26˚
İstanbul
26˚
hafif yağmur
Nem %61
Rüzgar 4.68 /s
Cumartesi
26˚/19˚
Pazar
28˚/19˚
Pazartesi
27˚/20˚
Salı
27˚/20˚
27 Mayıs 2022 Cuma
2022-01-24 16:56:39

Karlı pekmez nasıl yapılır, nasıl yenir? Karsambaç nasıl hazırlanır? Soğuk havaların nostaljik tadı kar helvası!

Karlı pekmez, bir diğer adı ile karsambaç tarifi araştırılmaya başladı. Yurdun dört bir yanı beyaza bürününce, vatandaşlar, nostaljik bir tat olan karlı pekmezin yapılışını merak etti. Ağırlıkla ülkemizin güney illerinde meşhur olan bu tatlı, Adana'nın bici bici tatlısına benzemektedir. Peki, karlı pekmez nasıl yapılır, kar helvası nasıl hazırlanır? Haberimizde...

Karlı pekmez nasıl yapılır, nasıl yenir? Karsambaç nasıl hazırlanır? Soğuk havaların nostaljik tadı kar helvası!
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş

Ülkenin dört bir yanında devam eden kar yağışı, akıllara pekmezli kar helvasını getirdi! Yurdun farklı kesimlerinde, vatandaşlar sokağa çıkıp kaseye temiz kar topladı ve üzerine pekmez döktü! Peki, karlı pekmez nasıl yapılır? Yayla kültürünün yaygın olduğu bölgelerde kar helvası nasıl hazırlanır? Kar olmadan evde karlı pekmez nasıl yapılır, buzlardan karsambaç nasıl yapılır? İşte, detaylar!

KARLI PEKMEZ TARİFİ | KARSAMBAÇ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Temiz kar ya da rendelenmiş (parçalanmış) buz ile hazırlanan karsambaç, oldukça nostaljik bir tatlıdır. El değmemiş, ayak basılmamış yerlerden alınan temiz kar ile genellikle güney illerinde hazırlanan bu tatlı, Adana'nın meşhur bici bici tatlısına olan benzerliği ile öne çıkmaktadır. Karsambaç; bal, gülsuyu, pekmez ve reçeller ile hazırlanabilir. 

KARSAMBAÇ TARİFİ

Pekmezli Karsambaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kase temiz kar
  • 2 yemek kaşığı dut veya üzüm pekmezi

Ballı Karsambaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kase temiz kar
  • 1 yemek kaşığı gül şurubu
  • 1 yemek kaşığı bal
  • Su

KARSAMBAÇ NASIL YAPILIR? | KAR HELVASI HAZIRLANIŞI

  • Karsambaç yaparken öncelikle dikkat etmeniz gereken husus, karın temiz olmasıdır. Yoksa rendelenmiş buz parçaları kullanabilirsiniz. 
  • Pekmezli karsambaç hazırlamak için bir kase karın üzerinde pekmez gezdirin ve kaşıkla hafifçe karıştırarak pekmezin yayılmasını sağlayın.
  • İsteğe göre, lezzetini arttırmak için üzerime krem şanti veya dondurmayı üzerine ekleyin. 
  • Ballı karsambaç yapmak için bir kaseye temiz karı alın ve kaşıkla karıştırın.
  • Bal ve suyu başka bir kasede karıştırarak şurup haline getirdikten sonra hazırladığınız bal şurubunu karın üzerinde gezdirin. Aromatik bir tat vermek için, gül şurubunu balın üzerine ilave ederek servis edin. 

KARLI PEKMEZ İÇİN UZMANLARDAN UYARI! 

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sanayiden kaynaklanan kirli havanın artık tüm dünyayı etkilediğini, hatta karın yere düşmeden kirlendiğini belirterek, "'Artık Köyde yaşıyorum, havamız temiz' demeyin. Sakın kar yemeyin." diyerek vatandaşları uyardı. Birçok kişinin karı pekmez veya balla karıştırıp yemesi üzerine, konuya dikkat çeken Kadıoğlu, "Artık kar, havadaki tüm kirleticilere yapışarak yere iniyor. Yani kar, yere düşmeden kirleniyor. Her türlü kirletici ve ağır metallere bulaşmış kar kristalleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sakın kar yemeyin." diyerek sözlerini tamamladı.
 

Etiketler