Ülkenin dört bir yanında devam eden kar yağışı, akıllara pekmezli kar helvasını getirdi! Yurdun farklı kesimlerinde, vatandaşlar sokağa çıkıp kaseye temiz kar topladı ve üzerine pekmez döktü! Peki, karlı pekmez nasıl yapılır? Yayla kültürünün yaygın olduğu bölgelerde kar helvası nasıl hazırlanır? Kar olmadan evde karlı pekmez nasıl yapılır, buzlardan karsambaç nasıl yapılır? İşte, detaylar!
Temiz kar ya da rendelenmiş (parçalanmış) buz ile hazırlanan karsambaç, oldukça nostaljik bir tatlıdır. El değmemiş, ayak basılmamış yerlerden alınan temiz kar ile genellikle güney illerinde hazırlanan bu tatlı, Adana'nın meşhur bici bici tatlısına olan benzerliği ile öne çıkmaktadır. Karsambaç; bal, gülsuyu, pekmez ve reçeller ile hazırlanabilir.
Pekmezli Karsambaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Ballı Karsambaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sanayiden kaynaklanan kirli havanın artık tüm dünyayı etkilediğini, hatta karın yere düşmeden kirlendiğini belirterek, "'Artık Köyde yaşıyorum, havamız temiz' demeyin. Sakın kar yemeyin." diyerek vatandaşları uyardı. Birçok kişinin karı pekmez veya balla karıştırıp yemesi üzerine, konuya dikkat çeken Kadıoğlu, "Artık kar, havadaki tüm kirleticilere yapışarak yere iniyor. Yani kar, yere düşmeden kirleniyor. Her türlü kirletici ve ağır metallere bulaşmış kar kristalleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sakın kar yemeyin." diyerek sözlerini tamamladı.