Tgrt Haber
10 Temmuz 2020 17:01 - Güncelleme : 25 Mart 2022 17:55

Kurban Eti Nasıl Saklanır? / Kurban Eti Nasıl Terbiye Edilir? / Kavurma Nasıl Yapılır?

Yaklaşan Kurban Bayramı pandemi sebebiyle biraz buruk geçecek olsa da dini bayramımız olan Kurban Bayramı’nda yapılacak işlerin telaşı şimdiden her aileyi sarmaya başladı... Özellikle her sene Allah rızası için kanı akıtılan ve eti ihtiyaç sahiplerine dağıtılan, kalan kısmının da kurban sahibinin tükettiği etler ile ilgili birçok konu merak edilmeye başlandı. Tatlı bir hazırlık telaşının yaşandığı bu günlerde; “Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli veya Kurban eti nasıl saklanır, Kurban eti saklama teknikleri nelerdir? Kurban eti nasıl terbiye edilir? En güzel kavurma nasıl yapılır? Kurban eti pişirilirken nelere dikkat edilir? Kurban eti nasıl yumuşatılır? Evde kurban eti nasıl kıyma çekilir? Evde bıçak nasıl bilinir?” gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevaplar bulacaksınız… Şimdiden Allah Teâlâ, kestiğiniz, kestirdiğiniz kurbanlarınızı kabul eylesin…

Kurban Eti Nasıl Saklanır? / Kurban Eti Nasıl Terbiye Edilir? / Kavurma Nasıl Yapılır?
Kurban eti nasıl muhafaza edilmeli,Kurban eti nasıl saklanır,Kurban eti saklama teknikleri nelerdir,Kurban eti nasıl terbiye edilir,En güzel kavurma nasıl yapılır,Kurban eti pişirilirken nelere dikkat edilir,Kurban eti nasıl yumuşatılır,Evde kurban

Sağlık ve hijyen günümüz dünyasının artık vazgeçilmez konusu. Bu konu, hayatımızın neredeyse her alanında uygulanır olmaya başladı. Allah rızası için kesilen tüm kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının da insan sağlığı açısından önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz.

Kurbanlık Etleri Nasıl Pişirilir?

Kurban etlerinin dikkat edilmezse çok çabuk bozulup insan sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini de hatırlatmak istiyoruz. Özellikle buzdolabınının difriz veya derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanan etleri -18 derecede uzun süre muhafaza edilebilirken, buzdolabının -2 derece olan iç bölmesinde bu etleri en fazla bir hafta muhafaza edebiliyoruz… Et ürünlerinin çabuk bozulma riskine karşı, özellikle donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmaları birtakım zararlı mikroorganizmaların üremesine imkân sağlıyor... Bu yüzden çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli.

Peki bu etleri nasıl pişirmeliyiz? İşte bu sorunun cevabını gelin hep birlikte öğrenelim...

Kurban Etleri Nasıl Pişirilmeli?

Kurban Etleri Nasıl Pişirilmeli?

Kurban etlerinin bir yemeklik olacak şekilde küçük parçalar halinde buzdolabında buzdolabı poşetlerinde saklanması gerekir.

Kurban Etinin Sertleşmemesi İçin;

Kas yerine, et yemek için;

  • Kurbanlık etleri dinlendirin,
  • Kurban etlerini parçalar parçalamaz, temiz kaplar içinde, güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava almasını gerekir.
  • Etlerin maksimum 6 saati geçmeyecek şekilde dinlendirin.
  • Etlerin küçük parçalar tike halinde kesilerek buzdolabı poşetine konularak dondurucuda muhafaza edilmesi gerekir.

Kurban Etini Pişirirken Sulanmaması İçin Neler Yapılmalı?

Kurban eti sulanmaması için neler yapılır

Etlerin pişerken sulanmaması için;

  • Tabanı düz ve geniş bir tava veya tencere kullanın.
  • Yüksek ısıda pişirin
  • Etleri yağ kızdıktan sonra azar azar ekleyin
  • Bir müddet bekleyip öyle karıştırın
  • Etler pişerken ağzını kapatmayın

Kurban Eti Nasıl Terbiye Edilir?

Kurban eti nasıl terbiye edilir?

