Tgrt Haber
12 Ağustos 2020 14:23 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 19:10

Kan grubu nasıl belirlenir? Kan grupları özellikleri nelerdir

Kan grupları alyuvar dediğimiz kırmızı kan hücrelerinin üzerinde bulunan protein çeşitlerine göre belirlenir. Alyuvarların üzerinde bulunan bu proteinlere antijen denir. Örneğin bir alyuvar üzerinde A antijeni varsa A grubuna ait kan grubu, B antijeni varsa B kan grubu ortaya çıkar. Kanın sıvı kısmında (plazmasında) glikoproteinlerin molekülleri olan antikorkar bulunur. A kan grubu olan birinin kanının plazmasında B antijeni, B kan grubu olan birinin plazmasında A antijeni, 0 kan grubu olan birinin kanının plazmasında hem A hem de B antikorları bulunur. AB kan grubu olan birinin kanının plazmasında ise antikor yoktur.

Kan grubu nasıl belirlenir? Kan grupları özellikleri nelerdir
Kan grubu nasıl belirlenir? Kan grupları özellikleri nelerdir

Kan grupları alyuvar dediğimiz kırmızı kan hücrelerinin üzerinde bulunan protein çeşitlerine göre belirlenir. Alyuvarların üzerinde bulunan bu proteinlere antijen denir.  Örneğin bir alyuvar üzerinde A antijeni varsa A grubuna ait kan grubu, B antijeni varsa B kan grubu ortaya çıkar. Kanın sıvı kısmında (plazmasında) glikoproteinlerin molekülleri olan antikorkar bulunur. A kan grubu olan birinin kanının plazmasında B antijeni, B kan grubu olan birinin plazmasında A antijeni, 0 kan grubu olan birinin kanının plazmasında hem A hem de B antikorları bulunur. AB kan grubu olan birinin kanının plazmasında ise antikor yoktur.

Aslında farklı kan grupları arasında kan alışverişi mümkündür fakat en sağlıklı olan kendi kan grubu ile kan alışverişi yapmaktır. Fark bazı kanı kanın çökelmesi ne neden olabilir bu da damarları zaten büzüşmüş olan kişinin damar tıkanıklığı problemi yaşamasına neden olabilir. Bu durum da hayati risk taşımaktadır

Kırmız kan hücrelerinin üst kısmında Rhesus yani Rh antijeni vardır. Kan gruplarının negatif ve pozitif olmasını RhD antijeni belirler. Eğer kırmızı kan hücrelerinin üzerinde D antijeni varsa pozitif (+), yoksa negatif (-) ile gösterilerek belirlenir.

Hangi kan grubu hangisine kan verebilir?
0 Rh Pozitif kan grubu kimlere kan verebilir?
Tüm Rh pozitif (+) olan kan gruplarına kan verebilir.
0 Rh Negatif kan grubu kimlere kan verebilir?
Tüm Rh pozitif (+) ve negatif (-) kan gruplarına verebilir.
A Rh Pozitif kan grubu kimlere kan verebilir?
A Rh pozitif (+) ve AB Rh pozitif (+) kan gruplarına verebilir.
A Rh Negatif kan grubu kimlere kan verebilir?
A Rh+ ve A Rh- ve AB Rh+ ve AB Rh- kan gruplarına verebilir.
B Rh Pozirtif kan grubu kimlere kan verebilir?
B Rh+ ve AB Rh+ kan gruplarına verebilir.
B Rh Negatif kan grubu kimlere kan verebilir?
B Rh+ ve B Rh- ve AB Rh+ ve AB Rh- kan gruplarına verebilir.
AB Rh Pozitif kan grubu kimlere kan verebilir?
Sadece AB Rh+ kan grubuna verebilir.
AB Rh Negatif kan grubu kimlere kan verebilir?
AB Rh- ve AB Rh+ gruplarına verebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...