Tgrt Haber
11 Eylül 2019 09:35

Kara lahana faydaları ve zararları nelerdir, kara lahana tüketenler

Lahana; brokoli, karnabahar, yeşil lahana ve Brüksel lahanası gibi lahana ailesinden gelen bir sebzedir. Hem A hem de C vitamini ve mineral potasyum bakımından zengindir ve aynı zamanda iyi bir kalsiyum, demir ve folat kaynağıdır.

Kara lahana faydaları ve zararları nelerdir, kara lahana tüketenler
Kara lahana faydaları ve zararları nelerdir, kara lahana tüketenler,

Lahana; brokoli, karnabahar, yeşil lahana ve Brüksel lahanası gibi lahana ailesinden gelen bir sebzedir. Hem A hem de C vitamini ve mineral potasyum bakımından zengindir ve aynı zamanda iyi bir kalsiyum, demir ve folat kaynağıdır.

Kara lahana satın aldıktan sonra, yıkanmamış olarak, plastik bir torba içinde ve buzdolabının sebze lik kısmında bir haftaya kadar taze tutabilirsiniz.

Kara lahanayı hazırlamak için tüm kirini temizleyerek başlayın ve iyice kurulayın. Özellikle orta damarı çıkarın çünkü çiğnemek zordur.

Bir bardak çiğ lahana yaklaşık 67 gram gelir ve besin değerleri aşağıdaki gibidir;

  • A Vitamini: DV'nin%206'sı (beta-karoten)
  • K Vitamini: DV'nin%684'ü
  • C Vitamini: DV'nin%134'ü
  • B6 Vitamini: DV'nin%9'u
  • Manganez: DV'nin%26'sı
  • Kalsiyum: DV%9
  • Bakır: DV'nin%10'u
  • Potasyum: DV'nin%9'u
  • Magnezyum: DV'nin%6'sı
  • Ayrıca, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), demir ve fosfor için %3 veya daha fazla DV içerir.

Kara lahana faydaları ve zararları nelerdir, kara lahana tüketenler

Bu, toplam 33 kalori, 6 gram karbonhidrat ve 3 gram proteine denk geliyor.

Lahana çok az yağ içerir ancak içindeki yağın büyük bir kısmı alfa linolenik asit adı verilen bir omega-3 yağ asididir.

İnanılmaz derecede düşük kalorili içeriği göz önüne alındığında, lahana en besleyici gıda maddeleri arasındadır. Daha fazla lahana yemek, diyetinizin toplam besin içeriğini önemli ölçüde artırmak için harika bir yoldur.

Kara lahana faydaları kara lahana tüketenler

  • Lahana, besin çok yüksek besin değerlerine sahip olduğundan bu onu, gezegendeki en besleyici gıdalardan biri haline getirir.
  • Lahananın içeriğinde quercetin ve kaempferol de dahil olmak üzere sağlık üzerinde çok sayıda faydalı etkiye sahip birçok güçlü antioksidan bulunur.
  • Oksidatif hasarın, yaşlanma ve kanser dahil birçok hastalığın önde gelen itici güçleri arasındadır.
  • Kalp krizi, kan basıncı düşürücü, iltihap önleyici, anti-viral, anti-depresan ve kanser önleyici etkileri vardır
  • Lahana, vücutta pek çok önemli rolü olan bir antioksidan olan C vitamini açısından oldukça yüksektir. Bir bardak çiğ lahana aslında bir portakaldan daha fazla C vitamini içerir. Bu da; örneğin, vücutta en bol bulunan yapısal protein olan kollajenin sentezi için gereklidir.
  • Lahana, safra asitlerini bağlayan ve vücuttaki kolesterol seviyelerini düşüren maddeler içerir. Buğulanmış lahana özellikle bu konuda daha etkilidir.
  • Kalp hastalığı riskini azaltabilecek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Lahana, dünyanın en iyi K vitamini kaynaklarından biridir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan önemli bir besindir. Tek bir lahana bardağı K vitamini için 7 kez BKA içerir.
  • Lahanada sayısız, kanserle mücadele maddesi bulunur.
  • Lahana, beta-karoten bakımından oldukça yüksektir, bu da vücudun A vitaminine dönüşebileceği bir antioksidandır. Bu nedenle lahana vücudunuzun bu çok önemli vitamin seviyesini arttırmada etkili bir yol olabilir.
  • Lahanada, bazıları genellikle modern diyetlerde bulunmayan birçok önemli mineral bulunur. Bunlar arasında kalsiyum, potasyum ve magnezyum bulunur. Kaldı ki bu kadar vitamini de inşalar günlük yaşamlarında diyet haricinde de vücutlarına çok zor sağlar.
  • lutein ve zeaksantin bakımından oldukça yüksektir; bu, makula dejenerasyonu ve katarakt riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle göz sağlığına da oldukça faydalıdır.
  • Besin yoğunluğu bakımından düşük kalorili bir gıda olan lahana, kilo vermeye ve diyetinize mükemmel bir katkı sağlar.
  • Kara lahana tüketenlerde özellikle meme kanserinin gerileme gösterdiği saptanmıştır.

Kara lahana zararları

Kara lahananın, vücuttaki iyot emilimini azaltması söz konusu olabilir bu yüzden haftada en fazla 3 kez tüketmeniz tavsiye edilir. Eğer daha fazla tüketecekseniz lahanaya iyotlu tuz dökerek tüketin.

Oxalates denilen maddeden çok az içerdiğinden bazı börek rahatsızlıkları, gut ya da romataid rahatsızlıklar ve safra kesesi problemleri olanlara tavsiye edilmez.

Kara lahana nasıl tüketilir?

Salatalarınıza ekleyebilir ve çeşitli tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Popüler bir atıştırmalık olan lahana cipsini hazırlamak için; lahananıza sızma zeytinyağı veya avokado yağı gezdirin, biraz tuz ekleyin ve kuruyana kadar fırında pişirin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...