Tgrt Haber
17 Aralık 2020 00:00

Kas Yırtılması (Kas Çekmesi) Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız "Kas Yırtılması (Kas çekmesi)" daha çok sporcuların yaşadığı bir sağlık sorunu gibi görünse de aslında herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Hayati bir sorun olmadığı için çoğu kişinin önemsemediği kas yırtılması aslında ciddi bir sağlık sorunudur. Peki "Kas yırtılması nedir?, Kas yırtılması neden olur?, Kas yırtılmasının belirtileri nelerdir?, Kas yırtılmasının tedavi şekilleri nelerdir?" gelin şimdi hep birlikte bu soruların cevaplarına bakalım...

Kas Yırtılması (Kas Çekmesi) Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
kas yırtılması,kas yırtılması nedir?,kas yırtılması tedavisi nasıl yapılır?,Kas yırtılması nedenleri,Kas yırtılması çeşitleri,Kas yırtılması belirtileri

Kas yırtılması veya halkın tabiri ile "Kas çekmesi" günlük hayatta herkesin başına gelebilecek bir sağlık sorunudur. Örneğin, bir sporcuysanız egzersiz yaparken ani bir haraketle kas yırtılması yaşayabilirsiniz. Çalışan bir işçiyseniz eğilip kalkarken kaslarınızda yırtılma yaşayabilirsiniz. Kas yırtılmasının şiddeti ne olursa olsun ciddiye alınması ve mutlaka uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. 

Kas yırtılması kas çekmesi nedir?

Kas Yırtılması (Kas Çekmesi) Nedir?

İnsanın haraket etmesini sağlayan kaslar, iskelet sisteminin tamamında bulunur. Kaslar, liflerden oluşur. Herhangi bir nedenden dolayı zorlanan kaslar liflerin kopmasına yani kasın yırtılmasına veya kasın çekilmesine neden olur. Yaşanan kopmalar sonucunda kas liflerinde kanamalar meydana gelir ve yırtılan bölgede şiddetli ağrı ve şişlik oluşur. İşte bu duruma kas yırtılması veya kas çekmesi denilir.

Kas yırtılması nedir?

Daha çok sporcuların başına gelen kas yırtılması, ağır kaldırma, ani düşmelerde, travmalar veya kazalar ve egzersiz süresinin uzamasına bağlı zorlamalarda görülebilir. Kıs yırtılmasına engel olmak elbette elimizde. Öncelikle hangi işi yaparsanız yapın ani hareketlerden kaçınmalısınız. Şayet sporcu iseniz egzersize başlamadan önce mutlaka açma - germe haraketleri ile başlayıp kasların ısınmasını sağlamanız gerekir. Isınan kaslar bu sayade daha rahat esneyebilecek böylece liflerin kopmasının önüne geçilebilirsiniz. Özellikle: "basketbol, tenis, voleybol, yüzme, hentbol, tenis, ağırlık ve vücut geliştirme" gibi aktif spor branşlarında olan kişilerin açma-germe veya kültür fizik haraketleri yapmadan egzersizlere geçmemesi gerekir. 

Kas Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

Kas yırtılmasının belirtileri çoğu insanda aynıdır ve aynı seyirde devam eder. Ancak yırtılmanın şiddetine bağlı olarak bazı belirtiler daha şiddetli kendini gösterebilir.

Kas yırtılmasının Belirtileri nelerdir?

En yaygın belirtiler:

  • Yaralanmanın şiddetine göre ağrı,
  • Hareket etme ve güç uygulayabilmede kısıtlılık,
  • Yaralanmanın meydana geldiği bölgede şişlik ve morarma, 
  • Çok sık görülmese de bazı durumlarda yoğun bir şekilde kanama,
  • Kasların ve liflerin birbirleri arasında farklı renklere geçmesi,
  • Yaralanmanın olduğu bölgelerde kramp,
  • Kas ve lif bütünlüklerinde bozukluklar,
  • Yaralanma bölgesinde dokunulduğunda boşluk varmış gibi his oluşması

işte tüm bu semptomlar lif kopmasını işaret eder ve ciddiye alınmasında fayda vardır.

Zira kas yırtılmaları hayati bir tehlike taşımıyor olsa da ciddiye alınması gerekir. Eğer ciddiye alınmazsa ilerleyen zamanlarda kas yırtılmaları fonksiyon bozukluklarına ya da kayıplarına neden olabilir. Bu da yırtılmanın gerçekleştiği kasın bir daha kullanılamaması anlamına gelir. Bu durum elbette insan yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. 

