Kibrit Çöpü Patates Tarifi / Kibrit Patates Nasıl Yapılır?
Dünya mutfağının baştacı olan ve hemen her kültürün severek tükettiği patatesin lezzetini anlatmaya sayfalar yetmez. Patatesin ister sulu, ister kızartılmış hali ülkemizde de çok sevilmekte ve tüketilmektedir. Patatesin kibrit şeklinde, elma şeklinde, dilimlenmiş, küp şeklinde gibi birçok doğrama şekli var. Bu tarifte sizlere “kibrit patates nasıl yapılır” sorusuna ve patates doğrama şekillerinin neler olduğuna yönelik bilgi vermeye çalışacağız. Keyifli okumalar diliyoruz.
Patates yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmazı. İster sulu yemeklerde ister kızartma türlerinde patates başımızın tacıdır. Patates yapılacak yemeğe göre özel şekillerde doğranır. Örneğin bir patates sulusu yemeğinde büyük boy ve küp şeklinde, ana yemeklerin yanında garnitür için ince kısa veya uzun doğranılmışı tercih edilir. Şimdi sizler için patates doğrama şekillerinden kısaca bahsedelim.
İri Kibrit Halinde Doğranmış Patates
Ana yemeklerin yanında kızartılarak garnitür olarak kullanılır. Çoğu kahvaltılarda patates kızartılırken iri kibrit dilimi doğrama tercih edilir.
Kibrit Çöpü Şeklinde Doğranmış Patates
Bazı yemeklerde garnitür olarak kızartılarak kullanılır. Gerçek kibrit dilimi doğramadır, boyutları kibrit ile hemen hemen aynıdır.
Yarım Ay Şeklinde Doğranmış Patates
Lira veya Halka doğramanın kullanıldığı yerlerde kullanılır.
Elma Dilimi Doğranmış Patates
Bazı patates ve köfte yemeklerinin hazırlanmasında, ana yemeklerin yanında kızartılarak garnitür olarak kullanılmasında kullanılır.
Lira veya Halka Doğranmış Patates
Çeşitli patates yemeklerinin tencere ve fırın çeşitlerinde, güveçlerde veya ana yemek yanlarında kızartılarak garnitür olarak kullanılır.
Cips Şeklinde Doğranmış Patates
Patatesin cips biçimi doğranması özel aleti ile mümkündür. Aleti sayesinde patates tırtıllı, düz ve değişik biçimlerde doğranır. Cips patates, kızartılarak çerez olarak tüketilir.
Küp Dilimi Şeklinde Doğranmış Patates
Bu doğramanın diğer bir adı, tavla zarı biçiminde doğramadır. Bazı ana yemeklerin yanında kızartılarak garnitür olarak kullanılır. Tas Kebabı veya Arnavut Ciğeri kızartması yanında tercih edilir.
Kibrit Çöpü Patates İçin Alınacak Malzemeler
- 750 gr patates
- 1,5 su bardağı zeytinyağı
- 6 dal biberiye (küçük parçalara ayrılmış)
Kibrit Patates Kızartması Nasıl Yapılır?
- Öncelikle zeytinyağını bir tencereye 4, 5 parmak yoğunluğunda koyup kısık ateşte ısıtın.
- Yağ bir taraftan ısınırken siz de patates kesici ile patatesleri ince bir şekilde kibrit çöpü büyüklüğünde, dilimler şeklinde kesin.
- Doğranmış patatesleri biberiye ile birlikte altın rengine dönüşene kadar 5 dakika kadar kızartın.
- Daha sonra kızarttığınız patatesleri tencereden alıp yağını süzmesini bekleyin. İşlemi hızlandırmak için bir tepsi içinde kağıt havlu serip üzerine boşaltın.
- Patates henüz sıcakken tuz ve biberini de ekleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.