Alınacak Malzemeler:

  • 250 gram kuzu eti (biftek, külbastı olabilir)
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik

Eti Terbiye Etmek İçin:

  • Soğanın kabuğunu soyup rendeleyin. Rendelenmiş soğanın suyunu sıkın.
  • Elde ettiğiniz soğan suyunu derin ve geniş bir kaba alın.
  • Sarımsağı incecik rendeleyip soğan suyuna ekleyin.
  • Zeytinyağı ve kekiği terbiye sosuna ekleyip iyice karıştırın.
  • Kuzu etlerini terbiyenin içine yatırıp sosla harmanlayın.
  • Buzdolabında en az iki saat bekletin.
  • Kuzu etini ve aslında tüm etleri yüksek ateşte pişirmelisiniz ki et; içindeki suyunu bırakıp lezzetinden bir şey kaybetmesin. Örneğin kuzu etini tavada pişireceksiniz yüksek ateşte tavayı iyice kızdırın.
  • Etleri tavaya ekleyip yüksek ateşte her iki tarafını da çevirerek pişirin.
  • Etleri ocaktan indirmeden 1 dakika önce tuzunu ekleyin.
  • Tuzu pişirmeye başlamadan önce eklemek etin sertleşmesine neden olur.
  • Kuzu biftek kullanıyorsanız yüksek ateşte ortalama 5 dakikada pişmiş olacaktır.
  • Yalnız gözünüz sürekli etlerde olsun, yanmasın.

Kurban Etinin Yumuşak Olması İçin Önemli Bilgiler

Kurban etinin yumuşak olması için

Kurban eti pişirilirken çoğu kişi yanlış pişirme yöntemini tercih ettiği için etin sertleşmesinden şikâyet ediverir. Özellikle “Lastik gibi etmiş yahu” diyenlerin çoğunun etin sert olma sebebi olarak kesilen hayvana fatura ettiğini görürsünüz.

Aslında tüm hayvanların eti hemen hemen aynı kıvamdadır. Burada etin yumuşak değil de sert olma sebebi biraz da teknik ayrıntıları bilmemesinden kaynaklanıyor desek, realist bir tespitte bulunmuş oluruz herhalde.

Kurban etinin yumuşak olması için;

Öncelikle etlerin marine edilmesi gerekir. Etlerin marine edilmesi demek etin terbiyesinde kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin ölçüsüdür.

  1. Etin terbiyesi için dinlendirilme süresinin en fazla 6 saat olması gerekir.
  2. Etin terbiyesi için hazırlanan sos içerisinde çoğunlukla zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve birçok baharatla yumuşatabilirsiniz.
  3. Eti mangal veya elektrikli ızgara da pişirecekseniz:
  • Eti pişirirken kurumaması gerekir. Yani etin kendi suyunu içerisinde tutması gerekir.
  • Bunu sağlamak için kullandığımız mangal, elektrikli ızgara, ızgara tavası veya benzeri aletleri ısıttıktan sonra etleri pişirmeye başlamanız etin yumuşak olmasını sağlayacaktır.
  • Etin ızgara üzerine koyduğunuzda etin yüzeyinde ızgara izlerinin çıkması ile birlikte, etin hemen ters çevrilmesi ve diğer tarafın da kızarmasını sağlamalısınız.
  • Bu işleme etin mühürlenmesi denir ve et içinde kendi suyu saklanarak pişmesini ve bu da etin yumuşacık olmasını sağlayacaktır.
  • Mühürlenme işlemi yapıldıktan sonra ister etinizi damak zevkinize göre az pişmiş, ister, orta, çok pişmiş şekilde pişirip afiyetle tüketebilirsiniz.

Kurban Etinden Kavurma Nasıl Yapılır? / Kavurma Nasıl Yapılır?

Kurban Etinden Kavurma Nasıl Yapılır

Kurban Bayramı’nda sevilerek tüketilen yiyeceklerin en başında kavurma yer alıyor. Peki, kavurma tarifi nedir, kavurma nasıl yapılır diyorsanız işte cevapları…

Kavurma tarifi malzemeleri;

-Dilediğiniz miktarda kuyruk yağı 

-1 kg kadar dana veya koyun eti 

-Dilediğiniz baharatlar (tuz, karabiber, kekik)

Kavurma yapılışı:

-İlk olarak etin kanını temizleyecek şekilde suda yıkayın.

-Kuyruk yağını ve etleri normal bir şekilde tike tike doğrayın.

-Düdüklü tencereye kuyruk yağını ve tike etleri içine atın.

-Bu arada tencere içine su koymanıza gerek yok, etin kendi suyunda pişmesini sağlayın.

-30-40 dakika boyunca orta ateşte pişirdikten sonra düdüklü tencerenin kapağını açarak etleri bir tavaya boşaltın.

