Tgrt Haber
15 Nisan 2021 13:33

Kalp Hastalığında Bel ve Kalça Oranı Önemli

Sağlık Bakanlığı'na göre ülkemizde 2 milyon koroner kalp hastası bulunuyor. Bu sayıdan yılda 130 bin kişi ise maalesef hayatını kaybediyor. Kalp hastalıklarına neden olan sigara, alkol, yüksek tansiyon ve bilinçsiz beslenme bu hastalığın en yakın dostları... Bu haberimizde: "Kalp hastalığında bel ve kalça oranı neden önemli" bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız...

Kalp Hastalığında Bel ve Kalça Oranı Önemli
Kalp Hastalığında Bel ve Kalça Oranı Önemli,kalp hastalığı sebepleri,Kalp krizi sebepleri,Kalçaya göre bel kalınlığı

Kalçaya göre artan bel kalınlığı kalp krizi riskini arttırıyor. Buna göre erkeklerde bel çevresi genişliği 94, kadınlarda 80 cm’den genişse her an kalp krizi riskiyle karşı karşıyalar demektir.

Erkeklerde 102, kadınlar 88 cm bel genişliği riski biraz daha arttırmakta. Obezite ile kalp hastalıkları arasında olan ilişki, yağın vücutta dağılımıyla alakalıdır. Bu yağ göbekte toplandığında ise tehlike çok daha fazladır.

İstatistikler göstermekte ki; Türkiye’de koroner kalp hastalıklar 20′li yaşlara kadar inmiştir.

45-47 yaş arasındaki erkeklerde kalp hastalıklarından ölüm Avrupa ülkelerine göre çok daha fazladır.

Kalp Hastalığında Bel ve Kalça Oranı Önemli

Son yıllarda sigara tüketimiyle doğru orantılı olarak kadınlarda da kalp hastalıkları artmıştır. Sigara bırakıldığında risk ortadan kalkmaya başlar. Sigarayı bırakan birinin bir yıl içinde kalp hastalığına yakalanma olasılığı %50 azalmaktadır. 10 yıl sonrasında da hiç sigara içmemişlerle aynı orana geliyor. Sigarayla birlikte, kilo alımının da artması, kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkması demek.

Buna göre, 

  • Beslenmede doymuş yağ oranı büyük oranda azaltılmalıdır.
  • Doymuş yağ oranı azaltılırken tekli veya çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranı artırılmalıdır.
  • Besinlerden alınan kolesterole dikkat edilmelidir.
  • Posa içeren yiyecekler, meyve-sebze tüketimine önem verilmelidir.
  • Üç beyaz denilen şeker, tuz ve un alt düzeylerde tüketilmeli.
  • Koroner kalp ve damar hastalıkları belirtileri içinde en önemlisi; göğüste sıkışma ve baskı hissi, kola, boyuna veya çeneye doğru yayılan ağrıdır. Diğer taraftan, nefes darlığı çeken, çabuk yorulan, soğuk terleme ve çarpıntı şikayeti olan kişilerin mutlaka bir hastaneye gidip kontrol olması gerekmektedir.  

Sağlıkla kalın…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...