Tgrt Haber
10 Haziran 2019 17:05

Karahindiba çayı nedir yararları zararları Karahindiba çayı nasıl yapılır nasıl kullanılır

Karahindiba, dünyanın birçok yerinde yetiştirilen çiçekli bitkilerden biridir. Bununla birlikte tıbbi özelliklerinin olması sebebiyle geçmiş uzun yıllardan beri ilaç yapımında karahindiba etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Yüzyıllardır kanser, akne, karaciğer hastalığı ve sindirim bozuklukları dahil olmak üzere sayısız fiziksel rahatsızlığın tedavisinde kullanılmıştır.

Karahindiba çayı nedir yararları zararları Karahindiba çayı nasıl yapılır nasıl kullanılır
karahindiba,,karahindiba çayı,,karahindiba kürü,,karahindiba çayı nasıl yapılır,

Karahindiba, dünyanın birçok yerinde yetiştirilen çiçekli bitkilerden biridir. Bununla birlikte tıbbi özelliklerinin olması sebebiyle geçmiş uzun yıllardan beri ilaç yapımında karahindiba etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Yüzyıllardır kanser, akne, karaciğer hastalığı ve sindirim bozuklukları dahil olmak üzere sayısız fiziksel rahatsızlığın tedavisinde kullanılmıştır.

Karahindibanın faydaları

  1. Safra kesesi taşlarının düşmesinde yardımcıdır. (doktorunuza danışınız)
  2. Safra kesesi taşının oluşumuna engel olur.
  3. Karaciğer hastalıklarında,
  4. Kronik yani hepatit karaciğer iltihaplanmasında ve
  5. Şeker hastalığında destekleyicidir.
  6. Karaciğerin bağışıklık sistemini güçlendirir.
  7. Hazmı kolaylaştırır.
  8. Kanı temizler.
  9. Ödem attırır.
  10. Deri hastalıklarında yardımcıdır.
  11. Gut, romatizma ve uykusuzluğa iyi gelir.
  12. Kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcıdır.
  13. Kolesterolü düşürür.
  14. Tansiyonu düşürmeye yardımcıdır.
  15. Obeziteyle mücadele ederek yağ yakımını etkiler.
  16. Kanserli hücrelerin büyümesini önlemede yüksek potansiyele sahiptir.
  17. Kabızlık tedavisinde kullanılır.
  18. Güneş ışığı, akne ve yaşlanmadan kaynaklı cilt problemlerinin çözümünde ve cildi korumada etkilidir.
  19. İyi bir kalsiyum ve K vitamini kaynağı olduğundan kemiklerin güçlenmesinde yardımcıdır.

Karahindiba çayı nedir yararları zararları nasıl yapılır nasıl kullanılır

  1. Son derece besleyicidir;

Kökten çiçeğe kadar karahindiba, vitamin, mineral ve yüksek lif besleyici bitkilerdir. Karahindiba yeşillikleri pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ve mükemmel bir A, C ve K vitamini kaynağı olarak kullanılabilirler. Ayrıca E vitamini, folat ve az miktarda diğer B vitaminlerini içerir. Dahası, karahindiba yeşillikleri, demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi önemli miktarda mineral sağlar. Karahindiba kökü, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bir bakteri florasının büyümesini ve korunmasını destekleyen bitkilerde bulunan bir tür çözünen lif olan karbonhidrat inulin bakımından zengindir. Karahindiba kökü genellikle kurutulur ve bir çay olarak tüketilir ancak aynı zamanda bütün halinde de yenilebilir.

  1. Güçlü antioksidanlar içerir;

Antioksidanlar, serbest radikallerin vücudunuzdaki olumsuz etkilerini nötrleştirmeye veya önlemeye yardımcı olan moleküllerdir. Serbest radikaller normal metabolizmanın bir ürünüdür ancak çok yıkıcı olabilir. Çok fazla serbest radikal varlığı, hastalığın gelişmesine katkıda bulunur ve yaşlanmayı hızlandırır. Bu nedenle, antioksidanlar vücudunuzu sağlıklı tutmak için esastır. Karahindiba, hücresel hasara ve oksidatif strese karşı güçlü koruma sağladığı bilinen yüksek antioksidan beta-karoten seviyelerini içerir

  1. Enflamasyonla Mücadeleye Yardım Eder

Karahindiba, bitki içindeki polifenoller gibi çeşitli biyoaktif bileşiklerin mevcudiyeti nedeniyle hastalığın neden olduğu iltihabı azaltmada etkilidir. Enflamasyon, vücudunuzun yaralanma veya hastalığa verdiği doğal tepkilerden biridir. Zamanla; aşırı iltihap, vücudunuzun dokularına ve DNA'sına kalıcı hasar verebilir. Karahindiba bileşikleri ile tedavi edilen hücrelerde iltihap belirtilerinin azaldığı belirlenmiştir.

Karahindiba çayı nedir yararları zararları nasıl yapılır nasıl kullanılır

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Karahindiba Kürü

Malzemeler

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı karahindiba bitkisi

Hazırlanışı

Kaynayan 1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı karahindiba bitkisi ilave edin. 5. Dk. Kaynatın. Sıcakken süzün ve sabah kahvaltısından sonra için. İçtikten sonra hiçbir şey tüketmeyiniz.

Karahindiba bitkisini ne kadar tüketmeliyiz?

Karahindiba yaprakları, sapları ve çiçekleri genellikle doğal hallerinde tüketilir ve pişmiş veya çiğ olarak yenilebilir. Kök genellikle kurutulur, öğütülür ve çay veya kahve yerine kullanılır.

Karahindiba ayrıca kapsüller, özler ve tentürler gibi ek formlarda da bulunur.

Şu anda, karahindiba ek olarak çok az insan araştırması yapıldığından, net bir dozaj rehberi yoktur.

Karahindiba bitkisini kimler tüketmemeli?

Karahindibayı tansiyon düşüklüğü olanlar, kan şekeri düşüklüğü olanlar tüketmeden çnce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...