2022-07-06 17:22:32 | Son Güncelleme : 2022-07-06 18:40:33

Kurban eti kaç saat dinlendirilmeli? Kurban eti kesildikten kaç saat sonra dolaba konur?

İslam dünyası için önemi büyük olan Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Hem dini hem de insani olarak büyük bir huzura yol açan Kurban Bayramı’nda bayram hazırlığının yanı sıra kurban etinin ne kadar dinlendirilmesi ve nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine dair araştırmalar da yoğunlaşmaya başladı. Belirli usuller çerçevesinde kesilen ve dağıtılan kurban etinin, mundar olmadan muhafaza edilebilmesi için bazı önemli detaylar bulunuyor. Etin dinlendirilmesi de bu detayların başında geliyor. Peki kurban eti kaç saat dinlendirilmeli? Kurban eti kesildikten kaç saat sonra dolaba konmalı? Detaylar haberimizde…

Uzmanlar, kurban etinin dinlendirilmeden dondurulması durumunda, çözüldüğü zaman sert ve yemesi zor bir hale geleceğini belirtiyor.
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş
Uzmanlar, kurban etinin dinlendirilmeden dondurulması durumunda, çözüldüğü zaman sert ve yemesi zor bir hale geleceğini belirtiyor.

Manevi açıdan büyük bir huzura ulaştıran Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlar, kurban etinin kesildikten sonra ne kadar dinlendirilmesi gerektiğini sorgulamaya başladı. Çoğunluğu ihtiyaç sahiplerine dağıtılan kurban etinin, doğru bir şekilde muhafaza edilebilmesi için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Kesim sonrası etin ne kadar bekletilmesi ve dolaba ne zaman konulması gerektiğine dair merak edilenleri sizler için cevaplamaya çalıştık. İşte kurban eti saklama ve muhafaza etme yöntemleri…

KURBAN NASIL KESİLİR?

Kurban kesimi sırasında da bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. İslami usullere göre gerçekleştirilmesi gereken kurban kesimi şu şekilde yapılmalı:

  • Kurban keserken bıçağın daha önceden bilenmesi ve kesim işlemleri için gerekli hale getirilir.
  • Diz boyu çukur kazılır.
  • Hayvanın gözü tülbentle bağlanır.
  • Kesim için hazırlanan bıçak, hayvanın göremeyeceği bir noktaya alınır.
  • Ardından hayvanın ayakları ve yüz kısmı kıbleye gelecek şekilde sol tarafına doğru yatırılır.
  • Hayvanın sağ arka tarafta yer alan ayağı serbest kalmak koşulu ile diğer ayakları birlikte bağlanır.
  • Hayvanın ayakları bağlandıktan sonra üç kere bayram tekbiri ve tehlîl getirilir.
  • Daha sonra “Bismillâhi Allâhü Ekber” denir ve bıçak hayvanın boyun kısmına vurulur.
  • Nefes ve yemek boruları ile birlikte iki ana damarı kesilir.
  • Ardından hayvan soğumaya bırakılır.
  • Kan tamamen akması beklenir ve daha sonra hayvanın derisi yüzülür.
  • Hayvanı, zorunlu bir durum olmadıkça kurban sahibinin kendinin kesmesi daha uygundur.
  • Kendi kesememesi durumunda ise bir Müslümana kestirilir.

 

KURBAN ETİ KAÇ SAAT DİNLENDİRİLMELİ?

Kurban eti, kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Bunun için bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Uzmanlar, kurban etinin dinlendirilmeden dondurulması durumunda, çözüldüğü zaman sert ve yemesi zor bir hale geleceğini belirtiyor. Bu nedenle kurban 4-5 saat boyunca dinlendirilmesi gerekiyor.

Kesim alanından getirilen etin, haça alan bir kap içerisinde 4-5 saat boyunca dinlendirilmesi gerekir. Ardından 40 derecelik vücut ısısının 14 dereceye kadar düşürülmesi sonrasında yemeklik olarak parçalanması, etin doğru kullanımı açısından büyük önem taşıyor. Bu hususlara dikkat edilerek dinlendirilen ve parçalara ayrılan etin çok daha lezzetli olduğu, uzmanlar tarafından belirtiliyor.

KURBAN ETİ NEDEN KOKAR?

Kurban etinin çok taze bir et olması, kasaptan alınan ya da önceden dinlendirilen etlere göre çok daha yoğun yoğun bir koku oluşmasına neden oluyor. Saklama süresi içerisinde buzdolabına alınması da kokuyu önlemek adına büyük önem taşıyor. Dolaba kaldırılmamış olan ette yeşillenme ve yoğun koku kaçınılmaz olacaktır.

Bu nedenle Kurban eti konusunda bu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Yeni kesilen etin kokmadan tüm işlemleri bitirilmeli ve saklamak üzere buzdolabına kaldırılmalıdır. Bunun yanı sıra Kurban etinin pişerken kokmasını önlemek için ise etin bir gece süresince dinlendirilmesi gerekmektedir.

KURBAN ETİ KESİMDEN KAÇ SAAT SONRA DOLABA KONUR?

Kurban etinin en 4-5 saat boyunca güneş almayan açık bir havada bekletilmesi gerekiyor. Daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Yani dinlenme işlemi tamamlandıktan sonra dolaba alınması oldukça uygundur. Kurban etinin dolaba kaldırılma süresi etin parçalanma şekline ve kalitesine göre değişiklik gösterecektir.