Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Ekim 2019 11:54

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Kediler evcil hayvan türleri arasında bakımı en kolay hayvan türüdür. Hayatlarına pozitiflik katmak isteyen ve evcil hayvan ile ilgilenmek isteyen insanların çoğu genelde kedileri tercih ediyorlar. Ülkemizin her şehrinde çoğu evde kediler ailenin bir adeta bir parçası. Kedileri çok seviyoruz fakat sevdiğimiz kedilerin türü bu masum ve şirin varlıkların karakteristik özellikleri hakkında tam olarak bilgi sahibi değiliz. İşte bu makalemiz de sizler için “Kedi türleri, Kedi tür ve cinsleri nelerdir?, Evde hangi kedi türü beslenir?, Hangi kedi türü daha uysal” sorularınıza cevaplar bulacaksınız. Ayrıca en güzel kedi isimlerini de sizler için derledik okumanızı tavsiye ederiz. Keyifli okumalar.

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri
kedi cinsleri,en güzel kedi cinsleri,en güzel kedi ırkları,kedi ırkları,evcil kedi ırkları,Kedi türleri,En iyi Kedi tür ve cinsleri nelerdir?,Evde hangi kedi türü beslenir?,Hangi kedi türü daha uysal,British Shorthair,Mavi Rus Kedisi,Van Kedisi

Evcil hayvan olarak bir kediyi ailenin parçası yapmaya karar verdiyseniz işiniz inanın çok kolay. Çünkü kediler öyle zor ve zorluk çıkartan bir hayvan değildir. Maması, suyu, kum, kum küreği ve yıllık aşılarının haricinde bakım yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Ahh bir de tabii ki sevgi… Kediler evcil hayvanlar içinde sevgiyi, okşanmayı, sevilmeyi en çok isteyen hayvanlar arasında birinci sırada gelir.

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Evinize aldığınız bir kediye önce bir isim vermelisiniz. İsimsiz kedi olmaz. Yoksa onu nasıl çağırabilirsiniz ki? Bu sebeple yazımızın sonunda sizler için en güzel kedi isimleri listesi de hazırladık. İçinden hoşunuza giden ismi seçebilirsiniz.

Evet, şimdi gelelim dünya ve ülkemizde ilgi ve alaka gören kedi cinslerinin özelliklerine… Buyurun listeye hep birlikte göz atalım.

British Shorthair

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

British shorthair ırkı kediler, sahibiyle hemen uyum sağlayan ve yumuşak huylu bu cins ülkemizde ve dünyada evde bakımı en kolay kedi cinsleri arasında birinci sırada yer alır. Tam bir ilgi manyağı olan British Shorthair kediler evin içinde ki her bireyin arkasından ne yaptıklarını izlemek için meraklı gözlerle takip eder. Çok sessizdir. Fakat kucakta oturmayı çok sevmezler. Daha çok kendi başlarına yalnız kalmaktan hoşlanırlar. Daha yavru sayılabilecek yaşlarda çok oyuncu olan British Shorthair kedilerin yaşları ilerledikçe tıpkı insanlar gibi durulur ve sakinleşip hep dinlenme pozisyonunda olurlar.

İngiltere’nin safkan kedileri arasında yer alan Shorthair cinsi kediler, insanlar tarafından sahiplenen ve ilgi gören bir kedidir.

British Shorthair ırkı kediler, Londra’da, Crystal Palace’da 1871 yılında tanıtılmıştır.

Kedimizin Latince adı: Felis Catus

Ana vatanı: Büyük Britanya’dır.

Mavi Rus Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Kedilerde yaşadığı bölgenin iklim şartlarına ve tükettiği gıda çeşidine göre tıpkı insanlar gibi farklı huy ve şekillere sahiptirler. Mavi Rus kedisi gerçekten çok ama çok nazik, sessiz, utangaç bir kedi ırkıdır. En oyuncu kediler arasında gösterilir ve kıpır kıpırdır. En çok hoşlandıkları şey ise yüksek bir yere çıkıp insanların ne yaptığını gözlemektir. Gerçi bu huy her kedi çeşidinde vardır diyebilirsiniz ki haklısınız da ama bu ırk bunu yaparken zevkle yapar. İlk defa gördüğü ya da tanıştığı birine öyle hemen yüz verip ilgi gösterip sırnaşmazlar. Genel de insanların ona ilgi gösterip sevmesini beklerler.