-Daha sonra etleri tavada kavurabilirsiniz.

Evde Kıyma Nasıl Çekilir?

Evde Kıyma Nasıl Çekilir

Kurban Bayramı’nda ev için ayırdığınız etin değerlendirilmesi için bir diğer yol da elbette kıyma çekmektir.

Her yemeğe ayrı bir tat veren kıymayı evde nasıl çekebilirsiniz?

Bunun için iki yol var. Ya evinizde büyükçe bir kütük ve keskin bir zırh, ya da küçük bir kıyma makinesi ile eti kıyma haline getirebilirsiniz.

Biz ikinci yolu daha pratik buluyoruz. Çünkü kütük üzerinde zırh ile kıyma daha lezzetli olsa da bunun için zamanı olmayanları da düşünerek makine ile çekilmesi taraftarıyız.

Evde kıymayı çekmek için kıymalık etlerin seçilmesi önemlidir. Et seçerken hayvanın güneş gören kısmı da denilen döş kısmından hafif yağlı ve pembeliğini koruyan tarafından seçmenizi öneriyoruz. Etin yukarıda anlattığımız gibi dinlendirilmesi yapıldıktan sonra hem kolayca parça eti kıyma yapabilir hem de sağlıklı bir halde muhafaza etmiş olacaksınız.

Dilerseniz eti dinlendirirken zeytinyağında da dinlendirebilirsiniz. Kıyma yapmak için eti dinlendirmek zorunda değilsiniz fakat en lezzetli kıymalık et dinlenmiş etten yapılır diye düşünüyoruz. 

Bunun için parça eti:

  • Bir gece dinlendirdiğiniz eti kuşbaşından biraz büyük olacak şekilde parçalara ayırın.
  • Dilimlediğiniz eti bir kez yıkayın.
  • Etleri 4-5 tane olacak şekilde kıyma makinesini koyun.
  • Bir kez çektirdiğiniz kıymayı tekrar et yuvasına koyarak çekin.
  • Kıymanızı istediğiniz yemeğe katmak için buzdolabı poşetlerine bir yemeklik olacak şekilde pay edip dipfrize koyun.

Kurbanlık Bıçaklar Nasıl Bilenir?

Bıçak Nasıl Bilenir

Kurbanlık hayvanın kesilmesinden etlerin doğranmasına kadar kuvvetli bir bilek ve keskin bir bıçak gerekir. Bıçağın keskin olması için bileme aletlerine, masatlara veya bileme taşlarına ihtiyacınız olacaktır.

Körelmiş, paslanmış bir bıçakla kurbanlıklar kesilmez, etler doğranmaz.

Evinizdeki çelik bıçakları masatlama yöntemi ile keskin hale getirebilirsiniz. Bu yöntemi kullanırken bıçağın kesici tarafının masat ile 20° eğik tutarak aşağıdan uç kısma doğru bastırmadan bıçağınızı kendi ağırlığı ile çekmek yeterli olacaktır.

Ağzı tamamen körelmiş veya kalınlaşarak kesme özelliğini yitirmiş bıçakların masatla değil, bıçak bileme makinelerinde keskinleştirilmesi daha doğru bir seçenektir.

Yine bu işlemi daha önce tecrübesi olan kişilerin yapmasını özellikle rica ediyoruz.

Evet bıçak bileme yönteminde bileme yapılırken işin püf noktası; bıçak yüzeyinin düz bir kesim çizgide olması gerekmektedir. Bıçağın herhangi bir yerinde çentik veya bir parça kenar kalmaması gerekir. Bu hem bıçağınızın kırılmasına hem de size zarar vermesine neden olabilir. Bunun için bileme taşı kullanmanızı öneriyoruz.

Bileme taşı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ise kısaca:

  • Körelmiş bıçağı bilemeden önce bileme taşını 15-20 dakika suda bekletin.
  • Taşın altına bir bez koyun ki taş oynamadan sabit bir şekilde kalsın.
  • Bileme taşını hafif su dökün, sonra bıçağı 20° lik bir açıyla taşın üzerinde tutarak bıçağın önden arkaya doğru bastırmadan sürtün.
  • Bıçağın bir yüzü bilendikten sonra diğer yüzünü de aynı şekilde bileyin.
  • Bıçağın bilendiğini hissetmek için bir meyve kesin veya bir kağıt parçası ile test edebilirsiniz.
  • Bileme işlemini haftada 1 gerçekleştirin ki bıçağınız körelmesin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...