Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ekim 2021 15:37

Kahve lüks tüketim ürünü olmaya doğru ilerliyor

Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da kahve ağaçlarının kuraklık ve dondan zarar görmesi nedeniyle üretimi azalan kahvenin fiyatı 2 ay içinde 100 liraya çıktı. İşletmeciler, sorunun devam etmesi durumunda kahve krizinin yaşanabileceğini belirtti.

Kahve lüks tüketim ürünü olmaya doğru ilerliyor
kahve,

Tüm dünya kuraklıkla mücadele ederken, iklim şartlarındaki olumsuzluk kahve üretimini de vurdu. Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya'da yüz binlerce kahve ağacı, iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve don nedeniyle zarar gördü. Bir ton kahvenin fiyatı geçen sene 30 bin lirayken, bu sene 60 bin liraya yaklaştı. Kilosu ağustos ayında 60 lira olan kahvenin bugünkü fiyatı 100 liraya yaklaştı. 100 gramlık paketlerde satılan Türk kahvesi ise son bir yıl içinde 6 liradan 10 liraya yükseldi.

"2022 İKİNCİ ÇEYREĞİNE KADAR SÜRECEK"

Yaklaşık 40 yıldır Diyarbakır'da kahve sektöründe hizmet verdiğini belirten Halil Yalaz, yeni mahsulün fazla olmaması halinde kahve krizinin yaşanabileceğini söyledi. Yalaz, "Geçtiğimiz ocak ayı itibarıyla kahve fiyatları raflarda yüzde 50 ortalamasıyla fiyat geçişleri gördü. Bu fiyat artışları 2022'nin ikinci çeyreğine kadar da devam edecek gibi görünüyor. Böyle devam ederse kahve lüks tüketim ürünü olacak. Sorun tamamen kahvenin anavatanından kaynaklı bir durum olduğu için gözümüz iklim koşullarının düzelmesi ve yeni mahsulün fazla gelmesinde. Bu süreçte bazı işletmeler kahve stoklamaya başladı ama uzun vadede kahve saklamak kahvenin bayatlamasına ve sağlık açısından zararlı durumların oluşmasına sebep olur" dedi.

KAHVE İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre kahve ithalatının gümrük vergisi AB için yüzde 19.5'ten yüzde 15'e, indirilirken, Gürcistan, Bosna Hersek, Güney Kore, Malezya için sıfırlandı. Kahve ithalatının gümrük vergisi; Singapur için yüzde 19.5'ten yüzde 4.8'e, Venezuela için yüzde 6.5'ten sıfıra, D-8 ülkeleri için yüzde 19.5'ten yüzde 10'a diğer ülkeler için de yüzde 19.5'ten yüzde 17'ye indirildi. Listede AB sütunundan çıkarılan İsviçre ve Lihtenştayn için bu gümrük vergisi yüzde 11 olarak uygulanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...