Sakinliği, sessizliği çok sever ani değişimlerden ve değişikliklerden pek hoşlanmaz değişikliklere de öyle hemen uyum sağlayamazlar. Mamalarını saatinde vermediğiniz zaman miyavlar ve saatini hatırlatırlar. Hatta uyuya kaldıysanız sizi gelip mutlaka kaldırıp mamasını vermenizi isteyecektir.

Kısa tüyleri, uzun kafası ve gümüş rengiyle bilinen bu kedi ırkını ilk olarak 1860 yılında Kuzey Avrupa’da görülmüş, II. Dünya Savaşı’nın sonrasında ise İskandinavya’dan, İngiltere’ye, oradan da Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerine getirilerek ırk çoğaltılmıştır.

Evet, çok sessiz bir kedi olan Mavi Rus Kedisi’nin

Latince adı: Felis Catus’dür.

Ana Vatanı: Arhangelsk’dir.

Van Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Tam bir Anadolu kedisi olan Van Kedisi gerçekten birçok şiir, şarkı ve deyimlere konu olmuştur. Bunun en büyük nedeni ise farklı göz rengine sahip olmasındadır. Gözlerindeki renk farklılığı sebebiyle tüm dünyada popülaritesi her geçen gün artmış kedi cinsleri arasında ilk sıralarda gösterilebilir. Çok sosyal, oyuncu, çevik ve atletik olan Van Kedileri oldukça zekidir. Bir çok numarayı öğrenebilirler. Avcılık, içgüdülerini okşayan oyunlardan çok hoşlanırlar. Van kedisi de kucağı çok seven bir kedi değildir maalesef. Ancak yakınınıza gelip kıvrılıp uyumaktan, dinlenmekten oldukça hoşlanırlar.

Latince adı: Felis Catus

Ana Vatanı: Van Gölü

Siyam Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Hiç konuşan kedi gördünüz mü bilmiyoruz ama siyam kedileri konuşması ile meşhur bir kedi ırkıdır. Yüksek sesle her konu hakkında miyavlayarak ve bu sesi de tonajlayarak adeta insanlarla sohbet etmeye çalışır. Çok ilgi bekleyen bu ırk çok meraklı olduğu için yaptığınız her hareketi takip eder. İnsanlara inanılmaz düşkündür. Gelip sürekli sürtünür etrafınızda döner durur. Özellikle bir yere oturduğunuzda hemen gelip kucağınızın orta yerine kıvrılır elinizi üstüne koyup tüylerini okşamanızı ister. Çok haraketli ve oyuncu olan bu kediler zeka gerektiren oyunları çok severler. Refleksleri inanılmaz gelişmiştir. Siyam kedileri yalnızlığı çok sevmezler. Şayet çok yoğun bir işiniz varsa bu kediyi sahiplenmemelisiniz. Çünkü ilgisizlik onun psikolojisini bozarak hasta eder.

Latince adı: Felis Catus’dür.

Ana Vatanı: Taylan'tır.

Scottish Fold

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Buyrun tipe bakın ve nasıl şirin bir varlık olduğuna siz karar verin... Tam bir insan dostu olan kıvrık kulaklı Scottish Fold kedilerini, ilgisiz bırakamazsınız. Oldukça zeki olmasına rağmen, normal bir davranışa sahiptir. İnsanlarla kendince iletişim kurabilir. Aktiviteteleri ve insanların oynattığı oyuna hemen uyum sağlarlar. Bu pisi yi asla yalnız bırakmamalısınız. Çünkü böyle bir şey yaparsanız bundan pek hoşlanmaz ve psikolojilerini bozabilirsiniz. Tam bir kucak kedisi olan Scottish Fold kedileri siz oturur oturmaz gelip kucağınıza kıvrılıp hazin hazin mırlayarak sıcaklığınız da uykunun sefasını sürer.

