Tgrt Haber
18 Kasım 2021 11:26

Kimler daha az elektrik faturası ödeyecek? Elektrikte kademeli fatura dönemi ne zaman başlıyor?

Dar gelirlilere elektrik faturası müjdesi geldi. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tüketim miktarına göre elektrik faturası ödeme dönemine geçiyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez elektrik faturasında kademeli tarifeyi anlattı. Peki kimler daha az elektrik faturası ödeyecek? Elektrikte kademeli fatura dönemi ne zaman başlıyor?

Kimler daha az elektrik faturası ödeyecek? Elektrikte kademeli fatura dönemi ne zaman başlıyor?
elektrik faturası,elektrik tarifesi,elektrik,fatih dönmez,enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı

Elektrikte kademeli tarife dönemi başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı elektrik faturalarında kademeli sistem uygulaması için çalışmalara başladı. TRT payı enerji fonunu kaldıran yasanın da içinde bulunduğu torba teklife elektriği az tüketenlerin az ödemesine olanak sağlayan maddeler eklendi. Buna göre elektrik faturası tüketim miktarına göre farklı tarifelerde gelecek. İşte elektrik faturası düzenlemesi ve tarifeler. 

KADEMELİ ELEKTRİK FATURASI TARİFESİ NEDİR? 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı elektrikte kademeli tarife dönemine geçiyor. Özellikle dar gelirli ailelerin elektrik zammından etkilenmemesi yapılan düzenleme 2022 yılı itibariyle geçerli olacak. Yeni dönemle birlikte aboneler tüketim miktarına göre farklı faturalar ödeyecek. Dolayısıyla elektriği fazla tüketen daha yüksek tarifeden fatura ödeyecek. 

Kademeli fatura sistemi ile ilgili konuların gelecek hafta netleşmesi bekleniyor.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, elektrikte kademeli fatura döneminşn önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını ve ardıdna uygulamaya geçeceğini ifade etti.  

KİMLER DAHA AZ ELEKTRİK FATURASI ÖDEYECEK? 

Dar gelirli aileleri elektrik faturası yükünden yeni dönem başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yılbaşından itibaren kademeli fatura dönemine geçeceklerini duyururken Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) birlikte çalıştığını açıkladı. 

Kademeli tarifedeki amacın dar gelirli vatandaşların alım gücüne destek olmak olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, “Buna benzer uygulamalar belediyelerin su işletmelerinde de uygulanıyor. Dolayısıyla vatandaşımızın çok yabancı olduğu bir uygulama değil. Hedefimiz yılbaşına yetiştirebilmek ama takdir edersiniz ki, şirketlerin yazılımlarında birtakım değişiklikler olması gerekecek çünkü okuma sistemleri şu anda tek kademe. İki kademe olursa değişiklik yapılması gerekecek” diye konuştu. Peki kimler daha az elektrik faturası ödeyecek? 

Elektrik faturalarında tüketime göre tarifeler uygulanacak. Böylece belli bir kilovatsaat sınırının altında kalanların tarifeleri düşük hesaplanarak daha az elektrik faturası ödeyecek. Teklife göre elektriği az kullanan az, çok kullanan çok elektrik faturası ödeyecek. Yeni sistemin uygulanmaya başlamasıyla EPDK, abonelere tüketim miktarlarına göre farklı tarifeler belirleyecek. Teklifin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı: 

''Enerji verimliliğini artırmak amacıyla aynı abone grubunda yer alsa bile maliyet bazlı tarife metodunun yanında elektrik enerjisinin tasarruflu kullanılmasını teşvik edici, benzer abone gruplarında fazla tüketim yapanların fazla tüketimin maliyetine katlanması amaçlanmaktadır. Bu düzenleme ile maliyetler için bir çalışma yapılması, gerekli olan abone grubu için normal tüketim miktarına uygun olarak bir kademe belirlenmesi ve oluşan tüketim artışından kaynaklanan ilave maliyetlerin bu kademe üstünde tüketim yapar aynı abonelere yansıtılması amaçlanmaktadır.''

Kimler daha az elektrik faturası ödeyecek? Elektrikte kademeli fatura dönemi ne zaman başlıyor?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tüketicilere elektrik tarifesi oluşturacak. Bu çalışmada tüketicilerin ortalama elektrik tüketimi belirlenecek. Yeni tarife belirlenirken bir ailenin kullandığı televizyon, buzdolabı, ütü gibi tüketimlerinin aylık ortalaması dikkate alınacak. Belli bir kilowattsaatlik üst limit belirlenirken kilowatt'ın üstünde tüketim yapanlar normal tarifenin üstünde elektrik faturası ile karşı karşıya kalacak. Bu durumda elektriği ısınma için kullanan faturayı daha fazla ödeyecek.

ELEKTRİK FATURASI AZALTAN UYGULAMA ÇIKIYOR

Kış aylarında artan elektrik kullanımı ve zamlar nedeniyle vatandaşlar yüklü miktarda elektrik faturası ödüyor. Elektrik faturası azaltan yöntemler araştırılırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hazırladığı bir uygulamayla ailenin daha az fatura ödemesi için basit öneriler verecek. Yakında çıkması beklenen uygulama beyaz eşya kullanımı, elektrikli aletlerin konumu hakkında öneriler vererek elektrik faturası tasarrufu sağlayacak. 

DOĞALGAZ FATURASINDA KADEMELİ DÖNEM 

Elektrik faturasında kademeli dönemin ardından doğalgaz faturasında da kademeli tarife gündeme geldi. BOTAŞ, doğalgazda sosyal tarife için çalışırken lüks bir evde kullanılan doğalgazın fiyatı ile dezavantajlı bölgelerdeki fiyat farklı olacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekilleri, doğalgaz fiyatlarının belli bölgeler için sübvanse edilmesini gündeme getirdi. AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ''Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde havaların eksi 20’ye düştüğü bu mevsimde bölgeyle ilgili bir çalışmanız var mı?'' sorusunu yönelterek, BOTAŞ temsilcilerinden açıklama istedi.

TÜRKİYE’DE NE KADAR ELEKTRİK TÜKETİLİYOR? 

Elektrik kullanıma göre düzenlenecek olan tarife çalışmaları devam ederken gözler Türkiye elektrik tüketimine çevrildi. Türkiye'de dün günlük bazda 924 bin 828 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 921 bin 781 megavatsaat oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...