Tgrt Haber
09 Mart 2021 13:26

Kolobom Ne Demek, Doğuştan İris Kolobomu Nedir?

Kolobom (Coloboma) hastalığı gözle ilgili herhangi bir oluşumun doğumsal gelişim kusurudur. Yarık şeklinde kendini gösteren hastalık, göz kapağı veya göz yapısında doğuştan bir kusur olarak bilinir. Haberimizde; "Kolobom ne demek, Doğuştan iris kolobomu nedir?, Kolobom nedenleri, belirtileri ve tedavisi" hakkında merak edilen tüm detaylar...

Kolobom Ne Demek, Doğuştan İris Kolobomu Nedir?
kolobom ne demek,kolobom,kolobom nedir,Doğuştan iris kolobomu,Doğuştan İris Kolobomu Nedir?

Kolobom, bir dokunun doğuştan kusurlu gelişmesi veya yokluğu anlamını taşır. Kolobom; gözdeki göz kapağı, retina, iris gibi gözdeki herhangi bir oluşumun kusurudur. Genellikle yarık biçiminde kendini gösterir. 4 haftalık fetüs evresinde, gözün embriyolojisinde, gözü oluşturmak için ön beyinden çıkıntı yapan parça gözün küresel bir yapıya dönüşmesi için kendi içine çöker ve birleşir. Bu birleşme kusuru Kolobom adını alır. Durumun ağırlığına göre kolobom retina, makula, optik, koroid, sinir, lens, kapak kolobomu tekil yada bir kaçı bir arada ortaya çıkabilir.

Kolobom Ne Demek, Doğuştan İris Kolobomu Nedir?

Kolobom nedeni genetik yatkınlık olarak saptanmamakla birlikte, hastalıkların belirli kromozomal hastalıklarla ilgili olduğu biliniyor. Trisomy 18 (E- sendromu) gibi kromozomal hastalıklarda kolobom oluşabilir.

Kolobom Ne Demek, Doğuştan İris Kolobomu Nedir?

Kolobom etkileri hastalığın şiddetiyle gözün neresinden problem yaşandığına göre değişmektedir. Fakat genelde etki gözün alt kısmında olur. Kolobom kendi içinde çeşitlere ayrılır.

Lens kolobomu; büyükse iris ve koroid tabakada kusurlara sebebiyet verebilir. Bu retinada yırtık olasılığını arttırır. Hastalığın şiddetli olduğu durumlarda gözün büyüklüğünde azalma görülebilir.

İris kolobomu; merkezi görmede hasar meydana gelir. Pupilde anahtar deliği görünümünü verir.

Kolobom Ne Demek, Doğuştan İris Kolobomu Nedir?

Bazen koloboma kromozomal problemlerin yanında nörolojik problemlerde olabilir. Küçük göz, zeka geriliği, fazla parmak kolobom hastalığına eşlik edebilir. Görme yeteneğinde azalma, şaşılık, fotofobi, görmede alan kaybı hastalarda görülebilir.

Kolobom Nasıl Tedavi Edilir?

Kolobom Ne Demek, Doğuştan İris Kolobomu Nedir?

Hastalığın durumuna bağlı olarak tedavi şekli farklılık gösterir. Retina dekolmanı (ayrılması) gibi durumlarda vitrektomiyi takiben lazer  ile retina altta yatan yapılara tutturulur. İris kolobomunda, kozmetik amaçla kontakt lensler kullanılabilmektedir. Kolobom konusunda bir göz doktoruna gidilmesi tavsiye edilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...