz hayalen. Mutlaka uğramalısınız.

Diğer Gezi Rotalarımız İçin Linke Tıklayın. 

İstanbul'un İlginç ve Komik Sokak İsimleri

İstanbul'un Kitaplara Konu Olan Gizemli Mahalle ve Sokakları

İstanbul'un En Güzel 5 İlçesi / İstanbul'un Tarihi Turistik Yerleri

 

Gaziantep’in Yöresel Yemek ve Tatlıları / Gaziantep'te Ne Yenir?

Gaziantep Yöresel Tatlı Çeşit ve Tarifleri 

Gaziantep Yöresi Nefis Pide ve Börek Tarifleri 

Karadeniz Yemek ve Tatlıları / Rize'nin Yöresel Lezzetleri

Denizli Yöresel Yemek ve Tatlıları

Diyarbakır Gezi Rehberi 

İstanbul Gezi Rehberi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler? / Gaziantep’te Ne Yenir?

Dadaş Diyarı Erzurum Gezi Rehberi / Erzurum’da Gezilecek Yer ve Mekânlar

Doğu Karadeniz'in Parlayan Yıldızı: Rize’de Gezilecek Yerler

Antik Kentlerin Merkezi Denizli’de Gezilecek Yer ve Mekanlar

İzmir Gezi Rehberi

Bilecik Gezi Rehberi

Ankara Gezi Rehberi

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...