Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Eylül 2019 17:24

Kırmızı pul biberin faydaları ve Kırmızı pul biberin zararları

Biberlerin pek çok çeşidi vardır. Biberler, öncelikle baharat olarak kullanılır ve pişirilebilir veya kurutulabilir ve toz haline getirilebilir. Capsaicin, biber biberindeki başlıca biyoaktif bitki bileşiğidir, benzersiz, keskin tadı ve sağlığımıza olan faydalarının çoğundan bu bileşen sorumludur.

Kırmızı pul biberin faydaları ve Kırmızı pul biberin zararları
kırmızı pul biber,

Biberlerin pek çok çeşidi vardır. Biberler, öncelikle baharat olarak kullanılır ve pişirilebilir veya kurutulabilir ve toz haline getirilebilir. Capsaicin, biber biberindeki başlıca biyoaktif bitki bileşiğidir, benzersiz, keskin tadı ve sağlığımıza olan faydalarının çoğundan bu bileşen sorumludur.

Kırmızı pul biberin besin değerleri

1 çorba kaşığı (15 gram) çiğ, taze, kırmızı biberin besleyici değerleri

Kalori: 6

Su: % 88

Protein: 0.3 gram

Karbonhidrat: 1.3 gram

Şeker: 0.8 gram

Lif: 0,2 gram

Yağ: 0,1 gram

Kırmızı pul biberin besin faydaları

  • Vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengindir

C Vitamini; Biber, yaraların iyileşmesi ve bağışıklık sistemi için önemli olan bu güçlü antioksidan bakımından çok yüksektir.

B6 Vitamini; B vitaminin familyasından olan, B6 vitamini, enerji metabolizmasında rol oynar.

K1 Vitamini; Phylloquinone olarak da bilinen K1 vitamini kanın pıhtılaşması ve sağlıklı kemikler ve böbrekler için esastır.

Potasyum; Çeşitli işlevler sunan temel bir diyet minerali olan potasyum, yeterli miktarda tüketildiğinde kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.

Bakır; Batıda uygulanan diyetlerde genellikle eksik olan bakır, güçlü kemikler ve sağlıklı nöronlar için önemli olan elementtir.

A vitamini; Kırmızı biber vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta karoten bakımından zengindir.

  • Diğer bitki bileşikleri

Chili biber, çeşitli sağlık yararları ile bağlantılı antioksidan bitki bileşikleri bakımından zengindir. En dikkat çeken, acı biberlerin acı tadından sorumlu olan kapsaisindir.

  • Ağrı kesici

Biberlerdeki başlıca biyoaktif bitki bileşiği olan Kapsaisin, bazı benzersiz özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sebebiyle ağrıya neden olan sinir uçlarını bir nevi uyuşturarak ağrının azalmasına hatta tamamen geçmesine neden olur.

Bununla birlikte yapılan araştırmalarda görüldü ki acı kırmızı biber mide reflüsü veya ekşimesi gibi rahatsızlıkları olanlarda düzenli olarak her gün 2,5 gram kırmızı acı biber tüketiminde,               örneğin 5 hafta tüketilen bu sürecin başında, mide ekşimesinin arttığı gözlendi ancak başlarda artan bu ağrı kırmızı acı biber kullanımının ortalarında ve sonlarında tamamen geçmekte ve yanma olmamaktadır.

  • Kilo kaybı

Obezite, kalp hastalığı ve diyabet gibi birçok kronik hastalık riskinizi artıran ciddi bir sağlık durumudur. Bazı kanıtlar capsaicin'in iştahı azaltarak ve yağ yakma oranını artırarak kilo kaybını artırabileceğini göstermektedir.

Kapsaisin ayrıca kalori alımını azaltabilir. Düzenli olarak biber tüketen 24 kişiden oluşan bir çalışma, yemekten önce kapsaisin alınmasının kalori alımının azalmasına yol açtığını keşfetti.

  • İnflamasyon mücadele

Kırmızı pul bibere karakteristik keskinliklerini veren, yenildiğinde yoğun bir acı baharat hissi veren kapsaisin adı verilen bir madde içerir. Kapsaisin, artrit, sedef hastalığı ve diyabetik nöropati ile ilişkili ağrı dahil olmak üzere duyusal sinir lifi bozuklukları için etkili bir tedavi olarak incelenmektedir.

  • Kardiyovasküler faydalar

Acı biber gibi kırmızı biber biberlerinin, kan kolesterolünü, trigliserit seviyelerini ve trombosit agregasyonunu azalttığı, vücudun ise kan pıhtılarının oluşumuna ayrılan bir madde olan fibrin çözme yeteneğini arttırdığı gösterilmiştir. Acı biberin sık ve fazla kullanıldığı kültürlerde kalp krizi, felç ve pulmoner emboli oranları çok daha düşüktür.

  • Tıkanıklığı temizler

Kapsaisin sadece ağrıyı azaltmakla kalmaz, biberli ısısı da dolgulu burnunuzdan veya tıkanmış akciğerlerden mukustan kurtulmanıza yardımcı olan salgıları uyarır.

  • Bağışıklık artırmak

A vitamini bakımından zengin olan kırmızı pul biber, çoğunlukla anti-enfeksiyon vitamini olarak adlandırılır ve burun pasajlarını, akciğerleri, bağırsak sistemini ve idrar yollarını kapsayan ve vücudun istilacı patojenlere karşı ilk savunma hattı görevini gören sağlıklı mukoza zarları için gereklidir.

Kırmızı pul biberin zararları

Yanması hissine neden olabilir.

Yüksek miktarlarda, şiddetli ağrı, iltihaplanma, şişme ve kızarıklığa neden olabilir.

Bazı insanlarda bağırsak rahatsızlığına neden olabilir. Belirtiler karın ağrısı, bağırsaklarınızda yanma hissi, kramplar ve ağrılı ishal olabilir.

Kanseri tetikleyebileceğine dair çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...