Tgrt Haber
12 Kasım 2018 13:06

Kolesterol nedir? Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir

Kolesterol, vücudun her hücresinde bulunan yağa benzeyen bir maddedir. Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir nasıl tedavi edilir, kolesterol seviyeleri düşük yüksek ve normal değerleri nelerdir.

Kolesterol nedir? Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir
kolesterol

Kolesterol, vücudun her hücresinde bulunan yağa benzeyen bir maddedir. Dokudaki balmumuna bağlayan, kolesterol hormonları, D vitamini ve yiyecekleri sindirmenize yardımcı olan maddeler üretmek için gereklidir. Kolesterol, kan dolaşımınız yoluyla yağ (lipit) ve lipoproteinler adı verilen proteinlerden oluşan taşıyıcılar tarafından taşınır. Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir nasıl tedavi edilir, kolesterol seviyeleri düşük yüksek ve normal değerleri nelerdir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir

Vücuttaki sağlıklı kolesterol düzeyleri, kalp krizi ve felce karşı koruyabilir ancak her şeyin fazlası gibi kolesterolün de fazlası kötüdür. Fazla kolesterol, kalp krizi veya felce yol açabilir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri / Kolesterol Yüksekliğinin Belirtileri ve Sebepleri

  • Göğüs ağrısı veya anjiyo
  • Kalp krizi
  • İnme
  • Bacaklara kan gönderemeyen tıkalı arterlerin neden olduğu yürüme sırasındaki ağrı
  • Genetik sebepler
  • Arter hastalığı
  • Yüksek tansiyon
  • Erkeklerde iktidarsızlık
  • Kadınlarda aşırı kanama

Yüksek Kolesterolün Sebepleri Nedenleri

  • Kötü beslenme
  • Obezite
  • Özellikle kadınların bel çevrelerindeki yağlanma
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Sigara içmek
  • Diyabet

Kolesterol Seviyeleri Kaç Olmalı ?

Normal Yüksek ve Düşük Kolesterol Seviyleri

 KOLESTERÖL 

 Toplam Kolesterol  

 HDL
 İyi Kolesterol  

 LDL
 Kötü Kolesterol  

 Trigliserid 

Normal

200’den az

40 veya yüksek

100’den az

149’dan az

Sınırda

200-239

-

130-159

150-199

Yüksek

240 veya yüksek

-

160 veya yüksek

200 veya yüksek

Düşük

-

40’dan az

-

-

Yüksek Kolesterol Nasıl Düşürülür Tedavi Edilir

Yüksek kolestrolü düşürmek için doğal çözümler yiyecek ve bitkiler 

ASTRAGALUS

Diğer adı Çin Geven’idir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir.

ALIÇ

 Kalp hastalıkları için tedavi etmekte kullanılır.

KETEN TOHUMU

Hem keten tohumu hem de keten tohumu yağı yüksek düzeyde alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Bu kalp hastalığınızın riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bir omega-3 yağ asididir.

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ

Omega-3 yağ asitleri balık ve balık yağlarında da bulunur. Somon, ton balığı, göl alabalığı, ringa balığı, sardalye ve diğer yağlı balıklar özellikle zengin kaynaklardır.

SARIMSAK

Sarımsak, binlerce yıldır yemeklik bir madde ve ilaç olarak kullanılan yenilebilir besindir. Çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Bir kapsül veya tablet olarak da kullanılabilir.

KIRMIZI PİRİNÇ MAYASI

Kırmızı maya pirinci geleneksel Çin tıbbı ve pişirme maddesidir. Kırmızı pirinci maya ile kültürleyerek yapılır. Bazı kırmızı maya pirinç ürünleri önemli miktarlarda monokolin K içerir, NCCIH bildirir. Bu madde kimyasal olarak kolesterol düşürücü ilaç lovastatin içindeki aktif maddeyle aynıdır. Bu maddeyi içeren kırmızı maya pirinç ürünleri, kan kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir.

BİTKİ STEROL VE SANOL TAKVİYELERİ

Bitki sterolleri ve stanolleri birçok meyve, sebze, kabuklu yemiş, tohum, tane ve diğer bitkilerde bulunan maddelerdir. Bazı işlenmiş gıdalar ayrıca bitki sterolleri veya stanolleri ile takviye edilir. Örnek olarak; portakal suyu ve yoğurt gibi…

SAĞLIKLI KOLSTROL İÇİN ÖNERİLEN YİYECEKLER

Yıllar boyunca, yüksek kolesterol gıdalarının kalp hastalığına neden olabileceği söylendi. Bununla birlikte, birçok yeni çalışma bunun doğru olmadığını göstermiştir. Kanınızdaki kolesterolün çoğu karaciğeriniz tarafından üretilir. Kolesterol yüksek yiyecekler yediğinizde, karaciğeriniz daha az üretir. Bu nedenle, diyette kolesterol kandaki kolesterol üzerinde sadece küçük etkilere sahiptir. Çalışmalar aynı zamanda diyet kolesterolünün kalp krizi ya da felçle bağlantısı olmadığını göstermektedir.Dahası, kolesterolde bulunan birçok gıda da dünyadaki  en sağlıklı ve en besleyici gıdalar arasındadır.

İşte sağlıklı kolesterol için 7 mükemmel yiyecek;

  1. Peynir
  2. Yumurta
  3. Karaciğer
  4. Kabuklu deniz ürünleri
  5. Karaciğer yağı
  6. Deniz mahsulleri
  7. Kuzu böbreği
  8. Sardalye
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...