Tgrt Haber
27 Aralık 2018 08:48

Kulak arkasında şişlik neden olur? Kulak arkası şişlik tedavisi

Kulak arkasında şişlik yaşayanlar ''Kulak arkasında şişlik neden olur? Kulak arkası şişlik tedavisi nedir? Kulak arkasında şişlik hangi hastalığın belirtisidir?'' sorularını yanıtını araştırıyor.

Kulak arkasında şişlik neden olur? Kulak arkası şişlik tedavisi
Enfeksiyon,apse,kulak,Mastoiditler,lipom

Kulak arkasındaki şişlik birçok kişinin yaşadığı genel bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman tehlikeli olmasa da bazı durumlarda ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kulakların arkasında bulunan nodüller çoğunlukla zararsızdır. Peki kulak arkasında şişlik neden oluşur? Kulak arkasındaki şişlik hangi hastalığın belirtisidir? İşte kulak arkası şişlik rahatsızlığı hakkında bilmeniz gerekenler. 

KULAK ARKASINDA ŞİŞLİK NEDEN OLUR?

Kulakların arkasında bulunan nodüller oldukça rahatsız edicidir. Kulak arkasında şişlik nedeni enfeksiyon olabileceği gibi ilaç tedavisi de gerektirebilir. Kulak arkası şişik rahatsızlığı çok az durumda tehlike arz eder. Kulak arkası şişlik sebepleri genellikle şunlardır: 

  • Enfeksiyon
  • Mastoiditler
  • Apse
  • Orta kulak iltihabı
  • Kulak ve boğaz enfeksiyonlarına sekonder
  • Sebase kistler
  • Akne vulgaris
  • Lipom

KULAK ARKASINDA ŞİŞLİLER NASIL ANLAŞILIR?

Kulak arkasında meydana gelen şişlik rahatsızlık boyutunda olup olmadığı anlamak için basit birkaç yöntem vardır. Bunlar:  

  • Elinizle kulaklarınızın arkasındaki şişlikleri kontrol edin, 
  • Yumru yumuşak ve esnek mi hissediliyorsa muhtemelen bir lipomdur.
  • Dokunulduğunda acı verici oluyorsa sivilce veya apse olabilir,
  • Şişliklere ek olarak ateş veya titreme gibi başka semptomlar yaşıyorsanız enfeksiyon işareti olabilir.

Kulak arkasında şişlik neden olur? Kulak arkası şişlik tedavisi

KULAK ARKASINDAKİ ŞİŞLİKLER NEDEN OLUR? 

Kulak arkasında enfeksiyon birçok bakteriyel ve viral enfeksiyona ve boyun, yüz ve çevresinde şişmeye neden olabilir. HIV, AIDS, kızamık ve suçiçeği gibi hastalıklar kulak arkası şişliğine neden olabilir. Kulak arkası şişlikler pek çok nedenden ötürü meydana gelebilir. Kulak arkası şişliğe neden olan hastalıklar: 

Mastoidit

Kulak iltihabı sorununun tedavi edilememesi ile ilerleyen ciddi kulak iltihabıdır. Adı mastoid’dir. İçi zaten dolu olan kistlerin daha da genişlemesine neden olur.

Apsis

Vücudun bir bölgesindeki doku veya hücrelerin enfekte olarak apse geliştirmesine denir. Vücudunuzu istila eden bakterileri veya virüsleri öldürmeye çalışarak tepki vermesidir. Bakterilerle savaşmak için vücudunuz enfekte olan bölgelere beyaz kan hücresi gönderir. Beyaz kan hücreleri, hasarlı yerde birikmeye başlar ve sonuç olarak, irin genişlemeye başlar. Apseler genellikle acı verici ve dokunduğunuzda sıcaktır.

Otitis Media

Otis medya kulak enfeksiyonu için söylenen başka bir terimdir. Bunlar da bakteriyel veya viral olabilir. Bir iltihap meydana geldiğinde ağrılı sıvı birikmesine ve şişmesine neden olabilir. Bu belirtiler kulağın arkasında gözle görülür bir şişlik ile sonuçlanabilir. Semptomları hafifletmek ve enfeksiyonu sonlandırmak için antibiyotik kullanabilirsiniz.

Lenfadenopati Kulak Veya Boğaz Enfeksiyonları

Lenf bezlerinde başlar. Bunlar, vücudun her yerinde bulunan minik, organ benzeri yapılardır. Bu kollarınızın altında, boynunuzda veya kulaklarınızın arkasında oluşabilir. Zaman zaman şişebilir. Çoğu durumda şişkinlik bir iltihap sonucu oluşur.  Enfeksiyonla savaşan hücrelerin sayısı arttıkça, şişlikler büyümeye başlayacaktır. 

Sebase Kistleri

Bu kistler cildin altında ortaya çıkan kansersiz kistlerdir. Genellikle baş, boyun veya gövde üzerinde gelişirler. Cildinizin ve saçınızın yağlanmasını sağlayan yağ üretmekten sorumlu olan yağ bezinin etrafında gelişip büyürler.

Akne Vulgaris

Akne, ciltteki saç köklerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ölü cilt hücreleri ve yağ folikülleri tıkayabilir ve sonrasında sivilce ve şişlik gelişebilir. Bazı durumlarda, bu çarpmalar büyük katı ve bazen de acı verici olarak büyürler.

Lipom

Lipom, cildinizin katmanları arasında gelişen yağlı bir yumrudur. Bir lipom vücudunuzun herhangi bir yerinde gelişebilir ve çoğunlukla zararsızdır. Lipomlar her zaman cildin yüzeyinden algılanamaz fakat büyüdükçe onları elinizle hissedebilirsiniz.

KULAK ARKASINDA ŞİŞLİK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? 

Kulak arkasında şişlik eğer sivilce ve benzeri bir nedenden dolayı oluşmuşsa zaman içerisinde geçebilir. Kulak arkasında şişlik eğer bir süredir devam ediyorsa doktora gösterilmelidir. Kulak arkası şişlik androjen düzeyinin yükselmesi, hormonal değişilikler, genetik faktörler veya çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle oluşabilir. Doktora gidildiğinde genelde kulağın arkasında oluşan şişlikler için ilaç tedavisine başlanır. Enfeksiyondan kaynaklı olan kulak arkasında beze için antibiyotik tedavisine başlanabilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Amber çilek17 Ekim 2023 18:26

Üstte ki arkadaşın yorumunu anlamadım

Yonca15 Ağustos 2023 22:47

Tem tesiş anlamadım

Sonraki Haber Yükleniyor...