Latince adı: Felis Catus’dür.

Ana Vatanı: İskoçya'dır.

İran Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Bu ırka Fars kedisi ya da Pers kedisi de diyorlar. Türkiye de bu kediye çoğunlukla İran Kedisi derler. Bu ırk kedi cinsleri arasında en eski evcil kedi ırkı arasında yer alır. Çok sessiz, sevecen, meraklıdır. İnsan sıcaklığını sever. Kucakta oturmaktan hoşlanır. İlgiden ve alakadan çok hoşlanır hatta dokunduğunuzda sevmeniz için kafasını elinize doğru uzatarak "sev beni" der. Yüksek yerlere çıkmazlar. Sessiz ortamları severler. Gürültülü ortam onlara göre değildir çünkü oldukça hassas bir duyusu vardır.

Latince adı: Felis Catus’dür.

Ana Vatanı: İran'dır.

Bengal Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Görüntüsü leoparı andıran Bengal Kedileri çok enerjik, aktif ve oldukça kıvrak bir zekaya sahip kedi ırka arasındadır. Kendine güvenen, sevecen, sırnaşık, arkadaş canlısı bu sevimli ırk ile aynı evi paylaşacaksanız hayatınız kesinlikle sıkıcı olmayacaktır. Bengal kedileri zekâ içeren oyunları oynamayı çok severler. Her çeşit numarayı anında öğrenir. Evin baş köşesi veya en yüksek yeri her zaman onlara aittir. Yüksek bir yere tırmanmayı, oradan atlamayı, vücudunu esnetmeyi, patilerini açıp sağı solu çekiştirmeyi çok ama çok severler. Görüntüsü büyük bir leoparı andırsa da tam bir kucak delisi kedi türü arasında yer alır. Uyuduğunuz da gelip ayak altınıza kıvrılıp sizinle birlikte uyuyacaktır. 

Kedimizin Latince adı: Felis catus ve Prionailurus bengalensis denilmektedir. 

Ana vatanı: Amerika Birleşik Devletleri

Sfenks Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Görüntüsü bir et yumağını andıran Sfenks Kedileri'ni kuşkusuz sıradışı yapan tüysüz olmalarıdır. Tam bir ilgi hastası olan bu ırk enerjik, meraklı oldukça sosyal bir kedi türüdür. Sadece insanlara da değil, diğer kedi ve köpeklerle de iyi anlaşan bir yapıları vardır. Örtünün altına kıvrılıp uyumak, ya da insanın göksünde uyumayı çok ama çok severler. 

Latince adı: Felis catus  

Ana vatanı: Toronto

Chinchilla Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Sanıyorum herkesin dediğine biz de katılıyoruz evet o aslında İran Kedisi'nin bir türü! Yani ne olmuş biraz burunları basık değilse? Yoksa tüyü, sürmeli gözü, gayet yakışıyor bu ırka. Chinchilla kedileri ile İran kedileri birbirine gerçekten çok benziyor. Bu ırk çok sessizdir. Naziktir, kibardır, insanlara çok ama çok sadıktır. Böyle olmasına rağmen bir de oldukça zeki ve oyuncu bir yapıya sahiptir. Tam bir ev kedisidir. 

Latince adı: Felis Catus’dür.

Ana Vatanı: Londra.

Ankara Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Ankara kedisi nev-i cismine münhasır bir kedidir. Van kedisi ile asla karıştırılmamalıdır. Ankara kedisini tıpkı tavşanı gibi uzun ve ipeksi tüyleri sayesinde diğer kedilerden kendini ayırır. Bu ırk çok atletik, çevik, ve zeki birisidir. Tam bir yükseklik manyağı olan Ankara kedisi evin en yüksek yerlerine bir çırpıda çıkar, ve her kapıyı açabilirler. Ankara kedisinin enerjisi hiç bitmez yaşlansalar da bu enerjilerini korurlar. Çok sosyal kedi olan Ankara kedisi diğer kedi ve köpeklerle de gayet iyi anlaşır onlarla iyi geçinirler. Oyuna meraklı, oyun oynatılmasından zevk alırlar. Şayet Ankara kedisi beslemeyi düşünüyorsanız, sabırlı, ilgili, alakalı, sevecen ve kedinize karşı oldukça şefkatli olmalısınız.

