• Piyasalar
  • up
    BIST 100
    95368
  • down
    USD
    5.815
  • up
    EURO
    6.6198
  • down
    GBP
    7.3684
  • up
    Altın
    263.253
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 17.06.2019 - 14:14 Yorum : 0

Kırmızı Pancarın Zararları, Kırmızı Pancar Turşusu

Pancar dünyanın birçok bölgesinde kök sebze olarak bilinir ve tercih edilir. Sahip olduğu bazı tıbbi özelliklerin yanı sıra vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Pancarın familyası ıspanaktır. Üretim bakımından ana vatanı Türkiye denilebilir. Bunun yanı sıra diyet listelerinize de rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Turşu, meyve suyu veya salata olarak birçok şekilde tüketilebilir.

Kırmızı Pancarın Zararları, Kırmızı Pancar Turşusu

Pancarın kalorisi düşük fakat değerli vitamin ve mineraller bakımından oldukça yüksektir. İhtiyaç duyduğumuz hemen hemen bütün mineralleri içermektedir.

Pancarın Kalorisi

100 gram pişmiş pancarın besin değerleri aşağıdaki gibidir;

•    Kalori: 44
•    Protein: 1,7 gram
•    Yağ: 0,2 gram
•    Lif: 2 gram
•    C Vitamini: RDI'nın% 6'sı
•    Folat: RDI’nın % 20’si
•    B6 Vitamini: RDI'nın% 3'ü
•    Magnezyum: RDI'nin% 6'sı
•    Potasyum: RDI'nın% 9'u
•    Fosfor: RDI'nın% 4'ü
•    Manganez: RDI'nin% 16'sı
•    Demir: RDI'nin% 4'ü

Vücutta sınırlı miktarda üretilen ve özellikle kan akışı ve damarları genişletme konusunda çalışan bir molekül olan inorganik nitrat en fazla pancarda bulunur.

Kırmızı Pancarın Faydaları

Tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olur; kan basıncını düşürücü nitrat özelliği sebebiyle olası kalp ve felç problemlerine neden olabilecek yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur.
Enerji artışı sağlar; vücuttu oksijen seviyelerini %20 ye kadar yükseltebildiğinden atletik performans denilen enerji artışına sebep olur. özellikle spor yapmadan önce kullanılması tavsiye edilir. Spordan en az 2-3 saat önce tüketilmelidir.
Bazı hastalıklarla mücadelede etkin rol oynar; Obezite, kanser hastalığı, karaciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi hastalıkla mücadelede etkin rol oynar. Böbrek yetmezliğinin azalmasına sebep olduğu görülmüştür. Sindirim sistemine etkisi fazladır; bir bardak pancar suyunda 3,4 gram lif bulunur bu da bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. hatta kronik bozuklukların da iyileşmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Beyin sağlığını desteklemeye yardımcıdır; yaşla birlikte azalan zihinsel ve bilişsel işlevler, beyindeki kan akışı ve oksijen azalmasından kaynaklıdır. Azalan oksijenin artmasına sebep olur.
Kanseri önlemeye yardımcıdır; pancar kontrolsüz bir şekilde hücre büyümesinden meydana gelen kanser ile antioksidan ve antienflamatuar yapısı sayesinde savaşır.
Kilo vermeye iyi bir yardımcıdır; bunun sebebi içeriğinde ki bol miktardaki su ve düşük kaloridir. Bu sayede tokluk hissiniz daha fazla olur. Ayrıca içeriğinde protein sayesinde protein alımınıza da yardımcı olur.

Kırmızı Pancar Suyu Tarifi

Sizlere pancar suyunun faydalarından yararlanmak isteyip ama tadından hoşlanmayanlar için lezzetli bir tarif sunuyoruz. Bildiğimiz kırmızı pancarı, bu kadar rahat ve severek içmenizi sağlayacak tarifimiz şöyle;

Malzemeler;
Kırmızı pancar
Elma
Havuç
Kereviz sapı
Şeftali
Hindistan cevizi sütü veya badem sütü veya arzuya göre normal süt

Hazırlanışı;
Tüm malzemeyi damak tadınıza en uygun şekle gelecek miktarda katı meyve sıkacağından geçirin. Malzemeler arasında tüketemediğiniz meyveler var ise çıkartabilirsiniz. Bu tarifin ana meyveleri pancar, süt, elma, kereviz ve havuçtur.
En son üzerine sütü ekleyin.
Soğuk olarak tüketin.

Çiğ Pancar Salatası Tarifi

Malzemeler;
1 bağ roka, maydanoz ve yeşil soğan
1 adet pancar
1 diş sarımsak
Tuz
Limon
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Yapılışı;
Öncelikle tüm yeşillikleri doğrayınız.
Pancarın kabuklarını soyup rendeleyip yeşilliklere ekleyin.
Sarımsağı rendeleyin.
Üzerine kalan tüm malzemeleri koyun.

Haşlanmış Yoğurtlu Pancar Salatası

Malzemeler;
2 adet kırmızı pancar
1 kase süzme yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 tutam maydanoz

Yapılışı;

2 adet kırmızı pancarın kabuklarını soyun ve haşlayın.
Pancarlar çatal rahat batırabilecek kıvama gelene kadar haşlanacak daha sonra suyunu süzerek soğutun.
Pancarları dilediğimiz kalınlıkta doğrayın veya rendeleyin yoğurdu üzerine ekleyin.
Sarımsağı ezin ve zeytinyağı ile tavada çay kaşığının yarısından da az miktarda tuz ile hafif pişirin.
Sarımsaklı zeytinyağı karışımını, pancarlı yoğurdun üzerine ekleyin, kalan tuzu ve maydanozu da ekleyerek karıştırın.

Kırmızı Pancarın Zararları;

Tüm bu faydalarının yanı sıra her sebze ve meyve gibi pancar da fazla tüketimde zararlı olabilir. Kırmızı pancarın zararlarından bazıları şunlardır;
•    Büyük ve küçük tuvaletinizin pembe olmasına sebep olabilir.
•    Kalsiyum seviyelerinin düşmesine neden olabilir.
•    Böbreklerde hasara neden olabilir.
•    Ciltte kızarıklığa neden olabilir.
•    Kan basıncı seviyelerini hızlı bir şekilde düşürebilir.
•    Kan şekeri seviyesinde dalgalanmaya neden olabilir.

 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber