Tarih : 09.02.2021 - 16:16 Yorum : 0

Keşkül-ü Fukara Ne Demek? Keşkül-ü Fukara Tarifi

Keşkül-ü Fukara tatlısı Osmanlı Mutfağından günümüze kadar yadigar kalmış tatlılarımız arasında yer alır. Adını Osmanlı dönemi dervişlerinden alan tatlı, görünümüyle gözlerinize, tadı ve aroması ile damak tadınıza hitap edecek. Şerbetli tatlılara göre çok daha hafif olan, pratik bir şekilde yapılabilen tatlı eğer geleneksel keşkül lezzetine sadık kalarak hazırlanırsa tadına da doyum olmaz. Dilerseniz bu tatlıyı sizlerde evinizde kolayca yapabilirsiniz. İşte tüm yönleriyle Keşkül-ü Fukara...

Keşkül-ü Fukara Ne Demek? Keşkül-ü Fukara Tarifi

Tatlının tarifine geçmeden önce birçok kişinin merak ettiği "Keşkül-ü Fukara ne demek" biraz bunu açmak isteriz. Efendim Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen tatlımız ismini dervişlerden almıştır. Dervişlerin çantası anlamına gelen keşkül, dervişlerin bellerine iple bağladıkları kâselere denirdi. 

Osmanlı-Bakır-Üzeri-Yazılı-Keşkül-ü-Fukara

Osmanlı döneminden kalma bu bakır keşkül görüntü olarak buna benzerdi. Bu bak keşkülün üzerinde Arapça: "Keşkül-ü-Fukara" yazmaktadır.

Keşküller genel olarak 20-30 cm uzunluğunda, iki yanından geçirilmiş bir zincirle omuza asılan ve kayık biçimindedir. Dervişler tarafından takılan bu kap, "gurur ve kibirden" arınmak için takılır aynı zamanda dervişlerin yiyeceklerini bu kapta taşımasını sağlardı.

Dilenme günümüzdeki anlamından farklı olarak felsefi bir öğreti olarak görülür ve bir çeşit sınav olarak dervişlere uygulatılırdı. Türk resim sanatının en önemli eserlerinden biri sayılan Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağalar ve Adam’ (Kaplumbağa Terbiyecisi) adlı eserinde, adamın sırtında görünen çanak, "Keşkül"dür. 
Keşkül bu yönüyle ressamlara ilham kaynağı olan derin bir anlam içermektedir.

Şimdi Kanuni devrinin imâretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, doyurucu olan ve Osmanlı mutfağından günümüze kadar varlığını sürdüren sütlü Keşkül-ü Fukara tatlısı nasıl yapılır gelin hep birlikte bir göz atalım...

Keşkül-ü Fukara Ne Demek? Keşkül-ü Fukara Tarifi

Alınacak Malzemeler

  • 50 gram kabuksuz badem
  • 1 kahve fincanı pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 4 su bardağı süt
  • Çok az tuz
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 2 yemek kaşığı hindistancevizi

Tatlının Üstüne Alanıcaklar
Hindistancevizi, badem, ceviz, antepfıstığı

Keşkül-ü Fukara Ne Demek? Keşkül-ü Fukara Tarifi

Tarifi

  • Öncelikle bademleri sıcak su ile 2-3 dakika haşlayın ve kabuklarını soyarak dövün.
  • Pirinç ununu ve nişastayı çok az süt ile topaksız hale gelene kadar ezin.
  • Sütü tencereye koyarak az bir tuz ile kaynatın.
  • Bir kahve fincanı kadar sıcak sütü bademlerin üzerine dökerek bekletin.
  • Kaynayan süte ezilmiş pirinç unu ve nişastalı karışımı az az akıtarak karıştırmaya devam edin.
  • Süt koyulaşmaya başladığında badem ve tozşekerini ekleyin.
  • Hindistan cevizinide katmayı unutmayın.
  • Ağır ateşte, yaptığınız keşkülün üstü göz göz olana kadar karıştırın.
  • Keşkül piştikten sonra ocaktan alın ve kaselere paylaştırın.
  • Antepfıstığı, hindistancevizi vebadem ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun…

 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber