Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Ekim 2021 10:53

Kahve ithalatında gümrük vergisi düşürüldü

Bazı gümrük vergilerinde değişiklik yapılan Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre kahve ithalatının gümrük vergisi bazı ülkeler için indirildi.

Kahve ithalatında gümrük vergisi düşürüldü
kahve,,gümrük vergisi,

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ithalat rejimi kararından değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararına göre, kahve ithalatında gümrük vergileri yeniden belirlendi.

Kahve ithalatının gümrük vergisi AB için yüzde 19.5'ten yüzde 15'e, indirilirken, Gürcistan, Bosna Hersek, Güney Kore, Malezya için sıfırlandı. Kahve ithalatının gümrük vergisi; Singapur için yüzde 19.5'ten yüzde 4.8'e, Venezuela için yüzde 6.5'ten sıfıra, D-8 ülkeleri için yüzde 19.5'ten yüzde 10'a diğer ülkeler için de yüzde 19.5'ten yüzde 17'ye indirildi. Listede AB sütunundan çıkarılan İsviçre ve Lihtenştayn için bu gümrük vergisi yüzde 11 olarak uygulanacak.

Tarım ürünlerinden elde edilen etil alkolün AB'den ithal edilenlerinin gümrük vergisi sıfırdan yüzde 50'ye çıkarılırken, bu oran Güney Kore, Malezya, Singapur, D-8 ülkeleri ve diğer ülkelerden yapılan bu kapsamdaki ithalat için yüzde 70, Gürcistan, Bosna Hersek ve Kosava için sıfır, Venezuela için ise yüzde 35 olarak belirlendi. Norveç ve İzlanda'dan yapılan ithalata da AB ile aynı oran uygulanacak.

Aynı kararla, ithalat rejimi kararının (II) ve (III) sayılı tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergilerini belirleyen listelerinin dip notlarında da değişiklikler yapıldı.

KAHVEYE YÜZDE YÜZ ZAM

Başta Brezilya olmak üzere dünyanın önde gelen kahve üreticisi ülkelerde yaşanan don ve olumsuz iklim koşulları kahve fiyatlarını etkiledi. Bu durum aynı zamanda kahve çekirdeğinin ithalat maliyetini artırmıştı. Kahve fiyatlarındaki artış hem kahve satıcılarına hem de vatandaşların cebine yansırken, ağustos ayında 50 liraya satılan kahvenin kilosu iki katına çıkarak 100 liraya yükselmişti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...