Tgrt Haber
11 May 2020 21:42

Kristal kaya tuzu, Kristal kaya tuzu nedir?, Kristal kaya tuzunun faydaları

Kaya tuzları, bir denizden veya gölden gelen suyun buharlaşarak, sodyum klorür kristallerinin arkasında kalarak oluşur. Himalaya tuzu denilen pembe renkteki tuzlar, kaya tuzları sınıfının bir çeşididir. Bunun gibi birkaç çeşidi daha vardır. Himalaya tuzda %98 kadar sodyum klorür vardır. Tuzun geri kalanı potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi eser minerallerden oluşur. Bunlar tuza açık pembe renk verir.

Kristal kaya tuzu, Kristal kaya tuzu nedir?, Kristal kaya tuzunun faydaları
Kristal kaya tuzu, Kristal kaya tuzu nedir?, Kristal kaya tuzunun faydaları,

Kaya tuzları, bir denizden veya gölden gelen suyun buharlaşarak, sodyum klorür kristallerinin arkasında kalarak oluşur. Himalaya tuzu denilen pembe renkteki tuzlar, kaya tuzları sınıfının bir çeşididir. Bunun gibi birkaç çeşidi daha vardır. Himalaya tuzda %98 kadar sodyum klorür vardır. Tuzun geri kalanı potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi eser minerallerden oluşur. Bunlar tuza açık pembe renk verir.

Kristal kaya tuzu nedir?

Kaya tuzları, bir denizden veya gölden gelen suyun buharlaşarak, sodyum klorür kristallerinin arkasında kalarak oluşan tuza kristal kaya tuzu denir.

Kristal kaya tuzunun faydaları

  • Kaya tuzları, manganez, bakır, demir ve çinko gibi çeşitli eser mineraller içerir.
  • Düşük sodyum probleminden kaynaklı, tansiyon düşüklükleri, göz kararmaları, derin uyuyamama gibi sağlık sorunlarının azalarak iyileşmesine yardımcı olur.
  • Elektrolitler vücudumuzun uygun sinir ve kas fonksiyonu için ihtiyaç duyduğu temel minerallerdir. Kristal kaya tuzuyla bu mineralleri karşılayabilirsiniz.
  • Kas kramplarının azalmasına yardımcı olur.
  • Mide solucanları, mide ekşimesi, şişkinlik, kabızlık, mide ağrısı ve kusma gibi çeşitli sindirim rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Kristal kaya tuzuyla yaptığınız gargara boğaz ve solunum yolunun açılmasına yardımcı olur. Bunun için bir bardağa bir miktar kristal kaya tuzu ilave ederek eriyene kadar karıştırın ve yutmadan gargara yaparak tükürün.
  • Cildin dokusunu temizleyerek daha parlak ve genç görünmesine yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığı, öksürük ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Enfeksiyon riskini azaltır ve zararlı bakterileri öldürür.

Kaya tuzunun zararları

  • Her tuz gibi kaya tuzunun da yüksek tansiyon hastaları için risk oluşturduğunu belirtelim.
  • Ayrıca içerisinde iyot oranı çok düşük olduğundan

Kristal kaya tuzu nasıl kullanılır?

Bu tuz sofra tutuyla aynı şekilde ve aynı yerlerde kullanılır.

Bu tuzdan yapılmış lamba ve şamdanlar da son zamanlarda oldukça popüler olmuştur.

Vücudun tuza neden ihtiyacı var / vücut tuza neden ihtiyaç duyar

Sodyum, tuzda bulunan önemli bir eser mineraldir. Vücudun buna çeşitli işlevler için ihtiyacı vardır.

  • Büzülme ve kasları gevşetme
  • Uygun sıvı dengesini korumak ve dehidrasyonu önlemek
  • Sinir sistemi uyarıları göndermek
  • Düşük tansiyonu önleme

Kristal Kaya Tuzu Canan Karatay

Prof. Dr. Canan Karatay’ın kristal kaya tuzu hakkında bildirdiklerine birlikte bakalım;

‘’kaya tuzu asırlardan beri kullanılıyor. Yeni bir şey değil. Ankara Çankırı’da kaya tuzu mağarası bulunur. Bu mağara Hititler zamanında açılmıştır. Hititler ’den beri kaya tuzu var ve kullanılıyor. Bu tuz katiyen tehlikeli olamaz. İçinde 84 tane çok dengeli mineral var. Polonya’da, New York’ da Azerbaycan’da, orta asyada kaya tuzu mağaralarında astım hastaları tedavi edilmektedir. Bu mağaralarda yataklar, yatakhaneler var. Bu tuz nefesi açıyor. Kaya tuzuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler bizim hocamız olan Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın 7'den 70'e Taş Devri Diyeti kitabını okuyabilirler. Kaya tuzu ile ilgili detaylı bilgileri ve referansları bulabilirsiniz. Nükleer santrallerin dışına, ışın salgılanmasın diye kaya tuzu izolasyonu yapılır. Negatif iyon vererek ferahlık verir, rahat uyumanızı sağlar. Akarsuyun bir şelalenin yanında ferahlarız. Bunun nedeni ise negatif iyonun fazla olmasıdır. Tıpkı bunun gibi odalarınıza koyacağınız bir kaya tuzu lambası ile ferahlayarak rahatlamanızı sağlar.’’

Kristal kaya tuzu Çankırı

Ankara Çankırı’da kaya tuzu mağarası bulunur. Bu mağara Hititler zamanında açılmıştır. Hititler ’den beri kaya tuzu var ve kullanılıyor. Bu mağarada bir eşek fosili vardır. Üzerinde tüyleriyle birlikte 300 yıldır orada durmaktadır. Yanında da bir tavşan vardır. Bu da kendisine zarar gelmeden tuzun içinde 300 yıldır korunmuştur. Bu iki fosili, müzede sergilemek isteyen uzmanlar, fosilleri müzeye taşımışlar ancak kısa zaman içinde fosillerin üzerinde çürümeler başlayınca bunu fark edip hemen tuz mağarasına geri götürmüşlerdir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...