Kas Yırtılmasının Sebepleri Nelerdir?

Kas yırtılmalarının sebepleri nelerdir? 

Aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan kas yırtılmaları, her insanın her yerde ve her zaman başına gelebilir. Kas yırtılmasının sebepleri gelen olarak günlük hayat içinde yaşanabileceği gibi, spor veya egzersiz esnasında, herhangi bir günlük aktivite esnasında yaşanabilir. Bir kaza veya travma sonucu da kas yırtılması görülebilir. Bu nedenle her yaştan ve cinsiyetten kişi kas yırtılması risk grubu içine girer.  Kasların ısınmadan ani hareketler yapmak, örneğin otobüse binmek için aniden koşmak yırtılmalara neden olabilir. Özellikle soğuk havalarda kasların ısınması zor olduğu için kas yırtılmalarının kış aylarında daha çok meydana geldiğini unutmamak gerekir. 

Kas Yırtılması Çeşitleri Nelerdir?

Kas yırtılmalarının çeşitleri yapılacak teşhis ve tedaviye göre belirlenir ve üç farklı türde değerlendirilir. 

Kas Yırtılması Çeşitleri Nelerdir?

Kas yırtılmalarında derecelendirmeler yapılır. Bu derecelendirmelere göre, kas yırtılmaları iki farklı gruba ayrılır.
Bu grupların birincisi aşırı gerdirme olarak tanımlanır. İkincisinde ise kasların şiddetli bir şekilde gerilmesi olarak bilinir.

Buna göre, kas ve lif yaralanmaları;

  • Birinci Derece: Hafif şiddetli olarak seyreden ve birkaç kas ya da lifin zede görmesiyle meydana gelir. Bu yaralanmalarda kas ve lifler işlevini yapabilmektedir. Bölgedeki ağrı ise oldukça hafiftir.
  • İkinci Derece: Birinciden biraz, üçüncü dereceden daha hafif olan bu yaralanmalarda ağrı ve sızı oranı birinci göre, fazla, üçüncüye göre azdır. Yaralanmanın olduğu bölgede morarma ve şişlikler gözlenir.
  • Üçüncü Derece: En ağır yaralanma olan ücüncü derece kas yırtılmasında liflerin komple kopmasıyla oluşur. Bu yaralanma gerçekleşirken kas kopmasından ses çıkar kaslar ve lifler işlevlerini yerine getiremez. Yaralanmanın olduğu bölgede şiddetli ağrı, şişlik ve deride renk değişikliği oluşur. 

Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?

Kas yırtılması yaşadığına dair herhangi bir şüphesi olan kişilerin kesin tanı için mutlaka uzman doktora görünmeleri gerekir.

Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?

Kas yırtılması tanısını ancak uzman bir doktor verebilir.

  • Doktor ilk başta hastanın öyküsü dinler ve hasarın oluştuğu yeri muayene eder. 
  • Muayeneden sonra doktor; ultrason, Mr, röntgen ya da farklı film çeşitleri ister ve yaralanmanın tanısını net olarak ortaya koyar. 
  • Çıkan bu sonuca göre ise hızlı bir şekilde yaralanmanın tedavisi yapılır. 

Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Kas yırtılması, ister bir ister üçüncü dereceden olsun mutlaka fizik tedavi uzmanı bir doktor tarafından incelenmelidir. Özellikle yaralanmanın olduğu bölgedeki şişlik, morarma ve kanama gibi durumların varlığı gözle görülüp elle muayene edilmeli vakit kaybetmeden yaralanmanın derecesine göre tedavi edilmelidir.

Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Bunun için;

  • Elle yapılan muayeneden sonra bazı tetkiklerle desteklenir.
  • Hastanın dinlenme moduna geçişi yapılır. 
  • Hasar oluşan bölgede kanama varsa kanamanın önüne geçilir.
  • Buz kompres ve fizyoterapi gibi yöntemler ilaç tedavisiyle desteklenir.
  • Kullanılacak ilaçlar arasında hap ve şurubu yanı sıra bölgeye masaj halinde uygulanmak üzere krem seçenekleri sunulur.
  • Yaralı bölgeye masaj yapmak hastanın iyileştirme sürecini hızlandırır.

Sağlıklı günler diliyoruz...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...