Tgrt Haber
08 Temmuz 2019 11:05

Kıllı Dil Hastalığı Nedir, Nasıl Oluşur? Kıllı Dil Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Ülkemizde birçok insanda dil üzerinde görülen küçük kılların bir hastalık çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Dil üzerindeki bu tüylenme sizleri korkutmasın. Makalemizde “Kıllı dil hastalığı nedir, nasıl oluşur, belirtileri nelerdir?, Kıllı dil hastalığı tedavi yöntemleri” hakkında bilgi vereceğiz.

Kıllı Dil Hastalığı Nedir, Nasıl Oluşur? Kıllı Dil Hastalığı Tedavi Yöntemleri
kıllı dil hastalığı,kıllı dil hastalığı nedir?,kıllı dil hastalığı tedavi yöntemleri,dilde kıllanma,dilde kıllanma tedavisi,dilde kıllanma neden olur?,kıllı dil,kıllı dil hastalığının tedavisi nasıl olur?

Kıllı Dil Hastalığı Nedir? / Dil Yüzeyinde Kıl Oluşumu Nedir?

Şunu baştan söyleyelim: “Kıllı dil hastalığı” olarak bilinen dil üzerinde tüylenmenin oluştuğu bu rahatsızlık tehlikesizdir ve korkulacak bir rahatsızlık değildir!

Ülkemizde hemen hemen her yaş gurubunda görülen dil üzerinde meydana gelen tüylenmenin, kıl oluşumunun nedeni keratin ve proteinin dil yüzeyinde aşırı birikmesi sonucu oluşur.

Hastalığı, her ne kadar tehlikesiz olarak nitelendirsek de ilerlediği zaman hastaya rahatsızlık verebilir. Genelde orta yaş insanlarda görülen “kıllı dil hastalığı”nın oluşum sebebi ağız içinde meydana gelen çürüme ve mantar oluşumudur. Ağızda bakteri ve mantar oluşmuşsa kıllanma sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kıllı Dil Hastalığının Belirtileri Nelerdir? 

Ağız içinde mantar oluşumu sebebiyle, dil yüzeyinde yanma, ağız içinde koku oluşumu, mide bulantısı, yenilen gıdalardan kötü tat alma hissi, ağız içinde pembe, beyaz, siyah, yeşil, kahverengi küçük kılların oluşmasıdır.  

Kıllı Dil Hastalığı Nedir, Nasıl Oluşur? Kıllı Dil Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Dilde Kıllanma Neden Olur?

  • Ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesi,
  • Özellikle sigara ve alkol tüketimi sonrası ağız içi temizliğin yapılmaması,
  • Dengesiz beslenme ve en önemlisi ise yeterince su tüketilmiyor olması,
  • Çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin çok fazla tüketilmesi,
  • Kafa kısmının radyasyona maruz kalması,
  • Ağız içinde yeterince “amilaz enzimi”(Tükürük) üretiminin az olması
  • Ateşli hastalık geçirmiş olmak,
  • Uzun süre antibiyotik ve ilaç kullanımı,
  • Vücut çalışması yapanların steroid kullanımı,
  • Dil yüzeyinde aşınma, 
  • Reflü için için kullanılan ilaçlar,
  • Peroksit içeren ağız hijyen ürünleri ile gargara yapılması,

Kıllı Dil Hastalığı Nedir, Nasıl Oluşur? Kıllı Dil Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Kıllı Dil Hastalığının Tedavisi?

Kıllı dil hastalığında herhangi bir tıbbi müdahale söz konusu değildir. Çünkü normalde bu durum geçici bir durumdur ve ciddi bir sağlık riski de oluşturmaz. Kıllı dil hastalığından korunma ve tedavi genellikle dilde kıllanma başlamadan ya da kıllanmayı tetikleyecek yaşam biçiminden ve tüketim alışkanlıklarından uzaklaşarak sağlanır. 

Ağız ve diş hijyeni için hemen hemen herkesin diş hekimine gitmesi ve düzenli olarak yapılacak ziyaretler ve kontroller neticesinde dilin üzerinde tüylenme oluşmasını engeleleycek alışkanlıklar elde edilmelidir.

Özellikle tüketimde sebze ve meyveye ağırlık vermek, tam doygun tahıllar ile ağız sağlığını korumak için besleyici ve dengeli bir diyetin sağlanması çok önemlidir. 

Evde, iş yerinde, gezide, tatilde elinizde mutlaka bir su şişesi olmaladır. Su tüketmek ağzınızın temiz kalmasına yardımcı olur. Kahve, çay, alkol, tütün gibi direk ağzı ilgilendiren maddelerden uzak durmalı, tüketim yapılıyor olsa bile diş fırçalanırken, dilin de fırçalanması veya dil sıyırıcı yardımıyla dil yüzeyinin kıllanmasına sebep olacak tabakaların temizlenmesi alınabilecek tedbirler arasında yer alır. 

Dil yüzeyinde kullandığınız ilaçlar yüzünden şayet kıllanma meydana geliyorsa doktora gidip ilaçlar değiştirilmelidir. Doktorlar dil yüzeyinde oluşmuş tabakalar için farklı antibiyotik veya antifungal ilaçların kullanılmasını isteyebilir. 

 
 
b

Şimdi bir ayna yardımıyla dil üzerine baktığınızda söylediğimiz belirtileri gördüyseniz ilk iş bir uzman doktora gidip onun önereceği tedavi yöntemlerini izlemelisiniz.

Bunun haricinde hastalığı yavaşlatmak ve önünü kesmek için ağız içi temizliğinize önem vermelisiniz.

Madde madde tekrar sıralayacak olursak;

  • Ağız ve diş sağlığınıza gereken önemi vermelisiniz,
  • Dişlerinizi fırçaladığınızda dil yüzeyini de tıpkı diş gibi ayrı çok az bir macunla dil yüzeyine fazla baskı yapmadan fırçalanması dil yüzeyinin temizlenmesi,
  • Yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterin,
  • Alkol ve sigara tüketmemeye özen göstermelisiniz,
  • Düzenli beslenme ve ağız içi temizliğini alışkanlık haline getirin,
  • Bol bol taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin,
  • Tam tahıllı gıdalar tüketmeye özen gösterin
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...