Tgrt Haber
07 Aralık 2021 11:56

Kümülatif vergi nedir? Kümülatif vergi matrahı nasıl hesaplanır, vergi matrahı belgesi nasıl alınır?

"Kümülatif vergi nedir, kümülatif vergi matrahı hesaplaması nasıl yapılır? Vergi matrahı belgesi nasıl alınır?" sorularının cevabı araştırılmaya devam ediyor. Çalışanların bilmesi gereken hususlardan biri olan kümülatif vergiye dair merak edilenler haberimizde...

Kümülatif vergi nedir? Kümülatif vergi matrahı nasıl hesaplanır, vergi matrahı belgesi nasıl alınır?
kümülatif vergi,vergi,işçi,Kümülatif vergi matrahı

"Kümülatif vergi nedir, nasıl hesaplanır, vergi matrahı belgesi nasıl alınır?" sorularının cevabı aranmaya devam ediyor. Birbirinden farklı vergi türlerinden biri olan kümülatif vergi, sistemlerinin hesaplanması ve işlenmesi ile farklılık gösterebiliyor. Kümülatif vergi matrahı olarak ifade edilen vergi türü, genel olarak iş yerinde çalışan bir işçinin aylık kazancının brüt şekilde ele alınmasının ardından işsizlik sigortası ve Genel Sağlık Sigortası paylarının düşürülmesi ile birlikte kalan ücretin her ay düzenli bir şekilde toplanarak ilerlemesi olarak tanımlanıyor. Detaylar haberimizde...

KÜMÜLATİF VERGİ MATRAHI NEDİR?

Aktif olarak iş hayatı olan ve çalışan işçilerin hangi gelir vergisine dahil olduğunun belirlenmesi ve gelirinden de ne kadar gelir vergisi kesileceğini belirleyen unsurlardan bir tanesi de kümülatif vergidir. İşveren, her ay kümülatif vergi matrahını çalıştırdığı her işçi için bu bedeli ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra kümülatif vergi matrahı işçilerin hangi gelir vergisi dilimine ait olduğunu gösterir ve böylece, vergi ücretten hangi oranda gelir vergisinin kesileceğini de belli eder. Bu sebeple işverenin de, işçinin bu konuda detaylı bilgi sahibi olması önem taşır. 

Kümülatif vergi nedir? Kümülatif vergi matrahı nasıl hesaplanır, vergi matrahı belgesi nasıl alınır?

KÜMÜLATİF VERGİ MATRAHI HESAPLAMA

Kümülatif vergi matrahında, öncelikle işçinin brüt ücreti ele alınır ve GSS ve işsizlik sigorta payı bu ücretten düşürülür. Yapılan hesaplamaların ardından kesintiler de çıkarıldıktan sonra elde edilen bu ücret işçinin genel vergi matrahıdır. Önceki aylarda elde edilen matrah sonraki aylarda elde edilen matraha eklenir. Böylece, her ay üst üste eklenen yeni vergi matrahı işçinin kümülatif vergi matrahını meydana getirir.

Örneğin 5 bin TL brüt ücret alan bir işçinin kümülatif vergisi şu şekilde hesaplanır:

  • GSS (Genel Sağlık Sigortası) kesintisi %14: 5000x%14=700 TL
  • İşsizlik Sigortası İşçi Payı Kesintisi %1: 5000x%1=50 TL
  • Gelir Vergisi Matrahı: 5000-(700+50)=4250 TL

Kümülatif vergi nedir? Kümülatif vergi matrahı nasıl hesaplanır, vergi matrahı belgesi nasıl alınır?

KÜMÜLATİF VERGİ MATRAHI BELGESİ NASIL ALINIR?

İşe girişte alınan bu belge, özellikle günümüzde pek çok şirketin çalışanlarından istediği bir belgedir. Kümülatif vergi matrahı, genel olarak eski çalışılan iş yerinden alınmaktadır. Ayrıca aynı yıl içinde birbirinden farklı yerlerde çalışıldığı takdirde mutlaka son çalışılan iş yerinden kümülatif vergi matrahı belgesi alınabilir.

Kümülatif vergi matrahı, bulunulan yılın Ocak ayından başlayıp yılın sonuna kadar her ay hesaplanarak toplanır ve yeni yılda sıfırlanır. 

Özellikle İşsizlik Sigortası ve Genel Sağlık Sigortası payı brüt ücretten çıkarıldıktan sonra elde edilen gelir de işçinin maaşı olarak bilinmektedir. Yeni bir işe başlayacak olan kişi daha önce çalıştığı iş yerinden kümülatif vergi matrahını alabili ve yıl içerisinde de ne kadar farklı iş yerinde çalışılırsa çalışılsın son çalışılan iş yerinden kümülatif vergi matrahı temin edilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...