Tgrt Haber
07 Kasım 2019 18:31

Kaktüs Türleri / Kaktüs Yetiştirme ve Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

Evde, ofiste, mutfakta hatta doğal mekanlarda büyüyebilen kaktüs çiçeğini, her alanda süsleme için kullanabilirsiniz. Bakımının oldukça kolay ve zahmetsiz olması kaktüs bitkisinin sıklıkla tercih edilmesine neden oluyor. Evinde kaktüs bakmak isteyenlerin aklında “Kaktüs ne zaman çiçek açar? Kaktüsün çiçek açması için ne yapmalı? Kaktüs kaç günde bir nasıl sulanır? Kaktüs çürümesi, Kaktüs yetiştirmenin püf noktaları” soruları belirdi.

Kaktüs Türleri / Kaktüs Yetiştirme ve Kaktüs Bakımı Püf Noktaları
Kaktüs ne zaman çiçek açar,Kaktüsün çiçek açması için ne yapmalı,Kaktüs kaç günde bir nasıl sulanır,Kaktüs çürümesi,kaktüs,kaktüs bakımı

Kaktüs çiçeği aslında doğada çöl ortamında susuzluğa dayanabilen bir bitki türüdür. Kolay bakımları ve estetik yapıları bilinen kaktüsler için gerekli ortam hazırladığında sürece çok uzun süre canlı kalabilirler. Günümüzde bilinen 150 cins kaktüs çeşidi bulunur. Genelde kuru ve sıcak bölgelerde yetişen kaktüslerin arasından evde bakmayaen uygun olanları dikenli ve dikensiz olmak üzere iki grub ayrılan sukulentlerdir. 
Kaktüs Türleri / Kaktüs Yetiştirme ve Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

KAKTÜS İÇİN HANGİ TOPRAK ÇEŞİDİ KULLANILMALIDIR? 

Çöl bitkisi olarak bilinen kaktüsler suyu sevmezler. Çoğu ev bitkisinden farklı olarak, kaktüs, suyu uzun bir süre gövdesinde depolayabilir. Hayatta kalmak için minimum miktarda suya ihtiyacı vardır. Bu sebeple torf karışımı su depolayan toprak çeşitlerinde kaktüs yetiştirmeye çalışıldığında kaktüs bitkisi kısa süre içinde çürümeye başlar. Kaktüsler için perliti bol kalın ve ince kum karışımı toprakta daha verimli ve uzun yaşarlar. Bu toprak çeşidi kaktüsün köklerinin rahat etmesini sağladığı gibi suyun da hızlı bir şekilde süzülmesini sağlarlar. 

 

KAKTÜS GÜBRELEME NASIL YAPILIR?

Tüm bitkiler gibi kaktüsler de vitamine ihtiyaç duyarlar. Bunun için özel olarak hazırlanan kaktüs vitaminlerini kullanılarak kaktüs bakımı daha da iyi hale getirilebilir. Bu şekilde kaktüsün daha canlı kalmasını sağlanabilir. Özellikle nisan ve mayıs aylarında verilmesi gereken vitamin kaktüs bakımı için olmazsa olmazdır. Bitkinin ömrünü uzatır, dayanıklılığını artırır. Kaktüsler sonbahar ve kış aylarında uyku döneminde olurlar. Eğer kaktüs bakımı sırasında vitamin takviyesi yapılacaksa bu uyku dönemlerine denk gelmemesine dikkat edilmelidir.  
Kaktüs Türleri / Kaktüs Yetiştirme ve Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

KAKTÜS NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Evlere estetik bir görünüm katan kaktüs bitkisinin rengârenk çiçek açar. Hatta kimi botanik bilimcilere göre 40 çeşit çiçek açan kaktüslerin çiçek açma dönemi vardır. Kaktüs bakımı doğru şekilde yapıldığında kaktüs çiçeği çıkar. Çiçekleri genellikle boru, huni veya çan şeklinde olan kaktüsler yavru olduğu dönemde çiçek açmaz. Yetişkin dönemine eriştiğinde çiçek açmaya başlarlar. Kaktüsün çiçek açması için biraz sabırla ve özverili bir şekilde kaktüs bakımı yapılmalı ve kaktüsün bir canlı oldupunu unutmadan ihmal edilmeden ilgilenilmelidir. 

KAKTÜS BAKIMI NASIL OLUR?

Kaktüs her tarafı dikenli bir bitki türüdür. Ne çok fazla bakım ister, ne de su… Bu sebeple bitkiler içerisinde yetiştirmesi en kolay bitkidir. 
Kaktüs Türleri / Kaktüs Yetiştirme ve Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

KAKTÜS BİTKİSİ ORTAM ISISI NASIL OLMALIDIR?

Bir çöl bitkisi olan kaktüs ısıya karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bu nedenle kaktüsü evinizde bakıyorsanız, evin güneş alan kısımlarında tutmanız gerekir. Diğer taraftan, kaktüs soğuk havalara karşı da oldukça dayanıklı bir bitkidir. Hava soğudu, güneş görmüyor düşüncesi ile ortamın ısısını arttırmanıza hiç gerek yoktur. Fakat gelişimini yani çiçek açmasını istiyorsanız mutlaka güneş görmesini sağlamalısınız

KAKTÜS BİTKİSİ SULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Suya ihtiyaç çok fazla duymayan kaktüse su verme işlemini toprağına bakarak tamamlayabilirsiniz. Şayet toprak çok kurumuşsa sulamanız bitkinin yararına olacaktır. Bunun için bitkinin haftada bir bol su verilmesi faydalı olacaktır. Bu arada saksının altında bulunan tabak kısmına biriken suyun boşaltılması önemli bir ayrıntıdır. 
Kaktüs Türleri / Kaktüs Yetiştirme ve Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

 

KAKTÜSÜN ÇOĞALTILMASI NASIL OLMALIDIR?

