Tgrt Haber
06 Şubat 2020 11:10

Kolik bebek (bebeklerde kolik belirtileri ve tedavisi)

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Gülperi Pınarcık, bebeklerde kolikle ilgili önemli bilgiler vermektedir; ‘bebekler, doğduktan hemen sonraki dönemde nedeni bilinemeyen ağlamalar hatta ağlama nöbetleri yaşarlar. Bu 3 ay kadar devam edebilen bir dönemdir.

Kolik bebek (bebeklerde kolik belirtileri ve tedavisi)
Kolik bebek (bebeklerde kolik belirtileri ve tedavisi,

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Gülperi Pınarcık, bebeklerde kolikle ilgili önemli bilgiler vermektedir; ‘bebekler, doğduktan hemen sonraki dönemde nedeni bilinemeyen ağlamalar hatta ağlama nöbetleri yaşarlar. Bu 3 ay kadar devam edebilen bir dönemdir. İşte bu dönemin yüksek ihtimalle nedeni koliktir. Kolik ağrısı, bebeklerde gaz sancısı demektir. Hatanın en az 3 günü ve en az 3 saat çok kısa aralıklarla ağlamalarına neden olan bir ağrıdır. Kolik bebekler, bu yaşamlarının ilk 3 ayının aksine sonraki dönemlerinde genellikle başka sıkıntılar yaşamayan, genellikle sürekliliği olmayan ve tekrar etmeyen bir dönem yaşar. Bebeklerin yüzde 25’inde veya yüzde 5’i kadarında görülebilmektedir. Kolik ağrıları genellikle geceleri artar veya akşam üstleri de görülebilir. En uzun süren süre 6 aydır. Bu aydan sonra genellikle geçer.’

Bebeklerde Kolik Belirtileri

Aşağıdaki belirtiler, kolik sancısından olabileceği gibi bebeğinizin idrar yolu enfeksiyonu, inek sütü alerjisi, orta kulak iltihabı, koroner arter anomolisi, reflü, koroner arter anomolisi, laktoz hassasiyeti gibi nedenlerden de meydana gelebilmektedir. Bu durumları kolikten ayırd etmeli ve sancıları takip etmeliyiz.

  • Bebeğinizin ani bir şekilde ağlamaya başlaması
  • Ağlamaların nöbet şekline dönüşerek uzun sürmesi
  • Bebeğin, bacaklarını karnına doğru çekmesi
  • Bebeğinizin yüzünde zorlandığını ifade eden bir kızarma
  • Bebeğinizin elleriniz yumruk yapması
  • Bebeğin, sırt kısmını geriye doğru atması
  • Gaz çıkarması

Bebeklerde Kolik Nedenleri

Bebeklerde kolik herhangi bir durumdan, birçok nedenden kaynaklı olabilir. Tam olarak neden meydana geldiği bilinmemektedir. Uzmanlar genellikle; anne sütü, gıda alerjisi, laktoz hassasiyeti, sindirim sisteminde var olan bakterilerin değişikliği veya bebeğin sindirim sisteminin daha gelişmemiş olabileceğini bildirmektedir.

Bunun yanı sıra, hamilelik döneminde sigara içen annelerin de bebeklerinde kolik riski iki kat artmaktadır.

Bebeklerde Kolik Nasıl Geçer?

  1. Öncelikle bir uzmana başvurarak, doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.
  2. Bebeği genellikle ağlama krizi anlarında rahatlatmaya çalışmalıdır. Bazı anneler; saç kurutma makinesi, bir araç içinde gezdirme, elektrik süpürgesi çalıştırma, şarjlı süpürge çalıştırma gibi veya bunların videolarını internetten dinletme gibi aktivitelerle bebeğini sakinleştirmekte başarılı olduğunu bildirmektedir.
  3. Doktorunuza danışarak, anason çayı içirmek, kolik tedavisinde doğal ve etkin yöntemlerden biri olabilir.
  4. Ilıktan bir miktar sıcağa dönen bir su ile bebeğinizi yıkayarak rahatlamasına yardımı olabilirsiniz.
  5. Mama ile beslenen bebeklerin, mamalarının markalarını değiştirebilirsiniz çünkü bazı marka mamalar bazı bebeklerde sindirim zorluğu yaşatabilir.
  6. Biberon ile beslenen bebeklerde ise biberon emziğini koliğe neden olmayacak derecede rahat emilenlerden seçebilirsiniz. Bebeklerde biberon ile emerken fazla hava yutmalarından kaynaklı kolik artabilmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...