Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Ekim 2021 09:04

İstenmeyen adam gerilimi dolar fiyatını da gerdi

Dolar fiyatı uluslararası piyasalara değer kaybederken yurt içinde yaşanan gelişmelerle hareketli günler yaşıyor. Türk Lirası dün gece yeni bir rekor seviyeye geriledi. Dolar/TL Asya piyasalarında 9,84 ile rekor kırarken, kur haftanın ilk işlem gününde 9,73 seviyesinden değerleniyor.

İstenmeyen adam gerilimi dolar fiyatını da gerdi
dolar,euro,döviz,Türk Lirası,dolar TL

Çin’den gelen haberler genel risk iştahını desteklerken Cuma günü dolar Avrupa’da düşüş yaşayarak özellikle yüksek getiri sağlayan dövizler karşısında zemin kaybetti. Bu hafta doların yaşadığı düşüş, normalde doları destekleme eğilimindeki tahvil getirilerindeki istikrarlı artışa rağmen gerçekleşti.

Ancak doların uluslararası piyasada güç kaybetmesi Türk Lirası’ndaki düşüşün önüne geçemedi. Türk Lirası yurt içinde yaşanan gelişmeler ile yeni bir rekor seviyeye geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizlerde 200 baz puan indirim yapmasının ardından 9,48’e çıkarak rekor kıran dolar/TL, kara paranın aklanması ve terörle mücadelede uluslararası standartlar kuran Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından Türkiye'nin gri listeye alınması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçilere dair açıklamalarının siyasi tansiyonu yükseltmesiyle Asya piyasalarında 9,84’e yükseldi.

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününde 8,73'ten işlem görürken, 11,48 seviyeslerini gören euro/TL ise bu sabah 10,36'dan  değerleniyor. 

IFF BAŞEKONOMİSTİ: TL HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR GEVEZELİK

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, son dönemde Türk lirası hakkında yapılan yorumları "gevezelik" olarak nitelendirerek, "Bazıları dolar/TL'nin sonsuza gidebileceğini söylüyor. Bunların hiçbirini dikkate almayın, hepsi saçmalık. Bu bağlamda, bir panik dolarizasyonu belirtisi yok. 13 haftalık hareketli ortalamada döviz mevduatına akışlar yatay seyrediyor." değerlendirmelerini yaptı.

Brooks, sosyal medya hesabından Türk bankalarının ve şirketlerinin orta ve uzun vadeli borç çevirme oranlarına ilişkin yaptığı grafikli paylaşımda, "Türk lirasındaki son değer kaybı, Türkiye'de finansal istikrar riski hakkında soru işaretlerine yol açtı. Türkiye'nin finansal sektörü ve özel sektörünün, şu anda yaşanandan daha büyük bir şok olan Ağustos 2018'deki ani duruştan başarıyla çıktığını vurgulamak istiyoruz. Türkiye'deki şirketler bunu makul yenileme oranlarıyla atlattı. Şimdi yine yapacaklar" ifadelerini kullandı.

Brooks, Türkiye'de özellikle 2018 ve 2020'de aşırı kredi büyümesinin cari açığı genişletirken, Türk lirasının düşmesine neden olduğu durumların yaşandığını belirterek, "Bu farklı. Piyasalar kayıtsız ve bir uyarı sinyali aldı. Bu bir yeniden fiyatlandırma ve 2018 veya 2020'den çok daha küçük bir şok." görüşünü paylaştı.

KABİNE'NİN GÜNDEMİ DOLAR VE BÜYÜKELÇİLER

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanıyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılacak toplantının öncelikli başlığı, döviz kurunda son dönemde meydana gelen yükseliş olacak. Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın genel bir bilgilendirme gerçekleştirmesi beklenirken, ayrıca önümüzdeki dönemde atılacak adımlarla ilgili de sunum yapması planlanıyor.

BÜYÜKELÇİLERLE İLGİLİ SUNUM

Kabine toplantısının kritik başlıklarından birisi de 10 büyükelçinin Osman Kavala ile ilgili skandal açıklamaları olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili “Gerekli talimatı Dışişleri Bakanı’mıza verdim. 10 büyükelçinin bir an önce ‘istenmeyen adam’ ilan edilmelerini halledeceksiniz dedim” ifadelerini kullanmıştı. Toplantıda, Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin önümüzdeki dönemde uluslararası alanda atabileceği adımlarla ilgili bir sunum yapması bekleniyor.

 

POWELL: FAİZ ARTIRMAK İÇİN HENÜZ ERKEN

Öte yandan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell da Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını yakında azaltmaya başlaması gerektiğini, ancak faiz arttırmak için henüz erken olduğunu söyledi. Powell, buna gerekçe olarak istihdamın hala düşük olmasını ve yüksek enflasyonun önümüzdeki yıl düşme ihtimalini gösterdi.

“DOLAR ZİRVEDEN AŞAĞI GELECEK”

DoubLine Capital Başkanı Jeffrey Gundlach, ABD Doları'nın önde gelen para birimleri karşısındaki değerinin tepe noktasını gördüğünü ve ABD Doları'nın buradan aşağı geleceğini savundu.

CNBC'ye yaptığı açıklamada, ABD'de enflasyonun yılın geri kalanında da  yükselmesini ve 2022'de yüzde 4'ün üzerinde kalmasını betlediğini de  ifade eden Gundlach, enflasyonun 2021'i yüzde 5 seviyesinde bitirmesini beklediğini vurguladı.

Gundlach, "Enflasyonun 2022'De yüzde 4'ün altına geleceğini düşünmüyorum" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...