Kaktüsün çoğaltılması kökten ayırma yöntemi ile yapılır. Yani kaktüsü saksısından çıkardıktan sonra diğer saksının içerisine koymanız gerekir. Kökünden ayırmış olduğunuz bitkinin diğer saksıya uyumu hızlı olacak ve büyümeye başlayacaktır. Bu işlemi yazın yapmanız doğru olacaktır. Çünkü kışın bu bitki dinlenmeye çeker kendisini. 

 

KAKTÜS BİTKİSİ BAKIMI PÜF NOKTALARI

  • Saksıya dikilen kaktüse 1, 2 gün boyunca su vermemelisiniz. Su verildiği zaman köklerin ıslak kalınca çürümesine neden olursunuz. 
  • Kaktüs köklerinin ıslak kalıp çürümemesi için toprağın nemli olması yeterlidir.
  • Kaktüsün güneş gören ve hava alabilen bir konumda olmasına dikkat gösterin. 
  • Çok fazla güneşte bırakılmamalıdır. Arada bir güneş alan yerde tutulması bitkinin sağlıklı büyümesini sağlayacaktır. 
  • Kaktüs toprağının kumlu olmasına, ya da özel kaktüs toprağından kullanabilirsiniz. Toprağın içerisine ponza taşı karıştırabilirseniz çok verimli ve sağlıklı bir büyüme elde edersiniz. 
  • Kaktüs türlerinin birçoğu güneşe ihtiyaç duyarlar. Fakat genç kaktüsleri yarı güneşli bir yerde tutmak ve daha sonra güneşe çıkarmak en doğru seçenektir. Genç kaktüslerin yaz ayında sürekli güneş altında kalması yanmasına sebebiyet verebilir. 
  • Toprak ihtiyacı en az olan bitki türlerinden kaktüsün çoğaltılma işlemi yapılırken bahar ayları en uygun zamanlardır. Taşıma işlemi yapılırken kırılgan köklerini kırmamaya özen göstermelisiniz. 
  • İlkbaharda haftada bir sulanması gerekir. Bu su bir nevi can suyu gibi büyümesini sağlayacaktır. Sulama işlemini sabah erken ya da akşam geç saatlerde yapabilirsiniz. Sula¬ma işlemini mümkünse üstten değil, alttan yapmalısınız. Kaktüsün saksının orta kısmında su birikmeden sulanması gerekmektedir. Ve alt tabağında biriken suyun mutlaka dökülmesi gerekmektedir. Su olarak musluk suyu klorlu olduğundan kaktüsün büyümesine mani olabilir. 
  • Tozlanmış kaktüsler verimli ve sağlıklı gelişim göstermezler. Şayet bitkiniz tozlandı ise mutlaka o tozlardan arındırmalısınız. 
 
Kaktüs Türleri / Kaktüs Yetiştirme ve Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

 

KAKTÜS BAKIMINDA DİKKAT!

Kaktüs bakımı yaparken yılda 1 kez vitamin desteği verin. Işık miktarı yetersiz gelirse büyümenin biçimsiz olabileceğini göz önünde bulundurun. Bu arada kaktüsünüzle ilgili işlemleri yaparken elinize kalın bir eldiven giymeyi ihmal etmeyin.

 

KAKTÜS YAPRAĞI SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALI MI? 

Fransa ve Viyana devlet üniversitelerinde yapılan bir araştırmada kaktüsün yapraklarının dikkatli bir şekilde tüketildiğinde birçok hastalığa çare olduğu bildirilmiştir. Araştırmanın doğruluğunu teyit edememiş olsak da yapılan açıklama da kaktüsün faydaları:
  • Mide ve bağırsakta oluşan iltihabı giderici bir özelliği vardır. 
  • Beyin hücrelerini onaran ve yenileyen maddeler barındırmaktadır.
  • Metabolizmayı hızlandıran bir bitkidir. 
  • Kanserin vücuda yayılmasını önleyecek kadar etkili mineraller taşımaktadır.
  • Kan şekerini düzenler, diyabetten korur. 
  • Kolesterol seviyesini dengelediği, kalp hastalıkları riskini azaltır.
     
Kaktüs Türleri / Kaktüs Yetiştirme ve Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

KAKTÜS RASYASYON EMER Mİ?

Kaktüs bitkisinin radyasyon emdiği ve bu nedenle ofis ortamlarında sıkça bulunması gerektiğini çoğumuz duymuşuzdur. Fakat bu konu ile ilgili bilimsel hiçbir çalışma olmamıştır. Radyasyonu daha çok su emer, kaktüs de suyu barındıran bir bitkidir. Bu durumdan dolayı böyle bir ilişki kurulmuş olabilir diye düşünüyoruz. Ancak kaktüsün ofis içerisinde bilgisayarın yanına yakın bir yerde durması sadece estetik açıdan masanın şık durmasını sağlayabileceğini söyleyebiliriz. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...