Latince adı: Felis Catus’dür.

Ana Vatanı: Ankara.

Norveç Orman Kedisi

Kedi Tür ve Irkları Kedi Irklarının Karakteristik Özellikleri

Norveç Orman Kedisi'nin görüntüsü tıpkı bir çınar ağacının rüzgarda salanan dallarına andırıyor. Böyle heybetli görünmesine rağmen oldukça nazik ve çok arkadaş canlısı bir kedi cinsidir. Diğer kediler gibi öyle ilgi beklentisi yoktur. Çünkü o isterse her şeyden oyun oynamasını bilecek kadar yetenekli ve zeki bir kedidir. Yine bu cins çok fazla kuçak delisi değildir, hatta okşanmayı da sevmez. Fakat kulak arkası ve çenesini okşayabilirsiniz. Çok çevik ve atletik olan bu Norveç orman kedisini zıplamayı ve yüksek yerlere çıkmayı çok sever. Kalabalık ve sevildiği her yerde çok güzel yaşar.

Latince adı: Felis Catus’dür.

Ana Vatanı: Norveç

Ragdoll Kedisi

Ragdoll Kedisi

Ragdoll Kedi ırkı tam anlamıyla sırnaşık bir tür. Hele bir de kucağa aldınız mı değmeyin keyfine. Çağrıldığında koşa koşa yanınıza gelip “bana ne vereceksin” der gibi bakışı ile adeta bir küçük çocuğu andırır gibidir. Ragdoll Kedisinin gözleri mavi bir ırktır. Yumuşacık ve ipek gibi uzun tüyleri, büyük ve kaslı yarı uzun haliyle tam bir şefkat yumağıdır.

Amerikalı Ann Baker tarafından 1960’lı yılında geliştirilmiştir.

Latince adı: Felis catus

Ana Vatanı: Kaliforniya

En Güzel Kedi İsimleri

Yeni sahiplenilen yavru kedilere evin büyüğünden küçüğüne kadar herkes bir isim koymak ister. Biz de bu süreçte faydamız olsun diye sizler için en güzel ve en çok beğenilen isimleri sizler için bir araya topladık. Bu isimlerin bilinmesi herkesin farklı isim koymasına engel olur diye düşünüyoruz. Çünkü yaşamı boyunca evinizde yaşacak bu sevimli varlıklara tek isim koymak ve herkesin aynı isimle çağrılması eminiz onun da dikkatini ona bakanlara vermesini sağlayacaktır.

İşte o güzel kedi isimleri

Sarman Kediler için İsim Önerileri

Sarman kediler genelde sarı ve turucu renge yakın kedilerdir. Bu renge özgü

Bal, Portakal, Tutku, Karamel, Sarman, Tutku, gibi isimleri koyabilirsiniz.

Siyah Tüylü Kediler için İsim Önerileri

Siyah tüylü hayvanlar için yine Karam, Zeytin, Karaoğlan, Karakız, Esmer, Gece gibi isimler konulabilir.

Gri Tüylü Kediler için İsim Önerileri

Gri tüyle kediler için önerebileceğimiz isimler yine onu çağrıştıran, Kurşun, Duman, Fırtına, Mia, Pamuk, Zarife, Zilli, Safiye, Bihter, Prenses, Çakıl, Maya, Bediş gibi isimler koyabilirsiniz. 

Tabii ki bunlar bizim sizler için çağrışım yapması için önerilerimiz, siz dilediğiniz ve sevdiğiniz bir ismi koyabilirsiniz. 

 
    UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
    Sonraki Haber Yükleniyor...